DUŠAN KOVAČEV: ŠTA SPAJA PORODICU ROKFELER I VOJVOĐANSKU ZEMLjU?

Lider LSV Nenad Čanak je u vezi ruske investicije u NIS još 2008. godine...

Lider LSV Nenad Čanak je u vezi ruske investicije u NIS još 2008. godine izjavio: „Ruski kapital je za ljudsko društvo isto što i sida za ljudsko telo

Razvoj korisne energetske saradnje između Srbije i Rusije NATO diplomatija je pokušala da omete pretvaranjem Vojvodine u „evropsku regiju“. Srbija je sredstvima pravne države onemogućila separatizam u Vojvodini. Rokfelerov kapital planira da se dokopa vojvođanske zemlje i smeta mu prisustvo ruskog kapitala. Stoga je uz mrežu NVO u Vojvodini finansirao i stvaranje posebnog agitprop odeljenja koje godinu dana pokušava da kompromituje ruske investicije u Vojvodini.

Jošt imate zemlje i ovacah,

pa harajte i kože gulite!

U vas stenje na svakoju stranu

zlo, pod gorim, kao dobro, pod zlom.

Njegoš

ROKFELEROVO „ISTRAŽIVANjE“ RUSKOG KAPITALA U VOJVODINI

Nakon ruskog odustanka od Južnog toka u jesen 2015. godine[1] istragu o privatizaciji NIS-a[2] i „preispitivanje“ energetskog sporazuma Srbije sa Rusijom[3] srpske vlasti ne pominju. Uz rezignaciju Čankove LSV[4], propagandu protiv ruskog učešća u NIS-u i visine rudne rente[5] nastavilo je Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV)[6] Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića na portalu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), pokrenuto finansijskom podrškom The Rocekfeller Brothers Fund[7].

VOICE je tokom 2015. g. objavio seriju tekstova članice Gruhonjićevog NDNV Maje Živanović[8] kojima autorka „dokazuje“ štetnost poslovanja privatizovanog NIS-a po srpski budžet, njena prirodna bogatstva i ekologiju Vojvodine[9]. Nedavno je istraživala i „štetnost“ uspešnog ulaska Gaspromove ćerke firme Sogaz na tržište osiguranja Srbije[10] po osnovu ugovora sa jednim novosadskim javnim preduzećem. Ni reči o činjenici da je NIS nakon Gaspromovih investicija ispunio ugovorne obaveze, obnovio gasnu infrastrukturu i da je danas glavni pojedinačni poreski obveznik Srbije. Sponzorstva, briga za okolinu, ekološka odgovornost, društvena odgovornost i donacije današnjeg NIS-a se prećutkuju, iako se sve ovo realizuje upravo u Vojvodini.

Radi ovoga je NDNV nagradilo svoju članicu promovišući je za „najbolju mladu istraživačku novinarku u Vojvodini[11]“. Autorka danas ima privilegiju da pod svojim imenom objavljuje vesti na sajtu RTV čijim deskom neposredno ili posredno upravlja prvi čovek Rokfelerove medijske mreže u Vojvodini. Naravno, oni „zaboravljaju“ činjenicu da je nakon uništenja zgade RTV prilikom NATO bombardovanja medijski javni servis Vojvodine smešten upravo u zgradi koja je vlasništvo NIS-a, čije gostoprimstvo koristi više od deceniju i po.

VOICE je u saradnji sa agencijom Beta tragediju na radu u visoko rizičnim uslovima na energetskom postrojenju Jamal novinarski „istražio[12]“ iz blizine od nekoliko hiljada kilometara uz pomoć Yukom i Investigative Dashboard. „Otkriveno“ je da su stradali srpski radnici angažovani od Velesstroja koji je ćerka firma kiparske firme Waveform Investments LTD u vlasništvu Kipranina Dimitrisa Paparodromua[13]. On je sopstveno direktno vlasništvo preneo sa svoje Waveform na takođe svoje firme Adler Group Holding i Catford Management Services registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, kolonijalnoj teritoriji Velike Britanije (koja nije u Rusiji, kao ni Kipar na kojem se, doduše, nalazi britanska vojska). Ipak, iako je bezbednost na radu odgovornost vlasnika i izvođača radova, VOICE je tragediju tendenciozno prikazao kao „eksploataciju naših radnika u Rusiji“ i „trgovinu ljudima“. Međutim, „eksploatatorski“ ugovor o radu je sa stradalima potpisala firma-ćerka kiparsko-britanskog vlasnika. Ipak, novinarska istraga koju je potpisao Filip Rudić odgovornost kiparsko-britanskog vlasnika odlučila je da pripiše „ruskom građevinskom gigantu“.

