KURIR NA RADNOM ZADATKU: IZAZIVAJU LI STRANCI RASKOL U SPS?

Branko Ružić bi mogao da bude kolovođa koji bi povukao za sobom Mrkonjića, Škundrića,...

Branko Ružić bi mogao da bude kolovođa koji bi povukao za sobom Mrkonjića, Škundrića, Tončeva i stariju gardu jer ne žele da se utope u SNS i izgube identitet

Ako Ivica Dačić prelomi da Socijalistička partija Srbije ipak izađe na izbore na istoj listi sa Srpskom naprednom strankom, to bi vrlo verovatno dovelo do cepanja stranke, tvrde za Kurir u SPS.

Kako smo čuli od nekoliko izvora u toj stranci, u SPS vlada veliki otpor prema ideji da idu na listu sa SNS jer misle da bi to skupo koštalo partiju. Među socijalistima koji se pominju da su protiv liste sa SNS jesu Branko Ružić, koji bi mogao da bude kolovođa i povuče za sobom i Novicu Tončeva, ali i Milutina Mrkonjića, Petra Škundrića i ostale iz takozvane stare garde.

VOJVODINA KAO TEST
Iako zvanično ovakvih razgovora nije bilo, sve su glasnije najave da bi do takve saradnje moglo da dođe, što stvara pravu uzbunu u SPS.

Ukoliko Dačić odluči da ide na izbore sa SNS, uz njega bi mogli da stanu Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Dijana Vukomanović i Đorđe Čabarkapa. Mnogi u stranci smatraju da oni tu saradnju vide kao način da SPS sačuva svoje sadašnje pozicije i osigura ulazak u vlast posle izbora. Ipak, ostali iz vrha stranke su protiv jer misle da bi se birači okrenuli protiv njih, ali i da bi na taj način SPS potpuno izgubio identitet. Spominje se da bi ta mogućnost pre svega važila za vojvođanske izbore, ali je Dušan Bajatović i pre zvaničnih pregovora jasno dao do znanja da je protiv. Dalje, u SPS su ubeđeni da ta ideja i ne bi prošla na Glavnom odboru stranke, a da bi u suprotnom to dovelo do cepanja partije i da bi mnogi u tom slučaju izašli iz SPS – kaže naš sagovornik.

Kako izvor Kurira dodaje, čak i stara garda socijalista neće ni da čuje za tu ideju.

Pa i po Mrkonjiću i Škundriću ne dolazi u obzir zajednička lista sa SNS. Dodatni problem je što Dačić počinje da gubi odbore po Srbiji i na lokalu jer su nezadovoljni njegovom saradnjom sa SNS i smatraju da bi SPS morao da bude odlučniji, zbog čega bi teško na lokalu ova ideja dobila podršku – kaže naš izvor.

Niko od socijalista nije hteo javno da se izjašnjava o ideji o zajedničkoj listi sa SNS. Potpredsednik Branko Ružić nije želeo da komentariše, a poslanik SPS Novica Tončev kratko je rekao da ne želi da iznese stav dok stranka zvanično ne zauzme svoj.

Milan Nikolić, analitičar, slikovito objašnjava kako bi izgledao odnos SPS i SNS u tom slučaju:

MALI I VELIKI
Kad miš i slon zajedno igraju tango, kome stradaju noge? Mišu. Šalu na stranu, to može da bude dobra stvar i da nakon izbora u Vladi budu samo dve partije. Zajedno mogu da dobiju 60 odsto većine u parlamentu, što i dalje nije dvotrećinska većina i kasnije može da bude problem i da zahteva rekonstrukciju Vlade ako se pokaže da jedan od partnera ne radi dobro. Loše je to što postoji opasnost da slabiji partner više gubi u identitetu jer jači partner nameće i ritam i PR svoje politike. Ali, sposoban lider može i od toga da napravi prednost i da izvodi neke svoje individualne akcije i da se čak i nametne kao nešto drugačiji i u toj igri izvuče određenu korist.

OBRADOVIĆ PREGOVARA S NAPREDNjACIMA?
SPS je juče održao Glavni odbor stranke, a očekivalo se da će lista SNS i SPS biti jedna od tema za raspravu. Do zaključenja ovog broja GO SPS nije bio završen.

Inače, u medijima je juče objavljeno da naprednjaci i socijalisti nezvanično već razgovaraju o tome, a pominjalo se da bi Žarko Obradović mogao da bude jedan od onih koji u ime SPS vode pregovore sa SNS da budu sa njima na listi za izbore.

JOŠ NISMO PRIČALI O ZAJEDNIČKOJ LISTI
Lider SPS Ivica Dačić rekao je uoči sednice GO stranke da nije bilo razgovora sa SNS o zajedničkim listama, ali nije ni odbacio tu ideju.

Kakve zajedničke izborne liste? Izbori nisu ni raspisani. Da li postoji saradnja i da li će i dalje biti saradnje? Hoće. Ali o zajedničkim izbornim listama mi nismo ni razgovarali. Za tim i ne postoje neke velike potrebe. Prave ih uglavnom stranke koje moraju da se skupe da prođu pet odsto. Ovde bi ta lista svakako osvojila od 60 do 70 odsto – rekao je on.

ZA SAVEZ SA SNS

Đorđe Čabarkapa
Žarko Obradović
Aleksandar Antić
Dijana Vukomanović

PROTIV SAVEZA SA SNS

Predrag Marković
Novica Tončev
Petar Škundrić
Branko Ružić
Milutin Mrkonjić

Izvor Kurir, 25. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u