ROGOZIN POSLE SASTANAKA SA SRPSKIM VRHOM: DA, NAORUŽAĆEMO SRBIJU!

Prisustvo jake vojne države-saveznika Srbije umiriće bilo kog agresora Vojno jak saveznik Srbije odvratiće...

Prisustvo jake vojne države-saveznika Srbije umiriće bilo kog agresora

Vojno jak saveznik Srbije odvratiće bilo kog agresora, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin, zadužen za vojno-industrijski kompleks. On ističe da moguće isporuke ruskog oružja Srbiji nisu uperene ni protiv koga nego imaju zadatak da zemlja-saveznik reši problem svoje bezbednosti.

Doneli ste premijeru Srbije na poklon S-300, postavili smo tekst o tome na sajt, uz naslov „Rogozin poklonio Vučiću S-300“: I mreža je eksplodirala. Nažalost, to je samo maketa… Kako Rusija može pomoći Srbiji da odgovori na činjenicu da je Hrvatska odlučila da kupi ili dobije od Amerike ofanzivno oružje?
— Mislim da postoje dva aspekta da se odgovori na to pitanje. Prvo, mi se, naravno, s poštovanjem odnosimo prema tome kako Srbija želi da osigura svoju bezbednost. Moram da kažem da isporuka takvih sistema kao što su sistemi PVO ili protivraketne odbrane nije pretnja za bilo koje zemlje. Mi se s poštovanjem odnosimo prema Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji balkanskog regiona i Evrope. Imamo jednak odnos prema njima. Mi razmatramo to pitanje na tehničkom planu, moramo da vidimo za šta je taj sistem koji se traži, za zaštitu od kakvih pretnji. To je pitanje Beograda, Srbije. Naš zadatak je jedan: da učinimo tako da naši saveznici, zemlje koje poštujemo i s kojima smo istorijski povezani, ne osećaju problem vlastite bezbednosti.

Mogu da kažem samo jedno: zaista, da je takav ili slični sistem Jugoslavija imala 1999. ne bi se desila takva tragedija kao što je neodgovorno bombardovanje zemlje uz primenu preciznog razornog oružja. Srbi tada nisu imali čime da odgovore. Srpska armija je bila spremna da se bori, ali bila je spremna samo za borbu sa neprijateljem prethodne tehnološke generacije. Upravo zato se niko nije odlučio da sprovede kopnenu operaciju ni na Kosovu ni u nekom drugom delu Jugoslavije jer su znali da će se Srbi tući za svaku kuću. Izabrana je druga taktika, gađanje Jugoslavije, Srbije preciznim oružjem. Srbi su mogli da odgovore samo starim sistemima i odgovorili su. Video sam u Vojnom muzeju u Beogradu ostatke nevidljivog aviona koji je, iako je bio stelt tehnologije, oboren starim moćnim sistemom sovjetske proizvodnje. Zato hoću da kažem da mi nikako ne bismo želeli da Hrvati ili neko drugi doživljava moguće isporuke oružja Srbiji kao nešto što je upereno protiv njih. Ne, to je za Srbiju a ne protiv nekog.

Znači Srbija može da očekuje odbrambene sisteme, recimo S-300?
— Što se tiče toga kakav će to biti sistem, to zavisi od naših vojnika, Rusa i Srba koji treba da odrede šta odgovara finansijski, da ne bude skupo, da odgovara po efikasnosti primene, da se njime lokalizuju neki rizici. Bitno je od kog oružja se treba braniti. Ako je reč o oružju koje se pojavljuje u zemljama NATO u okolini Srbije, to takođe nameće mnoga pitanja. Zato što informacija da će susedi Srbije dobiti udarno oružje ne izaziva optimizam. Jer Rusija govori o odbrambenim sredstvima, sistemima jer se PVO ne može iskoristiti za napad, nego uvek za zaštitu. To je sredstvo koje treba da neutrališe agresiju iz vazduha ali nije sredstvo za agresiju.

S druge strane, raketna sredstva, kopnena raketna postrojenja su naravno uvek udarno oružje. To nije štit nego mač, i kada naše kolege iz Hrvatske pokušavaju da nabave udarno oružje, ili im neko to nameće, nameće se pitanje protiv koga. Protiv koga se u regionu nabavlja sistem sa radijusom dejstva 270-300 km. I zato mi razumemo rizike i osećaj nesigurnosti koji se pojavio kod srpskog rukovodstva i odnosimo se prema tome s poštovanjem. Ponavljam da je Rusija spremna da isporuči svo oružje koje nije zabranjeno za izvoz, ali naši stručnjaci treba da odrede šta je optimalno za Srbiju i šta bi finansijski Srbi mogli da priušte.

Ako sam vas dobro razumela, zasad još nije odlučeno koje će to oružje biti, ali Srbija može da računa da će Rusija stati iza nje i da niko više ne može ponoviti ono što nam se desilo pre 15 godina?
— Naravno, Rusija danas i ona iz 1999. nije ista: i predsednik je drugi, i ljudi na vlasti su drugi, pa i naša Armija, vidite u Siriji naše Vazdušno-kosmičko snage pokazuju da je Rusija već prešla u drugu ligu.

U prvu ligu.
— U najvišu ligu. Do 2020. kada se ispuni naš program modernizacije oružja, a ispuniće se jer predsednik Rusije se time bavi detaljno i svakodnevno i stalno razmatramo svaku nijansu realizacije tog programa. On odlično razume da samo fizički jaka zemlja može biti nezavisna. Do 2020. imaćemo najsavremeniju vojsku u Evropi koja ima u sastavu oružje koje po kvalitetu prevazilazi američko. I to će nam omogućiti da budemo veoma sigurni, da se razvijamo i budemo bezbedni, i da svojim građanima i svojim saveznicima osiguramo bezbednost. Vidite da smo sada uspeli da obavimo u vrlo kratko vreme veliko prebacivanje snaga u Siriju i time smo pokazali povećane mogućnosti Rusije. A sama činjenica postojanja jake Rusije zaustaviće bilo kog agresora. Kada sam bio momak, 1,90 visok — ja sam krupan čovek, kakvih ima mnogo u Srbiji — mirno sam išao po svom kraju vraćajući se noću kući i nikakvi huligani me nisu napadali.

Ni vaše prijatelje?
— Niko me nije napadao ne zato što sam se dobro tukao ili sam njih napadao. Nego naprosto zato što će prisustvo krupnog momka umiriti bilo kakvog huligana. Tako je i ovde: prisustvo jake vojne države-saveznika Srbije umiriće bilo kog agresora.

Autor Ljubinka Milinčić
Izvor Sputnjik, 11. 01. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u