IVAN STOILKOVIĆ: DOSTA JE BILO ZLOUPOTREBE SRBA U MAKEDONIJI

Podrška koju dobijamo od Republike Srpske i Republike Srbije u kulturnom i institucionalnom smislu...

Podrška koju dobijamo od Republike Srpske i Republike Srbije u kulturnom i institucionalnom smislu za nas je od neprocenjive važnosti

Jedan od upečatljivih detalja ove godine u Makedoniji bilo je mnoštvo srpskih zastava na mitingu podrške vladi Nikole Gruevskog.

Premda Srbi nisu jedini koji podržavaju vladu, druge zastave bile su upadljivije na opozicionim mitinzima. O tome kako to nije bila slučajnost, i kakvo je stanje srpskog naroda u Makedoniji govori predsjednik Demokratske partije Srba, Ivan Stoilković.

— Mnogo je vremena prošlo od pomenutog mitinga, a Vi još uvek pamtite upadljivost srpskih trobojki, što samo po sebi govori da je to bio jedan dobro proračunat politički potez. Naslovnica TV RAŠA TUDEJ tih dana bila je u znaku srpskih trobojki sa mitinga u Skoplju. Inače, nismo mi Srbi u Makedoniji jedini koji podršavaju Vladu Nikole Grujevskog, podrška dolazi od svih nacionalnih zajednica.

Direktan povod za masovno iznošenje srpskih zastava na pomenutom mitingu, bila je podla podmetačina da je prethodnog dana na mitingu opozicije par srpskih zastava, bilo uvezano sa zastavama UČK, uz prisustvo ratnih zastava bosanskih Muslimana.

Prošlo je vreme zloupotrebe Srba i provlačenja srpskih nacionalnih simbola ispod nekog „žita“ u Makedoniji. Treba da se zna, i da svako može da vidi kad Srbi izađu da podrže nekog, a Srbi u Makedoniji podržavaju prvenstveno sebe u ostvarivanju i unapređivanju svojih prava, pa posle sve ostale. Sa Vladom Nikole Gruevskog pribeležili smo evidentne rezultate. Mislim da je potez sa zastavama dobar ulog u daljem unapređivanju političkog položaja Srba u Makedoniji.

Šta očekujete od bliske budućnosti u političkom smislu, hoće li biti najavljivanih izbora u Makedoniji, i šta će oni donijeti?

— Operacionalizovan je tzv Pržinski ugovor pod pokroviteljstvom EU, tako da ne postoje realne osnove za odlaganje izbora. Očekujemo još jedan mandat Nikole Grujevskog i nastavak dosadašnje uspešne saradnje.

Kakvo je stanje sa srpskom zaostavštinom, poput spomenika na Zebrnjaku?

— Jedan od naših najvećih rezultata je realizacija projekta obnove i uređenja spomen obeležja na Zebrnjaku i obeležavanja 100 godina bitke na Zebrnjaku. Samo za podsećanje, prvi i jedini put izvan granica Srbije na jednom mestu su se okupili svi politički pretstavnici srpskog naroda iz zemalja regiona sa kompletnim državnim rukovodstvom Srbije. Bio je to prvi spoljnopolitički izlazak novoizabranog Predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U taj događaj Demokratska partija Srba Makedonije čiji sam Predsednik, uložila je svoj celokupni politički kredibilitet i celokupnu materijalnu imovinu sa kojom smo tada raspolagali, pa čak otišli daleko preko granica naših skromnih mogućnosti.

Kakav je odnos prema „srpskom periodu“ te zemlje, kako se 1912. ocjenjuje u knjigama istorije, brani li se i dalje Dušanov most nazivati tako…

— Mi smo uradili i svakodnevno radimo sve što je u našoj mogućnosti, ali inicijativa za konačnu reviziju nacionalno ostrašćene balkanske istorije mora da dođe i da čvrsto bude, i institucionalno i na svaki drugi način, potkrepljena od države Srbije. Pošto nje nema, umesto putem, moramo da napredujemo prečicama. Nije lako izboriti se da ličnost prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save postane državni praznik u Makedoniji, s obzirom na nerešeni crkveni spor.

Kao što uopšte nije jednostavno u državi čija zvanična istorija Balkanske ratove još uvek tretira kao osvajačke, a ne oslobodilačke, dobiti dozvole za legalnu obnovu srpskih vojničkih grobalja i kosturnica. Ali mi uspevamo u tome, kao što smo uspeli i da makedonsku prestonicu krasi spomenik Cara Dušana, a kad je isti bio napadnat od razularenih albanskih nacionalista i makedonska država i makedonski narod stali su uz nas u njegovu odbranu. Pri tom, bez lažne skromnosti, moram da kažem da su ovo isključivo uspesi Demokratske partije Srba u Makedoniji na čijem sam čelu, i da smo potpuno svesni da nas izazovi u pravom smislu te reči tek očekuju.

Na koji način Srpska i Srbija mogu pomoći Srbima u Makedoniji, da li vam je potrebnija ekonomska podrška ili kulturno prosvjetna?

— Podrška koju dobijamo od Republike Srpske i Republike Srbije u kulturnom i institucionalnom smislu za nas je od neprocenjive važnosti, potpuno smo svesni s kakvim se problemima njena rukovodstva u ovim teškim vremenima suočavaju. Nepostojanje nacionalne strategije i praktičnih aktivnosti po ovom pitanju pokrenulo je vrlo konstruktivne regionalne inicijative i uskoro će mnoga pitanja na ovu temu biti vrlo transpareno postavljena celokupnoj srpskoj javnosti.

U Skoplju je emitovan film RTRS, Djeca. Koliko je taj događaj bio propraćen među Makedoncima? Kakvi su njihovi stavovi prema Srpskoj i ratu 90-ih?

— Mi smo se potrudili da Makedoniji i makedonskom narodu na najbolji mogući način predstavimo Republiku Srpsku i produkciju RTRS, da uđemo u makedonske domove sa jednom potpuno drugačijom stranom istine od one kojom ih već dve decenije truje zapadna propaganda, da predstavimo istinu o srpskom ratnom stradanju i golgoti u BiH. Posebno zbog svoje izrazito antiratne poruke film je ovde izazvao veliku pažnju, i makedonska javnost s nestrpljenjem očekuje njegovo prikazivanje u bioskopima širom države, naravno kad festivalski period njegovog života to dozvoli.

Zbog čega je to tako? Zbog toga što se i makedonski narod napatio u svojoj istoriji. Iskustva su različita, ali je stradanje isto, i zato ovdašnja javnost razume film na adekvatan način. Ne zaboravite Vejce, Karpalak, Smilkovsko jezero… Svima nam je bio potreban ovaj film istine, i ja žalim još uvek nismo svesni njegovog značaja za sveukupnu srpsku istoriju. Zahvalan sam RTRS na njegovoj produkciji, a naročito reditelju Denisu Bojiću, posebno na načinu kojim je suočio Zapad sa strašnim krvoprolićem koje već vekovima priređuje posebno pravoslavnim, ali i svim drugim narodima na Balkanu.

Izvor Frontal, 29. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u