ZVANIČNO: AMERIKA SE SPREMA ZA (JOŠ JEDNU) INTERVENCIJU U LIBIJI

Kao što nije bilo ID i Al Kaide u Iraku pre američke okupacije, tako...

Kao što nije bilo ID i Al Kaide u Iraku pre američke okupacije, tako nije bilo ID ni u Libiji pre intervencije NATO-a

Nakon što se njihovo humanitarno svrgavanje Gadafija pokazalo tako uspešnim, SAD sada planiraju da se još jednom vojno angažuju u Libiji, ovaj put protiv Islamske države (ID).

Pentagon je saopštio da priprema novu vojnu akciju na severu Afrike pet godina nakon što je tamo poslednji put intervenisao, ostavljajući zemlju u haosu koji je ID iskoristila da bi tamo pustila korene.

Vašington razmatra način za povratak u libijski rat, potvrdio je Piter Kuk, glasnogovornik tamošnjeg ministarstva odbrane. Kao razlog je najavio „metastaziranje” islamista koji su se iz iračkog i sirijskog centra proširili na druge arapske zemlje, prenosi „Internešenel biznis tajms”. Kuk je kazao da su vojnici SAD već stupili u kontakt sa libijskim milicijama da bi izvideli situaciju i razlučili koga bi na frontu vredelo podržati. On nije hteo da potvrdi da li su specijalci već u Libiji, mada „Gardijan” saznaje da su već raspoređeni.

Vraćanje ovog žarišta u centar pažnje u Vašingtonu nije promaklo ni novinaru Glenu Grinvaldu koji na „Interseptu” piše da je prva, katastrofalna NATO intervencija 2011. poslužila kao izgovor za drugu, onu koja se najavljuje. Kao što nije bilo ID i Al Kaide u Iraku pre američke okupacije, tako nije bilo ID ni u Libiji pre intervencije NATO-a, podseća Grinvald.

Alijansa je tada „humanitarno” bombardovala džamahiriju da bi zaštitila civile od Muamera Gadafija. Kada su pobunjenici, potpomognuti zapadnim bombama, svrgli pukovnika i linčovali ga na ulici, operacija je u delu zapadne javnosti hvaljena kao uzor za buduće humanitarne intervencije. U zemlji otad besni rat između zavađenih Gadafijevih neprijatelja koji su od Libije načinili prostor bez centralne vlade, teritoriju u kojoj caruju nesigurnost, kriminal, otmice i nasilje. Uspeh humanitarne intervencije ogleda se i u tome da je, prema podacima Hjuman rajts voča, 400.000 ljudi napustilo domove.

Svet priznaje navodno umerene vlasti u Tobruku, dok su radikalne islamske snage zauzele Tripoli i tamo zavladale. UN su nedavno predložile vladu jedinstva, pri čemu bi 6.000 vojnika NATO-a jemčilo mir i bezbednost, ali je kabinet u Tobruku to odbio.

Kuk je pomenuo da bi akcija bila i u interesu saveznika SAD. Na istom tragu je i kolumnista „Njujork tajmsa” Tomas Fridmen koji piše da SAD moraju nešto da urade u Siriji, Libiji i drugde ne samo zbog izbeglica i migranata iz tih delova sveta, već i zbog glavnog saveznika SAD. EU posrće pod teretom azilantske krize i izgleda kao da će svakog trenutka da se raspadne, podseća Fridmen. Isti dnevnik je javio, pozivajući se na vojne izvore, da bi nova intervencija mogla da se izvede uz pomoć bombardera i komandosa. AFP, međutim, saznaje da su specijalci koji su prošle godine već ušli u Libiju odmah odatle proterani. SAD su tada izvele i vazdušni udar, usmrćujući osumnjičenog za članstvo u vrhu ID.

Privatna njujorška firma za procenu bezbednosnih rizika, „Sufan”, procenjuje da se ID i Al Kaida ubrzano šire duž Mediterana i pored američkog rata protiv njih u Siriji, Iraku i drugde.

„S obzirom na geografski položaj, naftne rezerve i džihadističke mreže, neuspela država u Libiji mogla bi da bude pogubna za severnu Afriku i Evropu”, kaže se u izveštaju.

Agencija podvlači da je zahvaljujući poroznim libijskim granicama i ratu zavađenih frakcija, ID uspela da zauzme grad Sirt i da odatle pristupa naftnim poljima, zbog čega je toliko i ojačala u tom delu sveta.

Izvor Politika, 28. januar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u