BOŠKO OBRADOVIĆ: OPOZICIJA TREBA PROTIV REŽIMA DA NASTUPA KAO PRILIKOM PROTESTA ZA TELEKOM

Republika Srpska je najveća pobeda srpskog naroda u poslednjih 100 godina i moramo je...

Republika Srpska je najveća pobeda srpskog naroda u poslednjih 100 godina i moramo je braniti svim sredstvima

Otvoreni smo za dalje širenje Patriotskog bloka, kao i za formiranje novog političkog pravca Srbije, koji će državu od pogubnog puta ka Briselu okrenuti saradnji sa Rusijom i slobodnim svetom. Ovo u intervjuu za „Srbin info“ poručuje Boško Obradović, lider Dveri.

Da li očekujete izbore u 2016. godini i da li biste na njima učestvovali na zajedničkoj listi patriotske opozicije? Kako komentarišete stavove da stranke patriotske orijentacije snose odgovornost što odbijaju da zajedničkim delovanjem postanu prava i snažna opozicija SNS režimu?

– Pokrajinski i lokalni izbori su sigurni na proleće. Ne bi me iznenadili ni vanredni republički i vanredni predsednički izbori u istom terminu. Dveri već godinama zagovaraju zajednički patriotski blok i široki narodni opozicioni front protiv ove vlasti. Prvi rezultati su napravljeni u stvaranju saveza između Dveri, DSS i grupe najistaknutijih srpskih intelektualaca, a otvoreni smo i za dalje širenje našeg Patriotskog bloka.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja ujedinjenoj patriotskoj opoziciji daju najmanje 8% podrške birača, što govori da postajemo treća politička snaga u Srbiji iza SNS i SPS. To jasno govori da smo bili u pravu kada smo pre godinu dana pokrenuli patriotsku saradnju sa DSS. Iza nas je mnogo zajedničkih konferencija za medije i tribina, zajednički odlazak na Krim i u Moskvu, zajednički protesti protiv prodaje Telekoma…

Ostanak Telekoma u srpskim rukama najveća je pobeda opozicije u ovoj godini, i nije mala. Znači da vredi boriti se i da možemo pobediti ovaj režim, ali samo ujedinjeni kao u slučaju Telekoma: patriotska opozicija, stručna javnost, sindikati…

Da li očekujete da će Zapad uskoro staviti zvanični Beograd pred svršen čin – dozvolite da Kosovo dobije stolicu u UN, uvedite sankcije Rusiji, odreknite se Republike Srpske? Da li po vama postoji šansa da vlast u Srbiji ipak pruži nekakav otpor Zapadu i napravi makar blagi zaokret u spoljnoj politici?

– Zavisi od toga šta su lideri SNS obećali Zapadu kada ih je Zapad doveo na vlast. Ne zaboravite da je EU čestitala Tomislavu Nikoliću pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora tri sata pre zatvaranja birališta. Na pogubnom putu Srbije u EU sigurno nas čekaju dalje ucene: priznanje nezavisnog Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, ukidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ulazak u NATO, dozvola za uvoz i promet GMO semena i hrane, podrška ukidanju Republike Srpske i njenom utapanju u veštačku i nametnutu BiH…

Sve to ova vlast može da odbije ako nije ucenjena. Međutim, svi su izgledi da su zarad opstanka na vlasti spremni sve da daju i prodaju, računajući i totalnu rasprodaju preostalih prirodnih i privrednih bogatstava, poput Telekoma, EPS-a, poljoprivrednog zemljišta, lekovitih banja, izvora pijaće vode, rudnih resursa… Zato je 2016. godina biti ili ne biti za Srbiju.

Geopolitička kretanja, polako ali sigurno, idu na ruku multipolarnom svetu. Rusija je sve jača, dok vladajuća koalicija u Srbiji državu jednostrano vezuje za propali brod EU koji samo što nije potonuo. Zašto je onda patriotska opozicija još dovoljno neaktivna i ne koristi situaciju da ka sebi kanališe nezadovoljstvo naroda?

– Svet se promenio. Amerika više nije jedini svetski policajac. Stvara se iznova multipolarni svet. Međunarodni poredak ne može se zamisliti bez Rusije i drugih zemalja BRIKS-a. To su države sa najvećim brojem stanovnika i ogromnom političkom, vojnom i ekonomskom moći. Slobodno danas možemo da kažemo da i EU i NATO i Svetska banka i MMF imaju alternativu – u Rusiji, Evroazijskoj Uniji, ODKB (Organizaciji za dogovornu kolektivnu bezbednost) i banci BRIKS-a.

