RAŠČIŠĆAVA LI KIRBI TEREN SVOM NASLEDNIKU?

Da li bi ovo moglo da se tumači i kao samostalan potez ambasadora, koji...

Da li bi ovo moglo da se tumači i kao samostalan potez ambasadora, koji je načinjen bez konsultacija sa Stejt departmentom?

Da li Stejt department i američki izaslanik u Beogradu Majkl Kirbi zastupaju stav da Srbiji nema ulaska u Evropsku uniju dok ne „normalizuje” odnose sa Kosovom tako da dopusti Prištini ulazak u UN? Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer nam je ambasador SAD dan uoči katoličkog Božića prošle godine saopštio ovu vest, a ovih dana tvrdi da u Vašingtonu niko tako ne razmišlja.

Kirbi je, podsetimo, 24. decembra izjavio da SAD ne traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već traže normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN”, kazao je on tad.

Prošlog petka je, međutim, američka ambasada saopštila da ni ambasador Kirbi „niti bilo koji drugi zvaničnik Amerike nikada nisu povezivali priznanje Kosova ili njegovo članstvo u UN sa kandidaturom Srbije za članstvo u EU”.

I šta sada ostaje Beogradu, kako da tumači šta je politika SAD? Hoćemo li morati da se složimo s tim da Kosovo dobije stolicu u UN ili brizi da će to biti novi uslov postavljen pred Srbiju nema mesta?

Za čitavu „zabunu” bi se možda mogao okriviti bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, koji je na neki način izazvao svog kolegu Kirbija da demantuje nešto što je rekao svega nekoliko nedelja ranije.

Situacija u kojoj SAD tvrde jedno, a rade nešto sasvim drugo nije nova za Beograd. Tako su svojevremeno iz Vašingtona stalno javno poricali da ne lobiraju za nezavisnost Kosova, a onda smo iz „Vikiliksovih” depeša saznali da je bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort molio američkog kolegu Kamerona Mantera da bar privremeno obustavi pritiske na druge zemlje da priznaju Kosovo kako bi se taj argument izbio iz ruku tadašnjem ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću.

Da li ćemo ponovo na sličan način saznati da je ipak bila tačna ona prva Kirbijeva izjava o tome da će najpre Kosovo dobiti stolicu u UN, pa tek onda Srbija ući u EU?

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić kaže da se Amerika trudila da lobira da Kosovo uđe u UN, te da im je do toga vrlo stalo, ali napominje i da su Amerikanci proces integracija Srbije u zapadni svet prepustili EU.

„U SAD postoje očekivanja da Kosovo uđe u UN. Ali, oni to neće gurati na silu”, objašnjava Vujačić za „Politiku”, a na pitanje čemu onda Kirbijev demanti, on kaže da je američki ambasador „pustio jedan balon i verovatno misli da će malo raščistiti teren novom ambasadoru ako kaže neke stvari, jer odlazi za koji dan”.

Da li bi ovo moglo da se tumači i kao samostalan potez ambasadora, koji je načinjen bez konsultacija sa Stejt departmentom?

Vujačić ne veruje da je Kirbi istupio samostalno, ali dodaje i da takvu mogućnost ne bi trebalo potpuno isključiti.

„Moguće da je samostalno rekao, rukovodeći se onim: ’Reći su sad šta mislim, vi se bavite time, a ja odoh u penziju’. Time je možda želeo i da pomogne budućem ambasadoru da, kada to jednog dana bude zahtev, mogu da kažu: ’Rekli smo to još pre nekoliko godina’”, kaže Vujačić i ističe da je uloga stranih ambasadora u Srbiji precenjena zbog odnosa političara i štampe prema njima.

„Sve kao zavisi od nekih stranaca, ali to nije istina. Takvim odnosom radimo protiv sebe”, kategoričan je Vujačić.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović napominje da je uvek potrebno iščitati svaku izjavu i formulaciju do detalja jer je pitanje čitanja poruka najznačajnije u spoljnoj politici. „Jasno je da EU samostalno odlučuje o članstvu neke zemlje u ovom savezu i pretpostavljam da je Kirbijeva izjava išla u tom pravcu. Jedno su očekivanja, ideje ili razmišljanja neke zemlje, a drugo je ko o kom procesu odlučuje i na koji način”, kaže Joksimovićeva i dodaje da SAD mogu odmoći tom procesu kada je Srbija u pitanju, ali ne mogu mnogo doprineti njegovom ubrzavanju.

Na pitanje koliko je politika Vašingtona prema Srbiji bila konzistentna, ona kaže da bi možda trebalo poći od toga ni naše poruke nisu uvek bile jednoznačne.

„Nije ni naša politika nešto je u potpunosti jasno do kraja. Prema tome, kada govorimo o politici Stejt departmenta, ona je generalno prilično jasno formulisana. Amerika je bila sponzor nezavisnosti Kosova. Ukoliko smatramo da će SAD odustati od politike koju su zauzele u nekom prethodnom periodu, onda se varamo”, ističe Joksimovićeva i podseća da su odnosi između SAD i Srbije, odnosno SRJ, zabeležili nagli skok posle promena 2000. godine, od ukidanja sankcija do Pariskog kluba poverilaca, saradnje u ekonomiji.

A kada je reč o tome da se Kirbijeva izjava može tumačiti i kao njegov samostalni istup, ona kaže da ne vidi potrebu da se previše bavimo izjavama čoveka koji odlazi sa funkcije i iz Srbije 29. januara.

A priliku da saznamo šta je zaista politika SAD o ovom pitanju imaćemo vrlo brzo jer već početkom narednog meseca u Srbiju dolazi novi američki ambasador Kajl Skot.

Izvor Politika, 20. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u