ČAROBNI DžO BAJDEN I ERDOGANOV SAN

VILIJAM ENGDAL Ambiciozni Erdogan približava se ostvarenju dugo sanjanog sna o obnovi Islamskog Kalifata....

VILIJAM ENGDAL

Ambiciozni Erdogan približava se ostvarenju dugo sanjanog sna o obnovi Islamskog Kalifata. Novi Veliki Sultan biće…

Američki potpredsednik Džo Bajden ima veoma važnu ulogu u mračnijoj strani spoljne politike Obamine administracije, ulogu koja se često zanemaruje zbog neupadljivog karaktera njegove ličnosti. Deluje kao da na svakom mestu gde Vašington planira da izazove rat Obama šalje Džoa da pokrene stvari. Stoga je važno pažljivo razmotriti njegovu poslednju posetu Ankari i prateće izjave.

Džo Bajden je 24. januara došao u Ankaru na važne bilateralne sastanke sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Ahmatom Davutogluom. Odmah upada u oči zapanjujuća činjenica da, prema tvrdnjama neimenovanog američkog zvaničnika koji je bio prisutan, kao i po zvaničnim izveštajima i izjavama, Bajden – predstavljajući vladu SAD, navodno angažovanu na uništavanju ISIS, tj. Islamske države, ili na arapskom Daeša – nijednom nije pomenuo pregovore o političkom rešenju u Siriji.

Umesto toga, Vašington se pomirio sa Erdoganovim etničkim čišćenjem – izvođenim pod plaštom borbe sa teroristima PKK –turskih Kurda i njihovih sirijskih etničkih saplemenika. Štaviše, Bajden je, stojeći pored turskih lidera, najavio da će, u slučaju da diplomatski pregovori o Siriji, koji se održavaju ove nedelje u Ženevi, propadnu, uslediti vojna akcija: „Znamo da bi bilo bolje ako bismo postigli političko rešenje, ali smo spremni – u slučaju da do toga ne dođe – za vojnu operaciju protiv Daeša“.

Osim toga, naveo je da Vašington neće pritiskati Tursku da zaustavi svoje vojne manevre u Iraku, u blizini bogatih naftnih polja Mosula, koja trenutno drži Daeš, ostavljajući to pitanje da reše vladama Iraka i Turske, što je de facto prihvatanje turske nelegalne vojne okupacije Iraka. Bajden je zapravo razmatrao i američku vojnu podršku turskoj vojsci u akciji zauzimanja naftnih polja u Mosulu. Nadalje, američki potpredsednik nije izgovorio nijednu jedinu reč o kontinuiranom ilegalnom švercu iračke i sirijske nafte koju ISIS izvozi u Tursku, odakle je preuzimaju i dalje razvoze na svetska tržišta brodovi Erdoganovog sina, čime se omogućava finansiranje terorista Islamske države u Siriji, protiv kojih se Bajden navodno angažovao.

Džo Bajden, po mnogo osnova prljavi i korumpirani zvaničnik, vrlo dobro zna da Erdogan i njegov šef turske obaveštajne službe MIT Hakan Fidan otvoreno obučavaju i naoružavaju militante Daeša za rat u Siriji, dok za to vreme Vašington tvrdi da se protiv njih bori. U intervjuu za tursku novinsku agenciju Anadolija 18. oktobra 2015. Fidan je otvorenio podržao Daeš. „Islamska država je realnost i moramo prihvatiti da ne možemo uništiti tako dobro organizovanu i popularnu organizaciju. Stoga apelujem na moje kolege na zapadu da preispitaju svoje stavove o islamskim političkim strujama i da, ostavivši po strani cinični pristup, krenu da rade na sprečavanju Putinovih planova da uguši islamske revolucionare u Siriji“.

