NA REZOLUCIJU EP O SRBIJI 190 AMANDMANA O RUSIJI, DRAŽI, SPC, VOJVODINI…

Na dugačkoj listi hrvatskih amandmana nalazi se i onaj u kom se traži da...

Na dugačkoj listi hrvatskih amandmana nalazi se i onaj u kom se traži da Srbija preispita odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Evropski parlamentarci uložili su čak 190 amandmana na predlog rezolucije o napretku Srbije, izvestioca Dejvida Mekalistera, a i ovog puta među najoštrijima su bili – Hrvati. Poslanici iz ove zemlje u 24 podneta amandmana traže da se pred Srbiju postavi čitav niz uslova, od rešavanja pitanja granica i sukcesije, do povratka kulturnih dobara i zaštita prava njihove manjine.

Najaktivnija bila je hrvatska poslanica Dubravka Šuica, koja u osam podnetih amandmana, između ostalog, insistira da se bilateralna pitanja otvore na samom početku pregovora o članstvu u EU, ali i da se pomene haški proces protiv Vojislava Šešelja.

Šuicin kolega Andrej Plenković zahteva od srpskih vlasti da izbegavaju govor mržnje, dok je za Tonina Piculu važno da Srbija pomogne integracije BiH, imajući u vidu bliske veze Beograda i Banjaluke.

Na dugačkoj listi hrvatskih amandmana nalazi se i onaj u kom se traži da Srbija preispita odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, a koji je podnela Marijana Petir! Iako nas cela Evropa hvali, Hrvati su čak podneli amandman u kojem izražavaju potrebu da Srbija unapredi svoj pristup rešavanju izbegličke krize.

Primedbe su imali i Zeleni (Urlike Lunaček i Igor Šoltes), koji naglašavaju da je puna normalizacija sa Kosovom suštinski uslov za prijem Srbije u EU i traže da Srbija postepeno sprovede promene svog Ustava. Smeta im i državni doček Vladimira Lazarevića, koji je odslužio kaznu u Hagu, i amandmanom traže da EP izrazi žaljenje zbog toga.

Poslanicima su trn u oku vojne vežbe sa Rusijom, ali i Srpska pravoslavna crkva. Urma Paet iz Estonije smatra da su vežbe neprimerene u situaciji kada je Brisel zaveo sankcije Moskvi i traži da se embargu priključi i Srbija. Bugarin Andrej Kovačev (EPP) podneo je amandman u kome naglašava da je Srbija sekularna država i traži da se crkva ne uključuje u nacionalističke i antievropske procese.

Među zahtevima su se našli i onaj da se ne ugrožava autonomija Vojvodine i njeno finansiranje, da se zaštite Romi i Vlasi, otvore arhive Udbe i JNA, da finansiranje partija i izbornih kampanja bude transparentnije i upozorava da politički pritisci ugrožavaju nezavisnost medija.

Sam Mekalister podneo je amandman u kojem traži da proces napretka Srbije ka EU mora biti paralelan sa napretkom u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Podnet je i amandman u kojem se osuđuje „opstrukcija prijema Kosova u Unesko“.

EVROPA DA PREISPITA RASTURANjE SRBIJE
Francuski poslanik Žan-Luk Šafhauser u svom amandmanu navodi da, zbog toga što EU, preko Kosova, nastavlja rasturanje Srbije i destabilizaciju Balkana, evropske institucije treba da preispitaju svoju savest i odmere odgovornost Nemačke, posebno zbog friziranih dokumenata BND kako bi se opravdalo bombardovanje NATO.

Izvor Večernje novosti, 13. januar 2015.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u