REPUBLIKA SRPSKA U HIBRIDNOM RATU

PREDRAG ĆERANIĆ Od opozicije u RS očekuje se da borbu za očuvanje nadležnosti kvalifikuje...

PREDRAG ĆERANIĆ

Od opozicije u RS očekuje se da borbu za očuvanje nadležnosti kvalifikuje kao izazivanje sukoba radi odbrane Dodika i „njegovih kriminalaca“

Hibridni rat je postao glavni tip međunarodnog konflikta. On je u osnovi multidimenzionalan, sa širokom lepezom adaptirajućih aktivnosti, jer se kreatori ovog tipa ratovanja prilagođavaju situaciji i svoju djelatnost usmjeravaju na stvaranje ekonomskih pritisaka, vode informacioni rat, pa i klasičnu propagandu, kojom šire defetizam, dezorijentaciju, nesigurnost, strah. Građani su izloženi informacionm udarima, a putem medija se pripremaju za hapšenja odgovornih za navodni kriminal, što su obično nosioci najvažnijih funkcija, koji su od početka kampanje označeni kao mete.

Od onih koji su bliski vladajućoj strukturi traže se saradnja i priznanje, a zauzvrat nudi abolicija, kao što je to bilo u često isticanom slučaju Sanader. Krajnji cilj je da nezadovoljni građani, odnosno neregularne grupe, na juriš zauzmu institucije, izvrše hapšenja ili ubistvo nekog iz vlasti. Nove lidere građani bi trebalo da vide u dugo pripremanim političkim pionima, a to su obično osobe koje su pridobijene manipulacijama, ubijeđene da rade ispravnu stvar, ili to čine svjesno radi budućih pozicija, dok neki jednostavno rade za novac.

Osnov operacija su manipulacije i dezinformacije. Provokatori i igrači na terenu pripremaju scenu, a u teoriji se obično nazivaju agentima haosa. Svrha hibridnih aktivnosti i jeste stvaranje haosa, koji se zatim usmjerava ili pretvara u oružane sukobe. Pri tome se koristi egoizam jedne od strana u sukobu, upotrebljavaju se frustrirane ličnosti izostavljene iz vlasti, a koje je lako pridobiti i njima manipulisati. Što je više tih osoba, lakše je postaviti kulise iza kojih se kriju glavni izvođači radova. Ubačeni provokatori u završnoj fazi pucaju na građane ili na policiju (što je viđeno u Kijevu).

AKTIVNO UČEŠĆE STRANACA
Protiv Republike Srpske je pokrenut hibridni rat, ali je i cijeli Balkan izložen čitavom arsenalu metoda hibridnog rata. Neoosmanske pretenzije Turske prema Balkanu, Iraku, Siriji i Jermeniji su poznate. Erdogan ima nevjerovatne aspiracije prema tuđim teritorijama. Po njemu, Turska imperija trebalo bi da obuhvati većinu grčkih ostrva (Lezbos, Rodos, Krit), Peloponez, i veći dio Balkana. Sa druge strane, SAD i Velikoj Britaniji poznato je da ne mogu kontrolisati vezu Evrope i Azije ako ne kontrolišu Balkan, pogotovo Srbiju, Republiku Srpsku i Makedoniju. Na taj način bi ujedno kontrolisali EU i buduće dobiti od Novog puta svile, čime bi uslovljavali Kinu i Rusiju. Stoga NATO planira da inkorporira Srbiju i BiH, kako bi opkolio Rusiju, ostvario kontrolu puta prema Evroaziji i Centralnoj Aziji. Takođe, koristeći uticaj Turske na turkofonske zemlje na Kavkazu i Podkavkazju, pokazuje namjeru da i te zemlje primi u svoje okrilje. Prva novoprimljena članica treba da bude Gruzija. Kako će se stvari odvijati, zavisiće od odgovora Rusije i Kine.

rsrevolucija01Stavovi predstavnika međunarodne zajednice u BiH kao i pojedinih ambasadora su nekonzistentni, neprimjereni, i ne doprinose stabilnosti i pomirenju u BiH. Ako se izjave uporede, može se zaključiti da su sinhronizovane, podudarne, ali uvijek različite konotacije. Širok je dijapazon izjava tipa da „Srpska mora poštovati Dejton“ (što je standardna zamjena teza, jer su svi potezi koje Srpska povlači u funkciji odbrane Dejtona) do izjava o pravu na referendum, koje su komplementarne sa izjavama liderima opozicionog Saveza za promjene da referendum ne treba koristiti zbog svake „sitnice“, da referendum ne treba profanisati i slično.

