NASTAVAK „ORBANIZACIJE“ POLjSKE: IZ EU PRETE; KAČINjSKI ODBIJA DA SE POVUČE

N. BABIĆ Kačinjski u Poljskoj kontroliše sve, tako da je opoziciji ostala samo ulica...


N. BABIĆ

Kačinjski u Poljskoj kontroliše sve, tako da je opoziciji ostala samo ulica

Direktori nekoliko kanala poljske državne televizije dali su ostavke nakon što je 31. decembra parlament prihvatio zakon o javnim medijima, koji nadzor nad njima predaje vladi konzervativne stranke Jaroslava Kačinjskog „Pravo i pravda“. Direktori prvog i drugog programa, kao i dužnosnici kanala kulture, informativne agencije i ureda za ljudske resurse predali su ostavke koje su prihvaćene.

Prema novom zakonu o imenovanju direktora javne televizije, radija i novinske agencije PAP, i članova njihovih nadzornih odbora, odlučivat će ministar financija, a javni natječaji se ukidaju. Poljski radio iz prosvjeda od jučer emitira naizmjenično poljsku himnu i Betovenovu Odu radosti, prenose agencije.

Europski povjerenik za digitalno gospodarstvo, Gitner Etinger, nakon što je poljski parlament donio zakon o nadzoru državnih medija, zaprijetio je Varšavi da će pokrenuti postupak zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije.

Imamo više razloga da aktiviramo mehanizam za zaštitu pravne države i stavimo Varšavu pod nadzor, rekao je Etinger za njemački dnevnik Frankfurter Alemajne Cajtung. To se još nije dogodilo, ali sankcijama se optuženoj zemlji čak može oduzeti pravo glasa u Europskom vijeću.

Predsjednik Europske komisije, Džan Klod Junker, to je pitanje stavio na dnevni red sastanka EK 13. januara.

Institucije Europske unije namjeravaju pratiti situaciju u Poljskoj nakon usvajanja izmjena i dopuna zakona o javnim medijima, a ranije je austrijski Der Standard zaključio da će Poljska postati ključni problem u 2016. godini.

Naime, prema austrijskim analitičarima, poljska nacionalno-konzervativna stranka „Pravo i pravda“, koja je na vlast došla parlamentarnim izborima, u skladu s tradicijom poljskog fašizma, za cilj ima štititi Poljsku od unutarnjih i vanjskih neprijatelja, a temeljne vrijednosti Europske unije joj uopće nisu važne.

S druge strane se svi slažu kako je za konzervativce glasala većina Poljaka koja se nije slagala s politkom proeuropske Građanske platforme Donalda Tuska i Eve Kopač.

Nakon pobjede na izborima je stranka „Prava i pravde“ priopćila kako će u reformama ići do samog kraja i uzela je samo dva dana odmora za Božić, jer je htjela usvojiti zakon o oporezivanju dobiti na malo, ali prije svega komercijalnih banaka koje su uglavnom registrirane izvan poljskih granica i tako uspijevaju izbjeći nacionalne poreze. Premijerka Beata Maria Šidlo uskoro planira odobriti osnovni prihod za sve obitelji koje imaju više od jednog djeteta, što joj dodatno diže popularnost. Situacija se u Poljskoj prilično zakomplicirala i zbog same činjenice da Kačinjski i njegova stranka već kontroliraju vladu, predsjednički ured i oba doma Parlamenta, a uskoro i Ustavni sud Poljske, tako da je oporbenim strankama, u stvari, ostala samo ulica.

No, u starom dobrom duhu demokracije se nitko od njih ne pita zašto je to tako i zbog čega je proeuropskim demokršćanima, liberalima i takozvanim „socijaldemokratima“ ostala samo ulica i da pjevaju Odu radosti, a pri tom se izabranu vlast proglašava „fašističkom“? Valjda i izbori nešto govore, iako rezultate izbora ne treba uvijek i bezuvjetno pozdraviti. No, prvi koraci nove poljske vlade govore da su sve priče o demokraciji i europskim vrijednostima paravan za strah da i druge zemlje ne bi mogle slijediti primjer Mađarske, Poljske i drugih zemalja koje se ne drže agende EU slijepo i bez pogovora, kako su navikli u hodnicima u Briselu.

Izvor altermainstreaminfo, 03. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u