ČIJIM NOVCEM SE FINANSIRA „FILANTROPIJA“ U VOJVODINI?

Današnji Fond braće Rokfeler je naslednik Fonda Rokfeler (The Rockefeller Fund) koji je osnovan 1913. g. donacijom naftnog monopoliste i vlasnika Standard Oil Džona D. Rokfelera III, i ne treba ga brkati sa Fondom Dejvida Rokfelera (The David Rockefeller Fund[14]) koji je 1989. godine osnovao aktuelni „patrijarh“ porodičnog klana Rokfeler – „filantrop“ koji je upravo doživeo sto godina presadivši u svoje grudi već sedmo srce[15].

Pošto je finansijski podržavao eugeničke ustanove SAD i Kanade od samog početka[16], Fond Rokfeler je prvu crnu slavu stekao finansiranjem Kajzer Vilhelmovog instituta za antropologiju, nasleđe i eugeniku (Kaiser Wilhelm Institut für Anthropologie, menschliche Erblehre und Eugenik) u doba nacizma[17]. Fond Rokfeler je zahvaljujući oduševljenju američkih eugeničara „naučnim radom“ Jozefa Mengelea[18] 1929. g. isplatio grant od 317.000 dolara kako bi se osnovao Institut für Erbbiologie und Rassenhygiene[19] – nacističku laboratoriju u okviru Kajzer Vilhelmovog instituta pod upravom Ernsta Rudina, tvorca nacističkih programa eksperimentisanja na ljudima. Upravo u tom institutu je kreirana pseudonaučna rasistička ideologija nacista koja je počela istrebljenje Jevreja, Roma i drugih „nižih rasa“, sterilisanja i pogubljenja desetina hiljada „degenerisanih“ još pre početka Drugog svetskog rata. Valja napomenuti da je rukovodstvo SSSR još od 1930. godine počelo sistematsku borbu protiv eugenike[20].

Fond braće Rokfeler (The Rockefeller Brothers Fund) Nelsona i Čejsa Rokfelera je formalno osnovan 1940. godine, naslednik je Fonda Rokfeler i 1957. je okupio radne grupe radi projekta Specijalnih studija na poslu definisanja spoljne politike SAD, koja je uključila i vodeće ljude CIA. Među projektima koje je ovaj fond finansirao bio je i „naučni“ projekat razvoja metodologije zombiranja i upravljanja ljudima MK-ULTRA[21] koji je uvećao crnu slavu CIA.

Prema zapadnim izvorima, Fondacija braće Rokfeler je uz Fondacije Farfild, Ford i Karnegi činila korpus paravan organizacija za finansiranje američkog Hladnog rata u kulturi još tokom 50-tih godina XX veka kolokvijalno prozvan imenom „Konzorcijum“. „Konzorcijum“ je kao „najbolji i najuverljiviji način pokrića za finansiranje“ ocenila sama CIA u sopstvenoj Studiji još 1966.[22]. U Konačnom izveštaju Čerčove komisije iz 1976. je utvrđeno da je tehnika rada kroz fondove „naročito delotvorna za demokratski vođene organizacije – članice, koje treba da ubede svoje nevine članove i saradnike kao i neprijateljski nastrojene kritičare, da imaju istinske, značajne privatne izvore prihoda[23].“

„JADNA VOJVODINA, SLEDEĆA NA LISTI META AMERIČKIH HEGEMONISTA“

Nisu samo NDNV i njegov VOICE redovni korisnici grantova Fonda braće Rokfeler u Vojvodini. Na stranicama odseka Fonda (Western Balkans Guidelines) navode se mnoge nevladine organizacije i njihove asocijacije na istom izvoru finansiranja. Gruhonjićev NDNV, Centar za regionalizam Aleksandra Popova i Zelena mreža Vojvodine Olivere Radovanović (mreža NVO razvijana iz pančevačke sekcije hrvatskog Pokreta za mir) glavni su milosnici „finansijske filantropije“ Fonda braće Rokfeler[24].

