DRAGOSLAV BOKAN: ILI ZA MILANA ILI ZA JOSIPA

Nejasno je kako ćemo mi uspeti da se oslobodimo tolikog taloga višedecenijske (komunističke, britanske,...

Nejasno je kako ćemo mi uspeti da se oslobodimo tolikog taloga višedecenijske (komunističke, britanske, demokratsko-liberalne, globalističke) propagande i ponovo pronađemo svoj Srpski i Svetosavski Put

Jedan ugledni nepravoslavni bosanskohercegovački Jugosloven (poznat kao branitelj Srba od nepravednih regionalnih i međunarodnih napada) je u svom nedavno objavljenom tekstu, na samom kraju, postavio moralnu klackalicu naše generacije ovim rečima (otprilike):

„Ne može Srbijo – i Nedić i Sloboda. Biraj!“

Uz dodatak već milion puta u komunizmu ponovljene romantizovane priče o ljubavnici Lole Ribara, Slobodi Trajković, i njenom stradanju od strane Nemaca (u banjičkom logoru), a u vreme Nedićevog upravljanja Vladom narodnog spasa u okupiranoj Srbiji.

Srbi će, tako, a po ovom danas veoma popularnom kolumnisti, morati da se opredele – ili za Nedića ili za slobodu.

Mislim da je rečeni autor napravio jednu malu, ali značajnu grešku u postavci stvari.

Srbi će, naime, morati da biraju, da budu – ili za Milana (Đorđevog) Nedića ili za Josipa (Franjinog) Broza.

To će biti presudna tačka izbora „ili – ili“.

Ili za oklevetanog, bez suđenja ubijenog (i mučenog) srpskog đenerala i po Božijem proviđenju državnika (spasioca Srbije od unuštenja i stotine hiljada Srba iz NDH od totalnog nestanka) ili za nosioca krvave revolucije koja se obavila u tišini, između redova oslobođenja naše zemlje od Nemaca.

Ili za najmlađeg pukovnika junačke srpske vojske u Prvom svetskom ratu ili za austrougarskog kaplara što je u tom istom ratu pucao (u hrvatskoj domobranskoj diviziji) na naše junačke pretke i na naš mučenički narod u zapadnoj Srbiji.

Ili za onog koji je izdao samo svoju mržnju prema Nemcima da bi spasio bezbroj Srba i srpskih porodica u trenutku potpunog i slobodnog uništavanja našeg naroda ili za onog koji je čitavog života izdavao sve s kojima je bio i koji su umirali za njega (i onolike međuratne komuniste koje je direktno poslao u smrt u Lubjanki, i tog istog Lolu Ribara, i Mustafu Golubića, i Savu Kovačevića, i krajiške narodne heroje, i naivne zaluđenike u partizanskim uniformama, i one koji su bili protiv zauzimanja dedinjskih vila, i Sovjetski Savez, i Staljina, i golootokaše, i Krcuna, i poput psa vernog mu Rankovića, i Jovanku, i sve svoje žene i decu, i sopstveni mit o „bratstvu i jedinstvu“ – sve je to on uredno i bez trunke kajanja IZDAO).

Ili za pravoslavnog, tradicionalnog i srpstvu odanog starog komandanta (sa najvećim odlikovanjima srpskog ratovanja) koji se svojim borcima obraćao sa „Deco moja, …“, „Junaci moji, …“ i „Sinovi moji,…“ ili za bezbožnog, beskrajnom hedonizmu sklonog i prema srpstvu (od početka do kraja života) neprijateljski orijentisanog, samozvanog operetskog maršala.

Ili za onog koji je danonoćno spašavao ipak nekako preživele Srbe iz jasenovačkog logora ili za onog ko je svesno stavljao te srpske žrtve pod tepih, a u ime svog doživljaja narodnog jedinstva u novoj komunističkoj državi (u kojoj se Jasenovac pominjao samo kad je to baš moralo).

Ili – ili.

To je srpska dilema nalik mističnom OGLEDALU NAŠE DUŠE. U kome se sve može videti i osetiti nakon opredeljenja za jednog (od 1941-1944) ili drugog (1944-1980) vođu srpskog naroda.

Ili za Milana ili za Josipa!

To je i priča o našem doživljaju istinske (pre svega duhovne) slobode.

P. S.
Jasno je kao dan kako je ko od pomenute dvojice prošao na Strašnom Sudu.

Ali je još uvek nejasno kako ćemo mi uspeti da se oslobodimo tolikog taloga višedecenijske (komunističke, britanske, demokratsko-liberalne, globalističke) propagande i ponovo pronađemo svoj Srpski i Svetosavski Put (i svoju autentičnu narodnu dušu).

P. P. S.

Evo i ratne jedinice u kojoj je služio Josip Broz u Prvom svetskom ratu.
„U sastavu ozloglašene Vražje divizije bio je značajan broj Hrvata… Najpoznatiji među njima bio je Josip (Franje) Broz Tito, pripadnik 10. čete 25. pukovnije čuvene 42. „Vražje“ divizije…. Iz ratnog dnevnika njegove jedinice, vidi se kako je u ovom pohodu Broz imao zapaženu ulogu… Učestvovao je na glavnim poprištima ratnih okršaja u zapadnoj Srbiji – od Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice do Krupnja, Bele Crkve, Stolica, Tekeriša, Valjeva, Mionice, Ljiga i Lajkovca… Učestvovao je u borbama na Drini, Gučevu i Mačkovom kamenu, u velikim bitkama na Ceru i Kolubari…“

Izvor Jadovno, 29. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u