Danas ići u EU isto je kao kada smo bili poslednji komunisti i Jugosloveni kada su se komunizam i bivša Jugoslavija raspadali. Širom evropskih država jačaju evroskeptične političke snage, poput Nacionalnog fronta u Francuskoj, Orbanovog FIDES-a u Mađarskoj ili Slobodarske partije Austrije. Dolazi vreme za razmišljanje o Evropi posle EU, koja više neće služiti američkim interesima već biti u najtešnjoj saradnji sa Rusijom. Mi Evropljani nemamo razloga da se sukobimo sa Rusijom, to je američki interes u Evropi.

Proglašavanje otvara dva poglavlja u procesu pregovora za ulazak Srbije u EU posle 15 godina za revolucionarni događaj – revolucionarna je glupost. Ovim tempom pregovora ući ćemo u EU 2250. godine. Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU imali smo samo ekonomsku štetu zbog ukidanja svih carina na uvoz strane robe. EU nas je bombardovala i direktni je sponzor nezavisnog Kosova. Ta priča o EU je jedan lažni mit, duboko suprotan srpskim nacionalnim i državnim interesima. Sa tim evrofanatizmom jednostavno treba prekinuti u 2016. godini i okrenuti se geopolitičkim alternativama.

U sadašnjem sazivu Skupštine Srbije nema niti jedan narodni poslanik koji ovako misli, dok je preko 40% građana ovoga uverenja. Hitno su nam potrebni izbori da bi se ova demokratska anomalija ispravila.

Postaje jasno da se sprema udar na Republiku Srpsku. Šta ćete kao stranka preduzeti po ovom, veoma važnom pitanju za srpski narod u 2016. godini?

– Slažem se da je posle Kosova i Metohije, Republika Srpska sledeća na udaru. Zapadni centri moći grozničavo traže nekoga ko bi prihvatio ulogu SNS u Republici Srpskoj. To mora biti neko ko ima patriotski oreol da bi prevara uspela kao u Srbiji. Takvog u RS još uvek nisu našli i to može da služi na čast srpskim političarima sa druge strane Drine. Pokazali su i preko potrebno jedinstvo kada je Sud ukinuo obeležavanje Dana Republike Srpske. S obzirom na to da je pre toga ukinuta himna, zastava, Vojska RS i brojne druge entitetske nadležnosti, ostalo je još samo i formalno ukidanje RS.

Republika Srpska je najveća pobeda srpskog naroda u poslednjih 100 godina i moramo je braniti svim sredstvima. Moja poruka srpskim političarima u RS je da ne dozvole da ih stranci podele i uvuku u međusobne sukobe u kojima bi zanemarili interese RS zbog stranačkih interesa i gole borbe za vlast. Dveri smatraju da je pravo rešenje u kontranapadu: pripremati polako referendum za osamostaljenje RS i njeno prisajedinjenje Srbiji. Potrebna nam je jedna takva istorijska pobeda da se podignemo kao nacija i država posle mnogo istorijskih poraza.

Da li očekujete da Srbija konačno obnovi svoje naoružanje?

– Srbija pre svega treba da obnovi obavezno služenje vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce. Niko ko nije služio vojni rok ne može da se zaposli u državnoj upravi. Dveri se zalažu da vojni rok ne duži od šest meseci. Tri meseca vojne obuke i tri meseca vojnih vežbi i služenja narodu i državu u vanrednim situacijima i infrastrukturnim radovima. Da nam muškarci ne budu mlakonje već muškarci, da prođu ovu važnu školu života, da budu vojno osposobljeni i da tako ojačamo borbenu gotovost rezervnog vojnog sastava.

Na to je apsolutno neophodno dodati i osavremenjivanje vojnog naoružanja, što je nemoguće bez strateškog međudržavnog sporazuma sa Ruskom Federacijom i daljeg ojačavanja domaćih vojno-tehničkih instituta i vojne industrije. To sigurno neće biti moguće na ovom putu u NATO kojim ide ova vlast i zato treba sve učiniti da se Aleksandar Vučić jedno jutro ne pretvori u Mila Đukanovića i svoju političku sudbinu kada vlast počne da mu pada ne veže za učlanjenje Srbije u NATO, zločinačku vojnu alijansu koja je unesrećila brojne narode sveta, a na prvom mestu nas – zaključuje Boško Obradović.

Izvor Srbin.info, 02. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u