TAJNA KOJA NAJAVLjUJE NOVI GLOBALNI EKONOMSKI UDAR

PEPE ESKOBAR Koristeći Saudijce, Gospodari Univerzuma spremni su da ceo svet odvuku u recesiju...

PEPE ESKOBAR

Koristeći Saudijce, Gospodari Univerzuma spremni su da ceo svet odvuku u recesiju da bi prigušili Rusiju

Na svetskom ekonomskom forumu u Davosu videli smo gomilu demantija mogućnosti da se ponovi scenario finansijskog kraha iz 2008. godine. Ali ponoviće se. Pozornica je već spremna.

Izabrani trgovci iz Persijskog zaliva – što uključuje i zapadnjake koji rade tamo – potvrdili su da će Saudijska Arabija emitovati najmanje hiljadu milijardi obveznica, uništavajući globalna tržišta po naređenju Gospodara Univerzuma – onih koji se nalaze iznad sirotog predsednika Baraka Obame.

Prošli su dani kada bi kući Sauda bila zamrznuta sva sredstva ako bi samo pomislila da realizuju tu ideju. Danas prosto slede naređenja. Biće toga još. Sudeći prema promućurnim trgovcima iz Persijskog zaliva, Saudijska Arabija planira da investira do osam biliona (8.000.000.000.000) u zapadne obveznice a Abu Dabi četiri biliona.

U Abu Dabiju stvorena je gomila zasebnih investicionih odeljenja kako niko ne bi uspeo da poveže o čemu se radi osim, naravno, brokera i trgovaca koji poznaju svakog supervizora za svako pojedinačno investiciono odeljenje. Za kuću Sauda, očekivano, poricanje je zlatno pravilo.

Vesto o masovnoj emisiji hartija od vrednosti se sporadično pojavljuje u korporativnim medijima, ali cifre su grubo podcenjene. Puna informacija prosto ne može da se probije jer su je Gospodari Univerzuma zabranili.

Od početka 2016. naglo se povećala emisija Saudijske Arabije i Abu Dabija. Izvor iz Persijskog zaliva tvrdi da će saudijska strategija „uništiti tržišta“. Drugi to vidi kao slučaj u kojem „crvi izjedaju leš u mraku“; bilo je samo dovoljno da pogledate paniku berzi na Volstritu, širom Evrope, u Hong-Kongu i Tokiju ove srede.

Dakle, već se događa. A ključni sporedni efekat bi u kratkom ili srednjem roku mogao da bude ni više ni manje nego kolaps evrozone.

KRAH 2016?
Dakle, imamo slučaj u kom uspaničena kuća Sauda biva instrumentalizovana da uništi dobar deo globalne ekonomije? Za čije babe zdravlje?

salmansaudMoskva i Teheran se veoma aktivno bave tim pitanjem. Logika iza tržišnog kraha (govorimo o logici Gospodara Univerzuma, hijerarhijski postavljenim iznad jadnog predsednika SAD) koji bi izazvao recesiju i depresiju je da dođe do velikog usporavanja svetske ekonomije, uništenja kupovne moći, smanjenja potrošnje gasa i nafte i da se Rusija pošalje na put bez povratka. Osim toga, ultraniske cene nafte služe i kao neka vrsta zamene za sankcije koje su upravo ukinute Iranu.

I pored toga, oko 500.000 barela iranske nafte dnevno će se naći na tržištu do sredine godine, plus viškovi uskladišteni u tankerima u Persijskom zalivu. Ovu naftu će tržište apsorbovati, jer potražnja raste (u SAD je na primer iznosila 1,9 miliona barela dnevno u 2015), dok ponuda opada.

Rastuća tražnja i sve manja ponuda će do jula zaustaviti kolaps cena nafte. Štaviše, kineski uvoz nafte je nedavno porastao za 9,3 odsto, na 7,85 miliona barela dnevno, diskreditujući imperijalni narativ o kolapsu kineske ekonomije i teoriju da je Kina odgovorna za trenutne potrese na tržištima.

