ZAŠTO JE NEUTRALNOST PRAVI PRAVAC ZA SRBIJU

MIROSLAV PAROVIĆ Evropa dobija hladnoratovske obrise, i od Baltika do Turske samo Srbija ima...

MIROSLAV PAROVIĆ

Evropa dobija hladnoratovske obrise, i od Baltika do Turske samo Srbija ima otvorenu saradnju i sa Istokom i sa Zapadom

Kada je krajem 2007. dr Vojislav Koštunica praktično na mala vrata kroz Narodnu skupštinu uspeo da provuče rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srbije, to je mnogima delovalo kao jalov pokušaj da se izbegne nešto što se smatralo neizbežnim, a to je da Srbija mora biti članica NATO.

Podsećanja radi, u tom periodu još je važila paradigma o kraju istorije, koja je postavljena posle pada Berlinskog zida, i nije bilo mnogo onih koji su verovali da će Rusija uspeti da se podigne sa kolena na koja je bačena. Tada sigurno niko nije mogao predvideti pad „Krimske granice“, kojim je praktično započet proces uspostavljanja multipolarnog sveta, u kojem atlantistička ideologija više nije ni jedina ni dominantna.

Srbija danas ima faktičku situaciju da ima važeću rezoluciju o vojnoj neutralnosti, aktivan sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, pregovarački proces sa EU (ali još daleko od članstva), kao i pokrenute strateške projekte sa Kinom, od kojih je svakako najvažniji pruga Beograd – Budimpešta. Sa druge strane, svedoci smo da Evropa ponovo dobija hladnoratovske obrise, te da od Baltika na severu, pa do Turske na jugu praktično samo Srbija ima otvorenu saradnju i sa Istokom i sa Zapadom, dok su sve druge evropske države u matrici NATO i EU politike.

NEUTRALNA SRBIJA POTREBNA JE I EVROPI
Korist od ove nove gvozdene zavese u Evropi ima samo NATO, koji kroz pravljenje tampon-zone između Rusije i ostatka Evrope stvara preduslove za potpuno slamanje suvereniteta Nemačke, Francuske i drugih država Starog kontinenta. Stoga nije neracionalno pretpostaviti da je upravo Nemačkoj i Francuskoj, sa jedne, i Rusiji, sa druge strane, potrebna država u Evropi preko koje će moći da uspostave nesmetanu saradnju, a Srbija slovi za možda jedino moguće rešenje.

kostunica001Ono što lično mogu da potvrdim jeste da Srbi i Srbija na Zapadu imaju ogroman ugled u okvirima novog evropskog političkog talasa, koji čine stranke poput Nacionalnog fronta iz Francuske, Alternative za Nemačku iz Nemačke i Slobodarske partije iz Austrije. Ovim političkim snagama, koje imaju najbrži trend rasta, potreban je simbol za politiku vraćanja suvereniteta i oslobađanja od NATO pritiska, i oni ga upravo pronalaze u borbi koju smo u nedavnoj prošlosti vodili, štiteći svoj suverenitet i pravo na naš način života. Sa druge strane, ove političke grupacije su zagledane u Moskvu, jer znaju da jedino Rusija ima dovoljnu snagu da, braneći sopstvenu nezavisnost, odbrani i evropsku civilizaciju. Rečju, za njih smo mi Srbi simbol, a Rusija snaga koja može da oslobodi Evropu od NATO jarma.

Takođe, poslovni ljudi iz EU trpe sve veće štete zbog sankcija prema Rusiji. Stoga ne treba da iznenadi sve veći pritisak koji na vladajuće političke elite u EU (a posebno u Nemačkoj) vrši poslovni sektor, koji traži ili potpunu normalizaciju odnosa sa Rusijom ili pak obezbeđenje alternativnih načina saradnje. Srbija i u tom smislu slovi kao dobar partner zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

NEUTRALNOST NIJE NESVRSTANOST
Ono što je takođe odlika vremena u kome živimo je i pretnja od globalnog islamističkog terorizma. U tom smislu se nikako ne sme zaboraviti da smo se mi kao narod prvi u Evropi sukobili sa džihadom i da veoma dobro znamo kolika je to pretnja. Džihadisti su u Bosni i na Kosovu imali svoje generalne probe za napade na Pariz, a logistiku za napade na Evropu imaju upravo na Balkanu. Srbija bi, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti, trebalo da se uključi u borbu protiv ovog zla, te stoga treba da pojača arsenal defanzivnog oružja. Ponuda Rusije koja našoj zemlji nudi naoružanje tog tipa više je nego prihvatljiva, jer, sa jedne strane, jača našu odbrambenu moć, dok, sa druge strane, ne ugrožava status vojne neutralnosti Srbije.

Sagledavanjem svih ovih procesa, mišljenja sam da nije nimalo neracionalno opredeliti se za politiku aktivne neutralnosti, jer u postojećim okolnostima takva politika može doneti Srbiji ključno potrebnu stabilnost i mogućnost za privredni rast. Potpuno suprotno od situacije u kojoj je bila nesvrstana Jugoslavija, danas Srbija, kao aktivno neutralna i naoružana, može da bude država preko koje Istok prodire dublje na Zapad.

rogozin03Naravno, neće biti nimalo lako održati kurs vojne neutralnosti, a kamoli ga još dodatno proširiti i na ravan politike. Stoga je za početak važno očuvati stabilnost našeg društva jer je to preduslov svake buduće politike.

Autor je predsednik Treće Srbije

Novosti

Politika
Pratite nas na YouTube-u