TADIĆ I JOVANOVIĆ PRIHVATILI PAJTIĆEV POZIV NA RAZGOVOR O UJEDINjENjU OPOZICIJE

Boris Tadić je kazao da su u sporazumu SDS i LDP osnovna načela i...

Boris Tadić je kazao da su u sporazumu SDS i LDP osnovna načela i vrednosti EU, elementarna politika poštenja, politika koja se suočava sa problemima, koja mora da razreši bezbednosne probleme

SDS i LDP sastaće se u utorak sa predstavnicima DS, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika SDS-a i LDP-a.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da te tri stranke treba da „regulišu odnose zbog budućnosti“.

DS je pozvala sve stranke koje ne žele da sarađuju sa Vučićem i koje su proevropski orijentisane, kao i programski slične sa DS-om, da zajedno nastupaju na narednim izborima, ali da potpišu da neće sarađivati sa SNS nakon izbora.

„Parlamentarni izbori moraju da budu održani ako je Aleksandar Vučić dobronameran prema Srbiji“, kazao je Jovanović i dodao da su izbori dobri za zemlju.

On je ocenio da je Srbija danas „duboko podeljeno društvo“.

Vučić treba da „raspiše izbore u danu kada će biti raspisani lokalni i pokrajinski izbori. Drugo obećanje koje dajemo je – učinićemo sve da na tim izborima građani pored Vučića budu u prilici da biraju ozbiljnu, kompetentnu, odgovornu političku listu na kojoj će se naći sve ono što je zemlji potrebno, a što ne može da ponudi ni Vučić ni njegova stranka“, kazao je Jovanović.

Povodom poziva DS za razgovor u ponedeljak, 19. januara, Jovanović je kazao da je „besmisleno“ da ti pozivi budu upućeni preko televizijskog jutarnjeg programa ili poslati elektronskom poštom.

„Ja smatram da treba da se dogovorimo, ali da taj dogovor treba da bude ozbiljniji od svih koji su nam do sada nuđeni. Ne da se dogovorimo da bismo u kampanju ušli relaksirani, da bismo imali veći procenat. Niti nas interesuje Pajtić (lider DS) niti Vučić, već samo ova zemlja.“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, alternativa vlasti u Srbiji ne treba da bude personalna, već programska i da ima sadržaj i koncept. „Sve što Vučićeva politika nema. I mora da unese red u zemlju. Izbori se ne smeju pretvoriti u naš međusobni rat“, kazao je Jovanović.

Lider SDS Boris Tadić je rekao da su SDS i LDP napravile savez i da su spremne da razgovaraju i sa ostalim strankama.

„Danas se suočavamo sa pozivom DS da 19. januara imamo sastanak. Ne možemo da odgonetnemo iz poziva koji smo dobili na koga se odnosi. Poziv koji je upućen SDS nije upućen direktno na mene. Želeli bismo da vidimo šta je predmet tih razgovara. Ne vidimo šta je agenda tih razgovora, sem da nećemo da idemo u vladu sa Vučićem“, kazao je Tadić.

On je kazao da će se tek videti ko će iz LDP i SDS ići na te razgovore.

„Spremni smo na razgovore sa svim strankama, samo neka nam niko ne postavlja besmislene, ponižavajuće uslove. Nema sujeta. Treba prići čista srca sa belim papirom. Nema prethodnih kandidatura za premijera. To je pitanje razgovora“, kazao je Tadić.

On je rekao da su SDS i LDP otvoreni za saradnju sa LSV i Nenadom Čankom, ali da ti razgovori teku i da saradnja zavisi od toga da li će biti i republičkih ili samo lokalnih i pokrajinskih izbora.

Na pitanje da li je savez SDS i LDP spreman na razgovore sa Pokretom za preokret i Levicom Srbije, Tadić je rekao da su to „nove stranke“, ali da su u pitanju „stari ljudi“.

„Postavlja se pitanje koju politiku i ideju imaju ti ljudi. Nije stvar u tome da se mehanički ujednimo, nego da kreiramo politiku s kojom ćemo da izađemo pred građane“, kazao je on.

Na pitanje kako gleda na ideju nacionalnog pomirenja Tadić je rekao da država ne može biti održiva ako ne pristupi nacionalnom pomirenju.

„Ako država ne prihvata ideju nacionalnog pomirenja ne može pristupiti regionalnom pomirenju“, naveo je on.

Lider SDS Boris Tadić je kazao da su u Sporazumu SDS i LDP, između ostalih, i osnovna načela i vrednosti EU, elementarna politika poštenja, politika koja se suočava sa problemima, koja mora da razreši bezbednosne probleme.

Izvor Beta/B92, 15. januar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u