Za izdašnu „filantropiju“ Rokfelera njihovim NVO u Vojvodini postoji do lukrativnosti pragmatičan razlog. Tokom 2010. godine Rockefeller Group je postala vlasnik 75% fonda Europa Capital koji otkupljuje ekonomskom krizom obezvređene poljoprivredne nekretnine istočnoevropskih zemalja među kojima je i Srbija[25]. U bliskoj budućnosti će im biti jako potrebni političari, novinari i drugi javni aktivisti (naročito ekološki) koji bi vojvođanskoj javnosti simulirali „legitimitet“ vlasništva imperije Rokfeler nad njihovim oranicama.

Na žalost, ovaj zaključak nije samo plod domaće zabrinutosti. Majkl Lourel iz američke medijsko-marketinške kompanije Gannet je još s proleća 2015. g. upozorio da Vojvodinu čeka blickrig američkih hegemonista. U članku „Jadna Vojvodina, sledeća na listi meta“ Lourel izričito navodi da „američke NVO u čijoj pozadini se nalaze Sorošovi mediji nesumnjivo raspolažu značajnim uticajem u danas korumpiranoj Srbiji i besramno objavljuju svoje namere. Primer toga su NED, legendarna američka NVO za korumpiranje, i Rockefeller Brothers Fund koji su zajedno ustanovili NDNV. Naravno, to društvo je navodno provojvođansko i nesumnjivo je gura ka nezavisnosti. Biće to mnogo jasnije kada rivalstva postanu žešća. Brojni sumnjivi kosovski Albanaci, Romi i drugi potčinjeni ljudi su se preselili na ovu teritoriju. Verovatno se ipak neće širiti izjave da Vojvodina nije Srbija već da je Mađarska, jer će njima i to biti dovoljno kako bi im se odobrila nezavisnost[26]“.

NE DAM NAŠA VOJVOĐANSKA ŽITA!

Na žalost, krajem prošle godine, u uslovima medijskog pritiska i autocenzure, na dobro posećenom portalu nije bilo moguće objaviti činjenice o nastanku totalne političke koalicije tzv. pozicije i tzv. opozicije protiv ruskog kapitala u NIS-u i totalnog preuzimanja rusofobne politike LSV[27].

Lider LSV Nenad Čanak je u vezi ruske investicije u NIS još 2008. godine izjavio: „Ruski kapital je za ljudsko društvo isto što i sida za ljudsko telo[28]“. Danas bi da bude vojvođanski Petljura, pa njegove pristalice iznenada i naglašeno simuliraju borbu protiv strane privatizacije vojvođanske zemlje[29], mada im dve decenije nije smetala politika razobručene neoliberalne privatizacije, kao ni NDNV-u i ostatku evroatlantskih političkih snaga u zemlji. A politiku te minorne regionalne stranke[30] kao po komandi sledi i Skupština APV[31] i Pokrajinska vlada[32]. U ovom trenutku upravo se vodi kampanja kroz medije i ustanove Vojvodine kojom se pažnja javnosti potpuno skreće sa Rokfelerovog fonda Europa Capital na domaće tajkune i spornu privatizaciju.

Ligaška simulacija borbe za zemlju predstavlja niz akata dezinformisanja u cilju da se srpska javnost zbuni, podeli, i u borbi za sopstveno vlasništvo nad zemljom ne veže efikasno za domaće nezavisne rodoljubive snage, već za njihovu false flag organizaciju. Verovali ili ne, ideju borbe protiv rasprodaje obadive zemlje LSV je ukrala od svog najmrskijeg protivika – DSS-a Vojislava Koštunice koja je počela borbu protiv prodaje obradive zemlje strancima još početkom 2014. godine[33]. Sve do jeseni 2015. godine za LSV i njihove saveznike suprotstavljanje rasprodaji zemlje strancima nije bilo ni na kraj pameti. Može li posle svega iko verovati u današnju iskrenost borbe LSV za vojvođansku zemlju?

