SRPSKU NIKO NE MOŽE DA UKINE

Vučić: Srbija će uvek čuvati i štititi Srpsku; Dodik: Pravo na jačanje autonomije i...

Vučić: Srbija će uvek čuvati i štititi Srpsku; Dodik: Pravo na jačanje autonomije i na samoopredeljenje

Niko ne može i neće moći da ukine Republiku Srpsku, jer ona nije nastala nikakvim dekretom nego je stvorio narod.

Ovo je osnovna poruka koju su danas u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske – izgovorili premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Došli smo da damo podršku građanima Srpske. Tom podrškom se ponosimo, kao i svi građani Srbije. Pravo da volimo svoj narod ne može niko da nam zabrani – rekao je Vučić i poručio građanima RS da se „nikada ne smeju osećati usamljeno jer je Srbija uvek tu i čuvaće i štitiće Srpsku“.

On je istakao da je obaveza Srbije, kao garanta Dejtonskog sporazuma, da bude garant teritorijalnog integriteta BiH, podvlačeći da Srbija to čini i činiće i u budućnosti, jer su i Srbi i Bošnjaci, pa i Hrvati, i u Srbiji i BiH sudbinski vezani jedni za druge i vekovima unazad zajedno žive.

– Isplate li nam se svađe i sukobi? Ko od nas je više izgubio? Dosta je bilo i tuđih i naših grobova, okrenimo se otvaranju fabrika – poručio je Vučić i istakao da i dalje postoje usijane glave koje u komšiju još uvek gledaju samo kao preko nišana, te da Srbi komšije koji drugačije veruju ili misle moraju da poštuju i zajedno sa njima dele dobro i zlo.

Vučić je rekao da svi u regionu treba da se okrenu budućnosti, da se mladi ljudi školuju, podsetivši da je u Srbiji samo 10 odsto visokoobrazovanih ljudi, te da će svaki drugi put značiti put ka samouništenju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 9. januara 1992. godine udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

– Ni tada, kao ni sada, nismo želeli ništa drugo nego da živimo slobodno i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vekove, mogli bez svega osim bez slobode. Nikada slobodu nismo želeli kako bismo nekom drugom nešto branili ili uskraćivali – rekao je Dodik, i naglasio da srpski narod svoju slobodu nikada nije ostvarivao na štetu drugih. – Nedavno su nam poručili da je jedan sud iznad našeg prava na slobodu. Tu slobodu nismo dobili na sudu i neće nam je niko nikada oduzeti. Građani Srpske će nastaviti da slave 9. januar kao dan rođenja RS.

Preglasavanje u Ustavnom sudu BiH, kada su dvojica bošnjačkih sudija, uz tri stranca, glasala za ukidanje Dana RS, Dodik je uporedio sa preglasavanjem Srba od strane muslimana i Hrvata 1991. godine, nakon čega je usledio odgovor – Republika Srpska je stvorena u miru, a posle je krvlju branjena.

– I branićemo je uvek, a Dan Republike je naše neotuđivo pravo, kao što imamo pravo i na jačanje naše autonomije i pravo na samoopredeljenje jer je to demokratska i civilizacijska tekovina – rekao je Dodik.

Svečana akademija, kojoj je prisustvovao gotovo ceo politički vrh Srbije i Republike Srpske, kao i patrijarh srpski Irinej, počela je intoniranjem himni Srbije i Srpske, a svečanu besedu kazivao je pesnik i akademik Matija Bećković.

U bogatom kulturno-umetničkom delu akademije, nazvanom „Zavet slobodi“, prisutni, kao i gledaoci preko malih ekrana, mogli su da se prisete srpske istorije, a učešće u programu je uzeo veliki broj mladih glumaca, muzičara i dece iz Srpske.

Banjaluka, ali i cela Srpska, danas je bila sva u znaku Dana Republike. Osim u Banjaluci, slavilo se u Novom Gradu, Prijedoru, Bijeljini, Brčkom, Trebinju i Istočnom Sarajevu, gde je večeras koncert održao Miroslav Ilić.

Srpske trobojke vijorile su se na ulicama, institucijama RS, vozilima, u većem broju nego ikada do sada.

Mladi SNSD organizovali su u mnogim gradovima potpisivanje peticije za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, koji su zajedno sa bošnjačkim Dan RS proglasili neustavnim.

U Gradišci su mladi raširili trobojku dugačku 29 metara. U Foči je postavljen transparent dugačak oko 50 metara na kome piše „Ne može ti ništa niko, Srpska Republiko!“ Transparent je okačen na ogradu Akva-parka na desnoj obali Drine i uočljiv je sa magistralnog puta Beograd – Dubrovnik.

Mladi Banjalučani su slavili i uoči Dana RS. Trobojku su raširili ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, a bakljadu na Trgu Krajine organizovali su navijači Borca.

Iz bezbednosnih razloga bilo je primetno povećano prisustvo policije na ulicama. Svečanu akademiju pratio je i veliki broj medija iz Srpske i okruženja.

U mnogim gradovima položeni su venci na spomenike poginulim borcima i civilima. Za Srpsku je živote dalo više od 30.000 srpskih vojnika i civila.

GOSPOD JE BLAGOSLOVIO OVAJ NAROD
U jutarnjim časovima patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje vladika, služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom krsne slave Srpske – Svetog Stefana. Kao domaćin slave, predsednik RS Milorad Dodik upalio je slavsku sveću. Nakon liturgije upriličeno je lomljenje slavskog kolača. Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Srpska utemeljena na istini i pravdi Božijoj.

– Mnogi škrguću zubima na RS, ali uzalud je to, ako je Gospod blagoslovio narod i one koji su je stvarali. Ova republika je postavljena na onome što je večno i neprolazno i to Gospod podupire svojim prstom, a tome se nikakva sila ne može odupreti – naveo je patrijarh Irinej.

SASTANAK ZVANIČNIKA SRBIJE I RS
Neposredno pre svečane akademije, U Palati Republike u Banjaluci održan je sastanak predsednika RS Milorada Dodika i delegacije Vlade Srbije, koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić. Sastanku su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsednica Vlade Srpske Željka Cvijanović i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

Istaknuto je da su odnosi RS i Srbije na izuzetno visokom i na bratskom nivou u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, ali da Beograd istovremeno daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Prethodno, premijerka RS Željka Cvijanović dočekala je na Aerodoromu Banjaluka delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu. (S. M.)

Autori A. MACANOVIĆ / M. FILIPOVIĆ
Izvor Novosti, 09. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u