FRANCUSKI OBAVEŠTAJCI: EVROPI PRETI NEKA VRSTA 11. SEPTEMBRA

Visoki zvaničnik francuskih bezbednosnih službi objasnio je da islamski teroristi pripremaju „istovremene napade, istog...

Visoki zvaničnik francuskih bezbednosnih službi objasnio je da islamski teroristi pripremaju „istovremene napade, istog dana u više zemalja i na više mesta“

Antiterorističke bezbednosne službe u EU imaju saznanja da u 2016. godini preti opasnost mnogih usaglašenih napada džihadista u više evropskih zemalja.

To javlja francuski dnevnik Žurnal di dimanš.

List se poziva na iskaz jednog visokog rukovodioca antiterorističke službe koji navodi da bezbednosne službe u Evropi tokom prošle godine „nažalost ništa nisu uočile“, ali da sad imaju pouzdana saznanja da „Evropi preti neka vrsta 11. septembra“, poput napada islamskih terorista na Njujork 2011. godine

Visoki zvaničnik francuskih bezbednosnih službi, koji je želeo da ostane anoniman, objasnio je da islamski teroristi pripremaju „istovremene napade, istog dana u više zemalja i na više mesta“.

„Mi znamo da teroristi rade na tom paklenom planu“, dodao je ovaj izvor, rekavši da takva saznanja imaju službe bezbednosti više država u EU.

Žurnal Di dimanš prenosi takođe izjave turskih vlasti listu Hurijet da su teroristi „Islamske države Iraka i Sirije“ pripremali za Novu godinu, što je srećom osujećeno, istovremene napade na velike evropske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, kao i u Ankari.

Pošto su neki od terorista 30. decembra uhapšeni, vlasti su u jednom računaru otkrile podrobna uputstva za napade.

Francuske službe bezbednosti takođe ukazuju da veliku zabrinutost izaziva činjenica da su nedavno uhapšeni islamski teroristi koji su u Evropu uspeli sračunato da se vrate „iz zemalja džihada“.

Ranije je, kako je objašnjeno, bila reč o pojedincima koji su se vraćali iz „zemalja džihada“ zato što su shvatili da su prevareni, ili nisu pristajali na zverstva na koja su ih tamo terali, „a sad se vraćaju mladi džihadisti Evropljani koji to svesno čine pošto su od Islamske države Iraka i Sirije obučeni i opremljeni“.

„Oni su snabdeveni lažnim dokumentima, govore jezike evropskih zemalja, znaju mesta i gradove, imaju oružje… Mi mnoge od njih hapsimo, ali, istini za volju, broj njih koji pristižu prevazilazi naše mogućnosti da sve otkrijemo…i neki su nam već promakli“, dodaju ovi izvori.

Žurnal di dimanš prenosi i izjavu bivšeg analitičara francuskih antiterorističkih službi DGSE Iva Trotinjona agenciji AFP koji navodi da su džihadisti to već neuspešno pokušali da učine i ranije, posebno u avgustu 2010. kad su se „njihove grupe spremale da dođu preko istočne Evrope, preuzmu skriveno oružje i opremu za atentate“.

„To je sprečeno zahvaljujući američkim službama bezbednosti koje su preventivnim udarima dronovima u Avganistanu i Pakistanu uništili centre gde su se spremali ovi napadi. Tad je to spremala Al-kaida, ali su sad takve planove preuzeli ekstremisti Islamske države Iraka i Sirije”, naglasio je ovaj francuski izvor.

Stručnjak za antiterorizam Iv Trotinjon naglasio je da je pokolj koji su islamski džihadisti počinili 13. novembra u Parizu pokazao da se to „može organizovati s teroristima koji nemaju posebno visok operacioni nivo“.

„Otud, ako se razmere takvih napada prošire, problem će biti veliki“, zaključio je Trotinjon i dodao da, „veliki pesimizam vlada među svim profesionalcima oko toga šta se može dogoditi u 2016“.

Žurnal di dimanš kao posebno upozoravajuću opasnost navodi i saznanja bezbednosnih službi da se 220 žena i devojaka, francuskih islamista sada nalazi u redovima terorističke Islamske države Iraka i Sirije.

Prema izveštaju radio stanice Frans enter, „Islamska država je u svoje redove uvrstila i prostitutke s ciljem da od njih stvori tvrdo jezgro islamističkih ženskih boraca“.

Izvor Beta/B92, 10. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u