ŠTA SRBIJI DONOSE VANREDNI IZBORI

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Nastupajuće izbore doživljavam kao sudbonosnu bitku za zemlju Definitivna najava vanrednih parlamentarnih...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Nastupajuće izbore doživljavam kao sudbonosnu bitku za zemlju

Definitivna najava vanrednih parlamentarnih izbora, pored ostalih važnih pitanja, otvara i jedno kome se ne poklanja mnogo pažnje. Naime, na kojim principima se ujedinjuje opozicija za predstojeće izbore?

Nema principa. Zapravo, postoje dva, ali ona nemaju veze sa realnom programskom ponudom biračima. Prvi je naročita mržnja prema Aleksandru Vučiću, jer u njemu opozicioni lideri, posebno oni koji oličavaju nekadašnju i sadašnju Demokratsku stranku, vide čoveka koji ih je zaustavio u prljavim poslovima sa njima bliskim tajkunima.

Drugi je zapadni faktor, koji shvata da je vrag odneo šalu i da Vučić nije kooperativan, prema njihovim kriterijumima, već neko ko ume da protivreči i suprotstavi se. Takav Vučić sa više od 50 odsto podrške nije poželjan. Poželjan je Vučić sa manje od 40 odsto, a još je bolje da ga uopšte nema na čelu vlade posle narednih izbora, već da se dovede neko kome će skupštinska većina uvek biti tanka i ko će samim tim biti pogodniji za ucenjivanje.

UJEDINjENA AMBASADORSKA OPOZICIJA
Zato će izborna kampanja prevashodno biti usmerena na krunjenje Vučićevog rejtinga, a ne na podizanje rejtinga amorfnoj političkoj masi koju će činiti nekadašnja Demokratska stranka, sada sastavljena iz više njenih agregatnih stanja kako bi dobila epitet „ujedinjena opozicija“, jer to lepše zvuči za narod.

Vučić je ovaj put izašao na crtu sam protiv svih. I protiv radikalno desne i radikalno leve opcije, protiv bivših i sadašnjih žutih, protiv NVO sektora, protiv tajkuna, protiv zapadnih ambasadora, kojima se ni malo ne dopada što se odlučio na vanredne izbore. Boriće se protiv ale i vrane, sa vrlo ograničenom medijskom podrškom, uz određeno nezadovoljstvo naroda, pogođenog diranjem u njegov džep smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru, ali i zbog provođenja drugih nepopularnih mera. U takvim okolnostima bacio je rukavicu svima, otvoreno poručivši: pobedite me! I pritom se ne dodvorava biračima, kojima je već poručio da će nastaviti ono što je započeo uz još mnogo nepopularnih poteza, koji moraju da se povuku.

pajticdavenportTo je ključ razmimoilaženja u shvatanju politike onih koji bi da Vučića skinu i njega samog, što je čak i Jovo Bakić primetio kao neko ko o Vučiću milsi sve najgore. Vučić, kaže Bakić, živi za politiku, a opozicija živi od politike. Može se Vučićevoj vladi svašta prigovoriti. Ko radi, taj i greši. Ali, u odnosu na neke prethodne vlade, ova nema kriminalne afere. Ni za jednog ministra se ne može reći da je nešto proneverio ili ukrao. Ne može mu se argumentovano prigovoriti da se mešao u rad pravosuđa, ili medija i tzv. nezavisnih tela. Naprotiv, svi oni su pokazali svoje slabosti u odnosu na njega, jer su baš oni kršili svoje nadležnosti i uglavnom se bavili politikom, a ne delatnošću za koju ih papreno plaćamo.

To je ono što u Srbiji niz godina nismo imali i to je jedan od najvećih uspeha Vučećeve vlasti. Počeli smo da poštujemo sistem i državu. Uređena i stabilna Srbija je trn u oku tajkunima i zapadnim diplomatama. Njima odgovara anarhično stanje i što slabija država, jer je kao takva pogodna za manipulaciju, pljačku i kontrolu. Zato Vučić smeta i zato mora da bude oboren.

ČIŠĆENjE MANGUPA IZ SOPSTVENIH REDOVA
Jedan sam od retkih koji je izneo stav da postoji realna mogućnost da SNS izgubi izbore, jer teško je izdržati sve ono što će se protiv Vučića i SNS upotrebiti u kampanji. Kada kažem da je moguće da SNS izgubi, ne znači da će drugi pobediti. U tom slučaju pobeđuje zapadni faktor koji će svim silama sastaviti vlast skupljenu s koca i konopca, odličnu za ucenjivanje, a to će za Srbiju biti katastrofa.

Ukoliko Vučić pobedi, dobija pun mandat i novu snagu da zapadni faktor drži na „prijateljskoj distanci“ i da sprovođenje suverene politike podigne na viši nivo. Takođe, pruža mu se odlična prilika da unutar same SNS počisti mangupe iz sopstvenih redova. Da bi se uopšte došlo do te faze, moralo je mnogo vode Dunavom da proteče, jer bitka sa onima koji vlast doživljavaju kao plen nije jednostavna. Takvi su se namnožili, a stav da je fotelja sveto mesto ukorenilo se. Ovi izbori su prilika da se taj stav zauvek otera u istoriju, zajedno sa onima koji ga se drže kao pijani plota.

rogozinbeogradNastupajuće izbore doživljavam kao sudbonosnu bitku za zemlju. Neko će reći da preterujem, ali neka onda samo zamisle Srbiju u kojoj je Pajtić premijer, Šutanovac ministar odbrane, Tadić spoljnih a Čeda Jovanović ministar unutrašnjih poslova, Čanak pokrajnski premijer, Živković ministar poljoprivrede itd. Bolje je glasovima sprečiti nego kroz agoniju lečiti. Takav košmar ni najgorim dušmanima ne bih poželeo. Zato, vredi razmisliti o tome koliko je ovo sudbonosna bitka za državu.

Politika
Pratite nas na YouTube-u