RAZROKI PUTIN

MIHAIL HAZIN Putin ratuje protiv onih na Zapadu kojima se dive liberali u ruskoj...

MIHAIL HAZIN

Putin ratuje protiv onih na Zapadu kojima se dive liberali u ruskoj vladi

Putinov intervju nemačkom dnevnom listu Bild, koji je dao pre nedelju dana, može da vam se svidi ili ne. Ruski čitalac ga može razumeti ili, naprotiv, ne razumeti. Ali u njemu je ogromnim slovima napisano da se Putin obraća nekim ljudima na Zapadu – sa nekakvim predlozima. Ti predlozi mogu biti adekvatni ili, naprotiv, neadekvatni, ali savršeno je očigledno da ih Putin ne baca u vetar, već da shvata da oni ipak do nekoga dopiru.

Čini se da zapadni svet deluje usaglašeno i da prilično jasno (na primer, kroz govore Baraka Obame) pokazuje Putinu (i Rusiji) „gde mu je mesto“. Reč „Hag“ se uvek ne čuje (u odnosu na ruskog predsednika), ali u odnosu na neke druge prilično često. Da, Putin uspeva da natera neke od zapadnih lidera da sarađuju, ali njemu svim silama objašnjavaju da su to sve jednokratne akcije, koje ne mogu uticati na situaciju u celini. Zašto je to tako? Evo zašto.

Danas živimo u okvirima finansijskog sistema čiji su temelji postavljeni na Breton-Vudskoj konferenciji 1944. godine. Njegova suština je bila u tome da se kreiraju institucije koje bi obezbedile stabilnost (i ekspanziju) zone opticaja američkog dolara, koji je trebalo da postane glavna valuta zapadne ekonomije. Takve institucije su postale Svetska banka (razvojna agencija), Međunarodni monetarni fond (ustvari banka, stvorena za kreditiranje država) i GATT, Generalni sporazum o carinama i trgovini, sada preimenovan u STO (usmerena na borbu protiv pristalica ekonomskog separatizma).

Međutim, jedna bitna institucija nije formirana. Tačnije, odgovarajuće funkcije kontrole nad prometom i emisijom dolara u svetu pridodate su već postojećoj instituciji – Federalnim rezervama SAD. To je bilo vrlo jednostavno. Ne pišem podrobnije o tome upravo zato što smo isuviše počeli da se „uklapamo“ u novu realnost, zato što upravljaju ekonomijom isključivo marionete svetske finansijske elite. I to marionete koje ne vide nikakvu perspektivu za Rusiju kao nezavisnu državu. To su marionete koje čak i u toalet idu samo uz dozvolu MMF.

To je razlog što Putina oni kojima se obraća tretiraju kao licemera. A kako bi drugačije? On se sa predlozima obraća ljudima koji su krenuli u smrtnu borbu protiv globalne finansijske elite, ali sve prave poluge upravljanja ekonomijom i finansijama u njegovoj zemlji zadržavaju štićenici svetske finansijske elite.

Stoga se iz svega može izvući zaključak: Rusija je sa svojom sadašnjom elitom osuđena na izolaciju. Glavna svetska pitanja biće rešavana mimo nje. Zato što svetska finansijska elita organski ne podnosi Putina, a njihova alternativa – „novi izolacionisti“ – ne veruje Putinovom okruženju jer tačno znaju da oni rade za krupni kapital i da se stoga ne može previše verovati ni samom ruskom lideru.

putinnabiulinaS njim bi oni, u drugim okolnostima, rado sarađivali, o čemu sami takođe direktno govore. Ako Putin ode, to neće rešiti problem. Jer, ako na njegovo mesto dođe predstavnik zapadnih finansijera, mi ćemo postati „pašnjak“ za one koji će o našem trošku pokušati da izađu iz krize. A, ako dođe pristalica „izolacionizma“, on će tek morati da čisti državni aparat.

Zasad se ovaj problem može rešiti bez krvoprolića. Ali, ako se trenutna podela (u kojoj se političko rukovodstvo oslanja na jednu od suprotstavljenih strana u svetskoj eliti, a ekonomsko – na drugu) uskoro ne okonča, očekuju nas krajnje teška vremena.

Uostalom, isto očekuje i organizatore takve situacije jer im niko neće oprosti posledice.

Preveo SRĐAN ĐORĐEVIĆ

Fakti

Ekonomija
Pratite nas na YouTube-u