BATIĆ BAČEVIĆ: NEKA SE PRIPREMI KINA

Kako je kreativnost Si-En-Ena ili Bi-Bi-Sija rasla, tako su rasle i dimenzije negativaca Nešto...

Kako je kreativnost Si-En-Ena ili Bi-Bi-Sija rasla, tako su rasle i dimenzije negativaca

Nešto smo čuli da zapadne demokratije imaju veliki problem s ruskim liderom Vladimirom Putinom koji je, izgleda, pomislio da i Rusija, kao velika nacija, ima pravo da štiti svoje nacionalne interese. Nikako nije u redu da se u istu ravan stavljaju humanistički napori Vašingtona, Londona za širenjem demokratije i sakupljanjem nafte sa tom groznom ruskom agresijom koja ima za cilj da zaštiti milione Rusa od otvorenih simpatizera nacista u Ukrajini. I kako uopšte graditi demokratiju u Srbiji sa ljudima koji imaju razumevanja kada Rusi otvoreno pokazuju pretenzije prema ruskoj zajednici, a čude se kada Amerikanci i njihovi podizvođači radova uz još veću upotrebu sile pokažu pretenziju prema nafti ili gasu koji čami desetak hiljada milja od kupaca koji su ih se uželeli. Deo nedemokratizovane javnosti u Srbiji nije pravedan prema zapadnim intervencijama – nijedan humanista u Vašingtonu, Londonu ne želi da kontroliše teritoriju ili ljude u Iraku, Libiji ili Siriji, ali bi, izgleda, svi da kontrolišu sirovine.

U toj medijskoj manufakturi globalnih neprijatelja kao da je ustanovljeno važno pravilo – kako je kreativnost Si-En-Ena ili Bi-Bi-Sija rasla, tako su rasle i dimenzije negativaca. Posle serije lidera iz Srednje Amerike koji su preko noći od saveznika postajali kriminalci, usledio je Milošević, pa Sadam i Asad, da bi poslednjih godina titulu arhineprijatelja poneo Vladimir Vladimirovič. A sada je, izgleda, na red došlo kolektivno kinesko rukovodstvo.

Pre nekoliko nedelja američki zvaničnici i Pentagon izrazili su veliku zabrinutost zbog znatnog povećanja kineskog vojnog budžeta, iako je on i dalje višestruko manji od troškova Pentagona. Amerikancima se nije nimalo svidelo što je kineska vojska sve prisutnija u blizini Tajvana, ostrva koje je, barem prema Ustavu i međunarodnom pravu, deo Kine iako ima zavidan stepen autonomije. Ovih dana su i Bi-Bi-Si i drugi zapadni mediji veliku pažnju posvetili veštačkim ostrvima na kojima su Kinezi, u svojim vodama, izgradili pomorske baze pa na taj način ugrožavaju slobodu kretanja ideja, ljudi i, da, sirovina. A ugrožavaju i zapadnu demokratiju jer su baze u blizini – Filipina. Niko naravno ne zna da li će se taj propagandni rat završiti kada Peking odluči da napravi neke ozbiljne kompromise u trgovini sa zapadnim silama ili se, možda, distancira od Rusije i organizacije koja se izgleda zove BRIKS.

Ali nije sve tako crno za zapadnu demokratiju – u Saudijskoj Arabiji su se, prema dirljivim i entuzijastičnim izveštajima, na lokalnim izborima pojavile žene kao kandidati. Zvezda Si-En-Ena Beki Anderson napravila je potresan prilog o ženama koje mogu same da voze automobil, što je svakako džinovski demokratski iskorak. Ako i padne koja glava opozicionog lidera na javnom pogubljenju to svakako ne bi trebalo da poljulja nadu u saudijsku demokratiju. Beki je to već razumela.

Izvor Politika, 15. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u