NENAD POPOVIĆ U PREDIZBORNOJ KOALICIJI SA VUČIĆEM, OTPADAJU DRAŠKOVIĆ I KARIĆ?

Popović kao mali partner Vučiću nije mnogo skup, veze koje ima s Rusijom mogle...

Popović kao mali partner Vučiću nije mnogo skup, veze koje ima s Rusijom mogle bi da pomognu budućoj vladi, a nije sasvim neprihvatljiv ni za Vučićeve zapadne prijatelje

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić blizu je odluke da zadrži okosnicu manjih stranaka koje su ga pratile i na prethodnim izborima, ali bi ulazak Popovića u ovu družinu „malih“ gotovo sigurno skinuo dve najsitnije karike u tom izbornom lancu – Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića.

— Lista još nije zaokružena, ali je sasvim izvesno da će Vučić na njoj zadržati SDPS Rasima Ljajića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina i Novu Srbiju Velimira Ilića. Popović je na korak do dogovora da pojača ovu ekipu jer kao mali partner Vučiću nije mnogo skup, veze koje ima s Rusijom mogle bi da pomognu budućoj vladi, a nije sasvim neprihvatljiv ni za Vučićeve zapadne prijatelje. Sve prognoze ukazuju da naprednjaci posle izbora neće biti u onako lagodnoj situaciji kao 2014. i zato je Vučić znatno oprezniji u davanju poslaničkih mandata – objašnjava naš izvor.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne očekuje velika tumbanja na izbornoj listi SNS-a, a možda najveća novina bila bi partija Nenada Popovića.

— Vučić drži sve ključeve kada je reč o izbornoj listi naprednjaka. Njemu nijedan partner nije neophodan jer on sam može da dobije izbore. Vučić se više rukovodi time ko može da mu pomogne posle izbora i kako. Realno je da se Popović nađe na listi SNS-a jer on, pored Vučića, ima najveći kapacitet za održavanje odnosa s Rusijom. On ne bi bio problem Zapadu jer nije tamo omraženi rusofil. Uostalom, svake godine ga možete videti na Molitvenom doručku u Vašingtonu. Popović ne bi bio iznenađenje u savezu s Vučićem, ali bi Boris Tadić bio ukoliko bi ušao u postizbornu koaliciju zbog doprinosa koji može da da u odnosima sa EU – napominje Anđelković i zaključuje da je jedino sigurno da Vučić neće biti galantan prema partnerima kao što je bio na prethodnim izborima. Do zaključenja ovog izdanja „Alo!“ nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Popovićem kako bi nam odgovorio da li će u koaliciju sa Vučićem.

VUČIĆ PREPOLOVIO PONUDE

Prema našim saznanjima, u ovoj fazi dogovora oko predizborne koalicije, SNS je prepolovio broj poslaničkih mandata koje je na prošlim izborima garantovao partnerima. Ukoliko tokom ovih pregovora ne popravi svoju poziciju, Ljajić može da, umesto sadašnjih 10, računa na pet poslaničkih mesta, Ilić na tri umesto šest, dok će Vulin verovatno moći da zadrži svoja tri poslanika.

Izvor Alo, 20. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u