AKCIJA „SIPA“ PROTIV DODIKA MOŽE IZAZVATI SUKOBE

Više puta iz Republike Srpske je ukazivano na mogućnost da bi svaki politički motivisan...

Više puta iz Republike Srpske je ukazivano na mogućnost da bi svaki politički motivisan upad u institucije Srpske mogao da izazove nesagledive i neželjene posledice

Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) pripremila je naloge za pretres pojedinih institucija Republike Srpske i ta akcija, za koju su već pripremljeni nalozi, očekuje se u narednih nekoliko dana, pišu banjalučke „Narodne novine” pozivajući se na izvor blizak pravosudnim institucijama BiH u Sarajevu. Prema saznanjima tog lista, nije isključena mogućnost da predmet pretresa bude predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon što su „Narodne novine” objavile ovu informaciju, i novinska agencija Srna je objavila saznanja po kojima je Tužilaštvo BiH 14. januara izdalo naredbu da se izvrši pretres objekata i provera računa i svih transakcija predsednika RS. Agencija „Srna” podseća kako je iz Srpske u više navrata ukazivano na to da je rad Suda i Tužilaštva BiH politički motivisan, te da njime, navodi ova agencija, upravlja strani državljanin Hasan Pleh.

„Više puta iz Republike Srpske je ukazivano na mogućnost da bi svaki politički motivisan upad u institucije Srpske mogao da izazove nesagledive i neželjene posledice”, navodi Srna.

Po objavi ovih podataka, javnost u Srpskoj se zapitala da li zaista postoji mogućnost i namera da Sipa, agencija sa sedištem u Sarajevu, pokuca na vrata nekoj od institucija u Banjaluci koju obezbeđuje MUP Republike Srpske. Posebno imajući u vidu nedavni incident, kad su pripadnici Sipe upali u policijsku stanicu u Novom Gradu, nakon čega su zvaničnici RS ocenili kako to umalo nije dovelo do sukoba. A da bi situacija mogla biti naelektrisana – ukoliko se kao tačna potvrde saznanja banjalučkih medija – svedoči i ranija izjava samog Dodika o mogućnosti da Sipa pretrese Palatu predsednika ili njegovu privatnu kuću.

„Nemoguće, pa znate li vi šta je predsednik kod Srba”, komentarisao je nedavno Dodik, koji je i nakon upada u stanicu u Novom Gradu, prilikom obraćanja poslanicima u Skupštini RS, tim povodom ocenio kako je takav postupak mogao izazvati oružani sukob.

„Narodne novine” dalje tvrde kako se u ovom slučaju neće mnogo gledati ima li dokaza o delu koje će se visokom zvaničniku iz Srpske staviti na teret.

„Ne mora to biti neka krupna afera, bitno je da čovek koji se sumnjiči bude na visokoj poziciji”, uverava izvor „Narodnih”. Ta bi akcija, tvrdi ovaj list, trebalo da bude pandan nedavnom hapšenju lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, osumnjičenog za ometanje rada pravosuđa. Hapšenje visokopozicioniranog funkcionera iz RS, pišu „Narodne”, predstavljalo bi pokušaj da se umiri bošnjačka javnost, budući da je Radončić nesumnjivo najveći zvaničnik iz bošnjačkog političkog korpusa, koji je sa lisicama na rukama ušao u prostorije Tužilaštva i Suda BiH. „Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić (kadar Bosićevog SDS), zajedno sa liderima stranaka Saveza za promene, odavno koordiniše aktivnosti, koje za cilj imaju dovođenje Dodika pred pravosuđe BiH”, navodi se u tekstu „Narodnih novina”.

List piše da „oni ne odustaju od takve ideje, iako su u poslednjih nekoliko meseci propala dva pokušaja Dodikove diskreditacije i pravnog procesuiranja (kilogram zlata i vila na Dedinju)”.

„Narodne novine” pišu da su srpski i hrvatski korpus već imali po jednog političara osuđenog u prvostepenom postupku – Mladena Ivanića, za kriminal u „Srpskim šumama”, i Antu Jelavića, za proneveru pomoći koju je Hrvatska slala Hrvatima u BiH.

„Ivanić je oslobođen, a Jelavić je na dan izricanja presude pobegao u Hrvatsku. Mirko Šarović je, zbog uloge u aferi ’Privredna banka Srpsko Sarajevo’ u zatvoru proveo godinu, da bi se na kraju dokazalo da je presuda nepravedna, pa je na osnovu odštete dobio više od stotinu hiljada konvertibilnih maraka”, pišu „Narodne”.

Ovaj list dodaje da je Dragan Čović godinama bio pod optužbama Tužilaštva BiH, ali je u svakom slučaju proces završen oslobađajućom presudom.

Izvor Politika, 28. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u