O ČEMU SU PUTIN I KERI TRI SATA RAZGOVARALI U MOSKVI?

Prema Kerijevim rečima Moskva i Vašington su približili svoje stavove o veoma komplikovanim pitanjima...

Prema Kerijevim rečima Moskva i Vašington su približili svoje stavove o veoma komplikovanim pitanjima koja se tiču Sirije i usaglasili buduće korake

Vašington ne sprovodi politiku izolacije Rusije, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

„Mi smo oduvek govorili da kad god su SAD i Rusija bile saglasne — to je koristilo celom svetu. Smatram da je to demonstracija zrelosti dvojice lidera, kao i važnosti njihove uloge“, rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, Moskva i Vašington su približili svoje stavove o veoma komplikovanim pitanjima koja se tiču Sirije i usaglasili buduće korake.

Uporedo, na pregovorima u Moskvi bilo je reči i o budućnosti predsednika Sirije Bašara el Asada, kao i o potencijalnim političkim rešenjima sirijskog konflikta.

„Mi smo rekli da ne mislimo da Asad ima mogućnost da bude lider Sirije u budućnosti. Međutim, nismo se fokusirali na nesuglasice, već na to šta može biti učinjeno kako bi se započeo politički proces u okviru kojeg bi sirijski narod sam odlučivao o budućnosti zemlje“, rekao je Keri.

Američki državni sekretar je dodao da se Rusija i SAD kreću u istom smeru kada je reč o borbi protiv terorizma i da su razmenile informacije o tome u kojim se delovima Sirije sprovodi operacija protiv terorista.

Govoreći o pojedinim izveštajima UN da postoje civilne žrtve u Siriji kao rezultat operacija ruske avijacije, ruski šef diplomatije je rekao da UN nisu predstavile nikakve dokaze negativnog uticaja ruske vojne operacije u Siriji na humanitarnu situaciju u zemlji.

„Mi smo zatražili od generalnog sekretara UN da nam pošalje bilo kakve činjenice o tome da postoje civilne žrtve, međutim nikakvu informaciju nismo dobili“, kazao je Lavrov i dodao da je Rusija nakon toga insistirala da UN budu pažljivije prilikom svojih izjava, kao i da iznose činjenice koje pružaju realnu sliku, uz navođenje izvora informacija.

NOVA RUNDA PREGOVORA O SIRIJI U PETAK U NjUJORKU
Šefovi diplomatije Rusije i SAD potvrdili su da će se nova runda pregovora o Siriji održati u petak u Njujorku.

Lavrov je izrazio nadu da će nakon nove runde pregovora biti pripremljen projekt rezolucije, koji će biti dat na glasanje Savetu bezbednosti UN.

Na sastanku sa Kerijem u Moskvi dogovoreno je, naveo je Lavrov, i da će sve strane nastaviti da sastavljaju spisak svih terorističkih organizacija koje ratuju u Siriji, a precizirani su i budući koraci kako bi se poboljšala koordinacija u borbi protiv terorizma.

„Moskva i Vašington potvrdili su rešenost da se iskoreni zlo koje predstavlja terorizam“, rekao je Lavrov.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je susret sirijskih opozicionara u prestonici Saudijske Arabije doprineo formiranju spiska svih opozicionih grupa koje će učestvovati u pregovorima sa sirijskim vlastima.

On je dodao da je neophodno nastaviti bečke pregovore u širokom formatu, kao što je to bio slučaj na prethodnom sastanku u novembru, koji je odobrio Savet bezbednosti UN.

IMPLEMENTACIJA MINSKOG SPORAZUMA
Odgovornost za potpuno ispunjenje svih tačaka Minskog sporazuma leži na svim strana u konfliktu, uključujući i Kijev, rekao je Keri.

On je istakao da što pre se ispune svi uslovi mirovnog sporazuma, to će brže biti ukinute sankcije protiv Rusije.

Keri je dodao da je neophodno hitno preduzeti određene korake kako bi se to i dogodilo.

I ruski šef diplomatije je rekao da će Rusija i SAD uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi se pronašlo rešenje za ukrajinsku krizu.

„I Rusija i SAD u potpunosti podržavaju Minski sporazum, kao i format Normandijske četvorke, i učiniće sve kako bi mirovni sporazum u potpunosti bio implementiran“, istakao je Lavrov.

Pregovori Putina, Lavrova i Kerija u Moskvi trajali su duže od tri sata.

PUTIN POSAVETOVAO KERIJA DA SE NASPAVA
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prilikom sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da Rusija i SAD zajednički traže rešenja za najkomplikovanije krize.

On je istakao da je susret šefova diplomatije Rusije i Amerike, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, bio veoma konstruktivan.

„Pregovori koje ste imali u Ministarstvu inostranih poslova bili su veoma konstruktivni. Ministar Lavrov mi je preneo sve detalje vaših predloga, kao pitanja koja zahtevaju dodatne razgovore. Veoma sam srećan što imam priliku da se sretnem sa Vama“, poručio je Putin Keriju.

On je zahvalio Keriju za njegove napore u pronalasku rešenja za najkomplikovanije svetske probleme.

„Poštovani gospodine državni sekretaru, mi vidimo koliko napora ulažete kako bi se rešio niz gorućih problema, ne uspevamo da pratimo Vaše kretanje. Vidim, treba da se naspavate“, poručio je Putin Keriju.

Američki državni sekretar je tom prilikom poručio Putinu da je Amerika zahvalna Rusiji za saradnju, kao i da bečki pregovori o Siriji otvaraju čitav niz novih mogućnosti.

„Gospodine predsedniče, veliko Vam hvala za gostoprimstvo, za to što imate takav tim ljudi, predvođen Lavrovom, kao i za sve zajedničke napore“, rekao je Keri.

On je istakao da Rusija i SAD mogu mnogo toga da urade zajednički, kao i da su bečki pregovori veoma dobar početak za to.

„Gospodin Lavrov i ja smo saglasni da Rusija i SAD zajednički mogu postići mnogo toga“, naglasio je Keri.

Izvor Sputnjik, 16. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u