KAKO HRVATSKA VIDI BALKANSKU TRKU U NAORUŽANjU?

Vučić je vrlo jasno rekao da je tijekom nedavnog posjeta Moskvi od ruskog predsjednika...

Vučić je vrlo jasno rekao da je tijekom nedavnog posjeta Moskvi od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć u naoružanju ako Hrvatska nabavi balističke rakete za taj sustav

Ne miješamo se u to što druge zemlje čine, ne osjećamo po tom pitanju ugroženost, ono gdje smo osjetili probleme za nas i o čemu smo razgovarali s našim partnerima u Moskvi jest kad su neke zemlje u našem okruženju počele naručivati balističke rakete. Ne znam zašto bi netko u našoj regiji uzimao balističke rakete. Ili će oni odustati od toga, ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to – rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za list Sputnik. Iako nigdje nije spomenuo Hrvatsku, Vučić je vrlo otvoreno zaprijetio Hrvatskoj od koje traži da odustane od nabave balističkih raketa za višecijevni lanser raketa M270 MLRS. On je vrlo jasno rekao da je tijekom nedavnog posjeta Moskvi od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć u naoružanju ako Hrvatska nabavi balističke rakete za taj sustav.

ISTEK MANDATA
Kao što je Jutarnji list već pisao, Ministarstvo obrane zatražilo je od američkog Pentagona doniranje 16 samovoznih višecijevnih lansera raketa M270 MLRS iz američkih vojnih viškova, a kroz program pomoći savezničkim državama. Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a Ministarstvo obrane planira nabavu nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara. Kako smo neslužbeno saznali, vojna delegacija Oružanih snaga nedavno je u Sjedinjenim Državama pregledala lansere raketa, o čemu je sastavljen izvještaj. I na tome je zasad sve stalo. Prije svega zbog političke situacije u zemlji. Naime, u donošenju odluke o nabavi tog strateškog naoružanja ne mogu sudjelovati ministar obrane i Vlada na odlasku, a niti načelnik Glavnog stožera kojem mandat istječe za dva i pol mjeseca. Stoga će se, kako nam kažu naši sugovornici, o nabavi tog sustava razgovarati nakon izbora nove Vlade, novog ministra obrane te novog načelnika Glavnog stožera.

Prema dostupnim informacijama, bez obzira na promjenu političkog vodstva zemlje, od nabave tog sustava nije se odustalo, već je cjelokupni proces samo kraće vrijeme odgođen.

VLASTITI INTERESI
Od trenutka kad je objavljena informacija da Hrvatska namjerava nabaviti balističke rakete dometa 300 kilometara, iz Srbije ne prestaju pritisci da Hrvatska od toga odustane, a Vučić je sada otkrio da je zatražio i pomoć Rusije u naoružavanju ako Hrvatska zaista nabavi rakete. No, naši sugovornici tvrde da se vlast u Hrvatskoj na te pritiske ne bi trebala obazirati već gledati samo svoje interese i samostalno donijeti odluku.

Nabava sustava M270 MLRS i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji. Zasad nije poznato bi li Hrvatska nabavila 16 lansera, kako je prvotno najavljivano, ili bi taj broj ipak bio nešto manji. Jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva milijuna dolara, a osim balističkih raketa kupio bi se i veći broj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje tog raketnog sustava.

BESPILOTNE LETJELICE
Naši sugovornici podsjećaju da je taj raketni sustav sredstvo odvraćanja i da bi Hrvatska vojska stekla sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljskog teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada. Nadalje, njime bi se zamijenili postojeći VBR sustavi koje koriste Oružane snage, koji su naslijeđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna. Taj bi raketni sustav u Oružane snage ušao 2017. Tada bi vojska svom sastavu trebala imati i pancer haubice PzH 2000, helikoptere Kiowa i najvjerojatnije bespilotne letjelice.

Izvor Jutarnji, 28. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u