Dakle, priprema se novi pritisak evroatlantskog hegemonizma na Srbiju, ovog puta u uslovima totalnog jedinstva političkih faktora protiv ruskih investitora. Predstoji nam nova borba s vojvođanskim autonomašima, koji su se, mada poraženi, prestrojili i delimično oporavili i koji će sledećeg puta biti mobilisani radi zadovoljenja Rokfelerovske alavosti na našu zemlju.

Oni će se truditi da suzbiju razvoj svake korisne srpsko-ruske ekonomske saradnje i tu politiku već razvijaju tamo gde su naše najveće mogućnosti: u energetici i poljoprivredi. Moramo biti svesni da će predstojeća borba za srpsku zemlju i slobodu početi u Vojvodini i da će biti borba za opštenarodni interes cele Srbije. Srbija ne sme dozvoliti da je u tu borbu vode agenture, lobisti, false flag i paravan-organizacije plaćene upravo novcem onih koji našu zemlju hoće da otmu.

[1] Radičević, Nenad – Južni tok više nije prioritet za Rusiju, 11. 11. 2014.

[2] Čongradin, S – Za 15 dana prvi rezultati istrage o privatizaciji NIS-a, Danas, 3. 11. 2014.

[3] Preispitati Energetski sporazum sa Rusijom“, RTV, 4. 9. 2015.

[4] Čongradin, S – Kostreš: Kasno je za reviziju ugovora o NIS, Danas, 8. 9. 2015; LSV opet traži da se preispita energetski sporazum sa Rusijom, Pravda, 4. 9 2015.

[5] Živanović, Maja – NIS uplaćuje sve manje na ime rudne rente, VOICE, 18. 1. 2015; Živanović, Maja – Vojvođanske opštine i sela se žale na NIS, Voice, 22. 3. 2015: Živanović, Maja – NIS prodaje i iznajmljuje domaće geotermalne izvore, VOICE, 17. 6. 2015; Živanović, Maja – Da li je NIS ispunio svoje obaveze prema Srbiji, VOICE, 5. 9. 2015;

[6] Dugogodišnje finansiranje NDNV (Independent Journalists’ Association of Vojvodina) novcima The Rockfeller Brothers Fund videti odgovarajuću stranicu. međutim na stranicama APR nema ni jednog jedinog finansijskog izveštaja NDNV iako je udruženje osnovano još 2004.

[7] Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE je osnovan kao istraživački centar NDNV pokrenut uz podršku američke fondacije The Rockefeller Brothers Fund. Videti: Dno naslovne strane portala VOICE i Research Center of Vojvodina project.

[8] Maja Živanović je različita ličnost od beogradske novinarke Studija B istog imena.

[9] Živanović, Maja – NIS uplaćuje sve manje na ime rudne rente, VOICE, 18. 1. 2015; Vojvođanske opštine i sela se žale na NIS, VOICE, 22. 3. 2015; NIS prodaje i iznajmljuje domaće geotermalne izvore, VOICE, 17. 6. 2015; Da li je Gasprom ispunio sve obaveze prema Srbiji, VOICE, 4. 10. 2015; Novosađani osiguranje plaćaju i Srbijagasu i Gaspromu, 8. 10. 2015.

[10] Živanović, Maja – Novosađani osiguranje plaćanju i Srbijagasu i Gaspromu, 8. 10. 2015.

[11] Natalija Jakovljević – Maja Živanović, dobitnica nagrede za istraživačko novinarstvo: Što veća opstrukcija tim jača tema, Magločistač, 8. 10. 2015.

[12] Rudić, Filip – VOICE i Beta: Eksploatacija naših radnika u Rusiji se nastavlja i nakon tragedije, VOICE, 10. 5. 2015.

[13] http://voice.org.rs/wp-content/uploads/2015/05/Share-capital-Vlasnik.pdf

[14] http://drfund.org/

[15] Flanagan, Bob – David Rockfeller`s Sixte Heart Transplant Successful at Age 99, World News Daily Report, 28. 4. 2015.