Sve izjave koje u tom smislu cirkulišu bosanskohercegovačkim medijima su izbalansirane i filingranski složene po pravilima Džina Šarpa iz njegovog priručnika za podizanje pobuna Od diktature do demokratije. Šarpove metode su opet samo dio psiop operacija. Izjavama se podiže gradacija, sugeriše da je potrebno voditi borbu protiv korupcije, a američka ambasadorka Morin Kormak (na fotografiji na vrhu) je na Tviter nalogu napisala da se nada da će u sljedećoj godini biti uhapšen bar jedan korumpirani političar. Ko je god to pročitao, jasno mu je ko je meta, šta je cilj i ko su egzekutori. Gradacija i dinamika vode do tajminga, a tajming se određuje izjavom da navodno postoji deset osoba na top listi korumpiranih, pri čemu se ne navodi gdje se oni nalaze, odnosno iz kojeg su entiteta. Jasno je da se misli na čelnike SNSD, partije Milorada Dodika, i njima bliske ljude u poslovnom svijetu. Niko uopšte ne pominje deset milijardi dolara, doniranih Federaciji BiH odmah nakon završetka rata, niko ne pokreće pitanje kako je taj novac potrošen iako su u javnosti odavno prisutne optužbe da je veći dio donacija pokraden. U Federaciji kao da nema korupcije, nezaposlenih, siromaštva. Zapadna nomenklatura u Sarajevu radi dramaturgije saziva hitnu sjednicu PIK, čime sama sebi daje dodatnu snagu. Srpskoj se povodom odluke Vlade o prekidu saradnje sa Tužilaštvom i Sudom BiH, prigovara da mora poštovati vladavinu prava. To u praktičnom smislu predstavlja dodatno ukazivanje na metu – Republiku Srpsku i SNSD, koja je sada vodi.

Poređenjem izjava manipulisanog dijela opozicije, odnosno pojedinih opozicionih lidera u Republici Srpskoj, uviđa se velika sličnost u pogledu izbora tematike, aktera, ličnosti i institucija Srpske koje su mete. Zapadna nomenklatura u Sarajevu odustala je od namjere da predsjednika Dodika javno označi kao diktatora ili teroristu, a odustali su i od oružanog napada, jer je to procijenjeno kao potpuno pogrešan potez. Opredijelili su se za perfidnije metode. Zapad računa na srpsko-srpske sukobe i nemire. Pošto su analizirali trenutnu situaciju, uvidjeli su da predsjednik Dodik preduzima aktivnu protivodbranu, koja je za korak ispred onog što čini opozicija, te su dodatno instruisali lidere manipulisanog dijela opozicije, koji su počeli da daju ozbiljno komponovane izjave.

KAKO SRPSKA MOŽE DA OPSTANE?
Međutim, daju se i izjave koje se već sutradan dovode u pitanje kako bi se stvorila što veća pometnja. To se najbolje vidi iz izjava ministra bezbjednosti Dragana Mektića, koji je na ministrasku poziciju došao kao kadar SDS. Na primjer, povodom prekida saradnje MUP Srpske i SIPA, prva Mektićeva izjava glasila je da predstavnici SIPA i MUP Srpske „treba da sjednu i dogovore se“, a nedugo zatim izjavio je da on neće da razgovara ni sa predsjednikom Dodikom, da neće ići u Banja Luku na sastanak s ministrom Draganom Lukačem i da će SIPA raditi po svome. Mektićeve izjave su u međusobnoj suprotnosti, a njegov nastup podržan je iz nekih ambasada i od političkog Sarajeva različitim prijetnjama upućenim ka MUP Srpske, u smislu da će oni koji budu pucali u pripadnike SIPA krivično odgovarati. Mektić javno optužuje predsjednika Srpske za kriminal, pri čemu optužuje i presuđuje, ponaša se čas kao direktor SIPA, čas kao opozicija. On drži predavanja ustavnoj kategoriji – policiji Srpske, s namjerom da stvori percepciju da je MUP Srpske samo servis Sarajeva. Ugovor koji je trebalo da potpišu predstavnici SIPA i MUP Srpske on je prvo prihvatio, da bi sutradan izjavio da nema potrebe za potpisivanjem ugovora, jer on postoji već deset godina itd. Prema Dejtonu, nadležnost u oblasti bezbjednosti imaju entiteti, bezbjednost je ustavna kategorija, SIPA bez saglasnosti MUP Srpske ne bi trebalo da privodi lica na teritoriji Republike Srpske. Srpska je samo dio nadležnosti iz oblasti bezbjednosti prenijela na nivo BiH, a ne sve, kako to prikazuje Sarajevo.

dodiklavrov03Za očekivati je dalje demonizovanje predsjednika Srpske Dodika, Vlade Srpske, a naročito policije. U planu je da se Banjaluka okvalifikuje kao generator krize i sukoba. Od opozicije se očekuje da borbu institucija Srpske za očuvanje nadležnosti okvalifikuje kao izazivanje sukoba radi odbrane predsjednika Dodika i „njegovih kriminalaca“. Sve ukazuje da je u pripremi primjena nasilja ukomponovana u političke pritiske. Računa se na defetizam, koji se planski stimuliše, i na to da će dio pozicije napustiti vladajuću koaliciju uz obrazloženje da „neće da ginu za Dodika“.

Kako Srpska može da opstane? Tako što bi u njenim institucijama trebalo da shvate da je borba za um i dušu svakog pojedinca danas najvažniji front. Preko kulturnih mreža, civilne zaštite i MUP trebalo bi se vratiti na vrijednosti društvene samozaštite, kao što su prepoznavanje agitatora, provokatora, nepoznatih grupa čudnog ponašanja. Potrebno je držati predavanja o terorizmu, objasniti kako reagovati u slučaju terorističkog napada i kome javiti na uočene sumnjive aktivnosti.

Fond strateške kulture

Politika
Pratite nas na YouTube-u