NATO IZVODI „TERITORIJALNO ČIŠĆENjE BALKANA“

Alijansa se sada trgnula i želi po svaku cenu da ’ofarba svojim bojama sve...

Alijansa se sada trgnula i želi po svaku cenu da ’ofarba svojim bojama sve bele mrlje u regionu‘, eliminiše vakuum i time isključi mogućnost dolaska Rusije

 

Crna Gora je dobila poziv za članstvo u NATO-u. Dokument je poslao generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg. Sada se očekuje da počnu pregovori o stupanju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu.

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore izjavili su da će punom parom nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze po „evroatlantskom integracionom programu“. U isto vreme u prestonici zemlje ne prestaju protestne akcije. Demonstranti su nezadovoljni korupcijom, nepromenljivošću vlasti i planovima Vlade da se zemlja priključi NATO-u.

„Za samu Crnu Goru pitanje stupanja u NATO, dobijanje zvanične pozivnice, u najmanju ruku označava jačanje unutrašnjeg otpora, a kao maksimum – konflikt. U društvu ne postoji jedinstvena pozicija o ovom pitanju, nema jedinstvene želje za ulazak u Alijansu“, rekao je Sputnjiku saradnik instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhard.

Ipak, za crnogorsku vlast stupanje zemlje u Alijansu je od životne važnosti, smatra ekspert.

„Za vlast Crne Gore, pozivnica u NATO i sama ideja integracije u Alijansu predstavlja nešto veoma važno. Oni to vide kao konačnu garanciju stabilnosti svoje vlasti. Oni smatraju da će predavanjem svog suvereniteta pod upravu NATO-a, moći ne samo da ’zabetoniraju‘ odvajanje zemlje od Srbije i isključe moguće pokušaje reintegracije, već i da ’zabetoniraju‘ vladajuću elitu, pošto će za njihovo očuvanje biti zainteresovane velike sile koje ulaze u NATO, koje više neće moći da ostave svoje crnogorske partnere na milost i nemilost sudbini“, smatra Georgij Engelhard.

Prema njegovim rečima, ništa manje nije ni interesovanje NATO-a za prihvatanje Crne Gore u svoje redove.

„Alijansi se isto žuri. To je izazvano opštim pogoršanjem odnosa između Zapada i Rusije. Ako je ranije širenje NATO-a na Balkanu išlo usporenim tempom, Alijansa se sada trgnula i želi po svaku cenu da ’ofarba svojim bojama sve bele mrlje u regionu‘, eliminiše vakuum i time isključi mogućnost dolaska Rusije, koja im se svuda pričinjava i pokušavaju bukvalno da uteraju u NATO male zemlje koje još nisu tamo“, zaključio je ekspert.

U okviru ovakvog „teritorijalnog čišćenja“ Crna Gora se i vuče u NATO.

Izvor Sputnjik, 25. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u