Dakle, kao što sam već naglasio, cene nafte bi ubrzo trebalo da počnu da rastu. Goldman Saks baš to prognozira. Gospodarima Univerzuma to otvara mogućnost da Saudijska Arabija emituje ogromne količine obveznica.

Saudijskoj Arabiji su pare hitno potrebne budući da im je budžet u alarmantnom stanju. Ali emitovanje obveznica je takođe autodestruktivno. Ne možeš prosto prodati osam biliona dolara. Saudijska Arabija zapravo uništava ravnotežu sopstvenog bogastva. Koliko god zapadna štampa pokušavala da prikaže Rijad kao savesnog igrača, činjenica je da su saudijski prinčevi prestravljeni mogućnošću da svo bogastvo kraljevstva isprari kroz ovaj sporoodvijajući harakiri.

Postoji li plan B? Da. Ratni princ Muhamed bin Sultan – koji je zapravo ključna figura u Rijadu – trebalo bi da bude na prvom letu za Moskvu kako bi dogovorio zajedničku strategiju. To se ipak neće dogoditi.

Što se tiče Kine – najvećeg uvoznika saudijske nafte – Si Đinping je upravo posetio Rijad; Aramko i Sinopek su potpisali strateško partnerstvo; ali strateško partnerstvo koje je najvažnije, a tiče se budućnosti projekta „Jedan pojas, jedan put“, uspostavljeno je na relaciji Peking-Teheran.

Masovno saudijsko emitovanje obveznica povezano je sa saudijskim naftnim ratom. U trenutnoj izuzetno osetljivoj situaciji akcije su na dnu, berze su na dnu i zalihe nafte su na dnu. Pritom saudijski dvor još uvek ne može da razume da ih Gospodari Univerzuma navode da iznova uništavaju sami sebe, uključujući i preplavljivanje tržišta njihovim naftnim rezervama. I sve to da bi fatalno pogodili Rusiju, Iran i… samu Saudijsku Arabiju.

SAMO PION U NjIHOVOJ IGRI
U međuvremenu Rijadom se šire glasine da će doći do puča protiv kralja Salamana – bukvalno dementne osobe zatvorene u krugu svoje sobe u glavnom gradu Saudijske Arabije. Postoje dva moguća scenarija:

1. Kralj Salaman (80) abdicira u korist svog sina, ozloglašenog, arognatnog i neukog smutljivca, ratnog princa Muhameda bin Salmana (30), trenutnog prestolonaslednika i ministra odbrane koji je drugi u naslednoj liniji ali de facto vuče konce u Rijadu. Ovo bi moglo da se dogodi vrlo brzo. Uz to bi trenutni ministar energetike Ali al-Niami, koji nije član kraljevske porodice, bio zamenjen Abdulazisom bin Salmanom, drugim kraljevim sinom;

2) Dvorski prevrat. Salman i njegov problematični sin bivaju uklonjeni i zamenjeni Ahmedom bin Abdulazisom (koji je pre sadašnje pozicije upravljao ministarstvom za unutrašnje poslove) ili Princom Muhamedom bin Najefom (trenutnim ministrom unutrašnjih poslova i prvim prestolonaslednikom)

Koji god scenario da se dogodi, britanska MI6 do detalja je upoznata sa celom ovom pantomimom, a možda i nemački BND. Svi pamte memorandum BND krajem 2015. u kojem je zamenik prestolonaslednika princ Muhamed bin Salman opisan kao „politički kockar“ koji destabilizuje Saudijsku Arabiju kroz posredničke ratove u Jemenu i Siriji.

muhamedbinsalmanSaudijski izvori – koji iz jasnih razloga insistiraju na anonimnosti – naglašavaju da čak 80 odsto članova saudijskog dvora preferira puč.

Ipak, pitanje je da li bi pretumbavanja na dvoru zaustavila njihov usporeni harakiri. Kategorički imperativ ostaje; Gospodari Univerzuma su spremni da ceo svet odvuku u recesiju da bi prigušili Rusiju. Saudijski dvor je samo pijun u ovoj opasnoj igri.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u