[16] „The Foundation begins its 20-year support of the Bureau of Social Hygiene. Its mission: research and education on birth control, maternal health and sex education. The Foundation also helps establish the American Social Hygiene Association to direct the scientific study of biological and social factors that influence human sexual conduct.“ Pojam „socijalna higijena“ je eufemizam pod kojim se skriva eugenika. Videti: The Rockfeller Foundation.

[17] Gretchen E. Schafft, From Racism to Genocide: Anthropology in the Third Reich (Urbana and Chicago: University of Illinois Press, 2004), pp. 48-54.

[18] Jozef Mengele je u SAD koristio ime Otmar Frajer fon Ferzuher.

[19] Edwin Black – Eugenics and the Nazis — the California connection, SFGate, 9. 11. 2003.

[20] I Ovčinnikov – Rыcarь nauki, Duэlь, N 33 *581, 12. 8. 2008.

[21] Saunders, Frensis Stonor – Hladni rat u kulturi, Dosije studio, 2013, str. 131-133; „Project MKUltra, the Central Intelligence Agency’s Program of Research into Behavioral Modification. Joint Hearing before the Select Committee on Intelligence and the Subcommittee on Health and Scientific Research of the Committee on Human Resources, United State Senate, Ninety-Fifth Congress, First Session„; U.S. Senate Report on CIA MKULTRA Behavioral Modification Program 1977 | Public Intelligence“; „Science, Technology and the CIA: A National Security Archive Electronic Briefing Book“. George Washington University. Retrieved 2009-06-12.

[22] Saunders, Frensis Stonor – Hladni rat u kulturi, Dosije studio, 2013, str. 124.

[23] Isto, str. 374, ft 15.

[24] Spisak grantova FBR dodeljenih ZMV; Spisak grantova FBR dodeljenih Centru za regionalizam.

[25] Rockefeller Group buys Europa Capital fund manager, with real estate projects in Romania, Romania-insider, 6. 11. 2010.

[26] Poor Vojvodina, Next On The Hit List, A House With no Child, 14. 3. 2015.

[27] Kovačev, Dušan – Saradnja SNS sa političkim režimom u Novom Sadu, FSK, 17. 10. 2015.

[28] Intervju, TV B 92, 22. 8. 2008. g, 19.00h

[29] Vojvođanska zemlja ne sme doživeti sudbinu naftagasa, LSV, 7. 11. 2013; Ne smemo dozvoliti da budemo nadničari na sopstvenoj zemlji, LSV, 7. 11. 2015; Vojvođani da obrađuju sopstvenu zemlju, 7. 11. 2015; Zemlja je ograničeni prirodni resurs, LSV, 8. 11. 2015; LSV prikuplja potpise u 70 mesta širom Vojvodine, LSV, 13. 11. 2015; Kostreš, Bojan – Da vojvođanski paori ne budu nadnčari na svojoj zemlji, LSV, 15. 11. 2015; LSV: Traktorima u Beograd, RTV, 18. 11. 2015.

[30] Jedina opština gde ima vlast na teritoriji Vojvodine je Novi Bečej i to zahvaljujući prelasku bivšeg pokrajinskog šefa LDP u LSV. Videti: Beta – Gradonačelnik Novog Bečeja prešao u LSV, RTV, 15. 9. 2015.

[31] Krstić, Jovana – Skupština Vojvodine o amandmanima na zemljište, RTV, 16. 11. 2015. Živanović, Maja – Pajtić: Hoće da rasprodaju zemlju po burazerskom principu, RTV, 17. 11. 2015; Živanović, Maja – Skupština Vojvodine protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta, 17. 11. 2015.

[32] Bojan Pajtić: Predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu dovode pod znak pitanja prava poljoprivrednika i budućih generacija, Pokrajinska Vlada, 17. 11. 2015; Branislav Bogaroški obrazložio amandmane Pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Pokrajinska vlada, 17. 11. 2015.

[33] DSS protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, RTV, 11. 2. 2015; DSS protiv podaje zemlje strancima, 11. 2. 2015. B 92, 11. 2. 2015.

Izvor Fond Strateške Kulture, 25. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u