VELIKA IGRA ZAVOĐENjA
Kao što sam pisao ranije, ono što oblikuje današnji Bliski Istok, daleko od diplomatskih rezolucija o ratu u kojem ISIS (uz podršku Amerike) kidiše da uništi legitimno izabranu sirijsku vladu predsednika Bašara el Asada jeste prikrivena vašingtonska strategija umiljavanja nadmenom i ambicioznom Erdoganu, podržana od jednako nadmenog i glupog saudijskog režima, predvođenog proislamističkim kraljem Salmanom i njegovim ratobornim i vojno nekompetentnim sinom, ministrom odbrane i de facto kraljem, princom Muhamedom bin Salmanom.

bajdenerdoganIzgleda da je plan Vašingtona da ubede saudijsko-turski dvojac da se umešaju u samoubilački vrtlog borbi za naftna polja Sirije i Iraka i, ako budu dovoljno blesavi, Irana. Malo ljudi shvata da je saudijski kralj Salman bio taj koji je slao saudijski novac u CIA za stvaranje islamista, što datira od vremena kada je Salman kao princ organizovao finansiranje Osame bin Ladena i Al Kaidinih mudžahedina da bi se borili protiv sovjetske Crvene armije u Avganistanu 80-tih.

Danas imamo sramotnu vojnu i ekonomsku saradnju između nadmenog i ambicioznog Erdogana i vehabitsko-saudijske monarhije. Saudijska monarhija kralja i princa Salmana sa svoje strane spremna je da prigrli još naftnih polja kako bi uvećala svoje bogastvo. Oni to ne rade jer je monarhija u oskudici, već zato što žive u iluziji da će im jednom, kad postanu vlasnici većine svetskih naftnih rezervi, konačno biti dopušteno da „sede za gospodarevim stolom“ i da neće od arogantnih zapadnih oligarha biti tretirani kao primitivni beduini i jahači kamila u Rols Rojsevima.

VELIKI SULTAN?
U martu prošle godine, kao rezultat dogovora kralja Salamana i Erdogana, egipatski predsednik Abdel Fatal al Sisi bio je primoran da preda ključnu političku polugu u Erdoganove ruke. Turski predsednik će uskoro voditi Organizaciju za islamsku saradnju (OIC), što se smatra muslimanskim Ujedinjenim nacijama, budući da se nalazi odmah iza UN po veličini i globalnom uticaju.

Saudijska Arabija je organizovala tursko-egipatske pregovore i uspostavila okvir za mirovni sporazum između te dve zemlje, koji će biti finalizovan pre aprila, kada će Sisi Erdoganu ustupiti mesto predsedavajućeg u OIC, što je bez sumnje potez na koji je siromašni Egipat pristao u zamenu za saudijsku finansijsku pomoć. Takođe, moraće Erdoganovom režimu (koji podržava Muslimansko bratstvo) da preda stotine egipatskih članova tog pokreta koji su osuđeni na smrtnu kaznu pošto je Al Sisi 2013. godine svrgnuo njihovog predsednika Muhameda Morsija sa vlasti.

OIC je 1969. osnovalo 57 država kao „zajednički glas muslimanskog sveta“. Njegovo osnivanje je rezultat kolapsa Otomanske Imperije i Kalifata nakon Prvog svetskog rata, što je ostavilo vakuum za stvaranje jedne panislamske institucije. Ovo je najvećim delom ona grupa zemalja koju je prošlog meseca princ Salman okupio u okviru saudijske „antiterorističke koalicije“.

Korak po korak, nadmeni i ambiciozni Erdogan, sadašnji međunarodni „zaštitnik“ Muslimanskog bratstva i sponzor ISIS, približava se ostvarenju svog dugo sanjanog sna o obnovi Islamskog Kalifata, ali ne sa nekim Al Bagdadijem na čelu (za kojeg se može na kraju ispostaviti i da je fiktivni lik). Novi Veliki Sultan će biti… Redžep Tajip Erdogan. Ili barem on veruje da će biti, posebno nakon poslednje posete podmuklog Džoa Bajdena Ankari.

erdogansalmanSvakim danom je sve jasnije da lutkari u Vašingtonu i njihove oligarhijske marionete sa Volstrita i Big Oila (naziv organizacije koja okuplja sedam od osam najvećih svetskih naftnih kompanija; prim. prev.) postavljaju pozornicu za nešto veoma veliko i dramatično što će se narednih meseci odigrati na Bliskom Istoku. Ishod bi mogao da iznenadi ceo svet. U svakom slučaju, možemo biti sigurni da ispunjenje planova Džoa Bajdena i njegovih patrona neće doprineti svetskom miru.

Vilijam Engdal je predavač i konsultant za strateške rizike. Diplomirao je politikologiju na univerzitetu Prinston i jedan je od najcenjenijih stručnjaka za naftna i geopolitička pitanja

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u