PUTINOV ČOVEK KUPUJE SRPSKE MEDIJE

Osim TV sa nacionalnom frekvencijom, kaže sagovornik „Blica”, u planu su pokretanje još jedne...

Osim TV sa nacionalnom frekvencijom, kaže sagovornik „Blica”, u planu su pokretanje još jedne kablovske TV stanice, dnevnih novina i marketinške agencije

Rusija planira da kupi u Srbiji televiziju sa nacionalnom frekvencijom, saznaje „Blic”, a kao kupac se pominje ruski milioner Konstantin Malofejev, blizak Vladimiru Putinu.

Osim TV sa nacionalnom frekvencijom, kaže sagovornik „Blica”, u planu su pokretanje još jedne kablovske TV stanice, dnevnih novina i marketinške agencije, a mali udeo u celom poslu trebalo bi da ima srpski tajkun Bogoljub Karić.

— Karić je tu glavni kontakt i posrednik. Dok se posao sa kupovinom TV stanice ne ostvari, Rusija neće sedeti skrštenih ruku. U planu je i izdašno ulaganje u internet sajt Sputnjik Srbija. Sledi kablovski TV program i, za početak, uglavnom reemitovanje ruske televizije „Raša tudej“ koja otvoreno podržava Vladimira Putina – kaže izvor „Blica”.

„Raša tudej” je deo TV Novosti, „autonomne neprofitne organizacije” koju je osnovala ruska državna novinska agencija RIA Novosti, a koju finansira Kremlj. Decembra 2008. Putin je uvrstio TV Novosti na spisak organizacija od strateške važnosti za Rusiju. Veruje se da je u poslednje tri godine na račun „Raša tudej” slilo skoro milijardu dolara iz ruskog budžeta.

Upućeni u odnose medija i politike se ne pitaju zašto Kremlj počinje medijsku ofanzivu na Srbiju, već – zašto nije i ranije? Zašto tek sada, kada je ruska ekonomija uzdrmana sankcijama i rekordno niskom cenom nafte? Kada je rublja slomljena na njen najniži nivo prema dolaru u istoriji?

Odgovor bi mogao da se nađe u predstojećim opštim izborima u Srbiji uoči kojih, bar u istraživanjima javnog mnjenja, proruske stranke stoje bolje nego ikada u 21. veku. Koalicija DSS-Dveri i lista SRS Vojislava Šešelja imaju velike šanse da sednu u skupštinske klupe.

Ne treba zaboraviti ni na buduće poslanike SNS iz struje Tomislava Nikolića, pogotovo iz redova Karićevog PSS.

Ivica Dačić i njegov SPS poslednjih godina vode proevropsku politiku, ali su odnosi sa SNS sve zategnutiji, pa je pitanje, ako dođe do pucanja, kome bi se Dačić priklonio.

Tako bi Putin u budućem sazivu Skupštine Srbije mogao da računa na blagonaklonost i čitavih 100 poslanika. Treba li jasniji signal da Rusija opravdano veruje da bi joj se ulaganje u medijsku imperiju u Srbiji moglo višestruko isplatiti u političkoj valuti?

KO JE KONSTANTIN MALOFEJEV?
Malofejev je ruski tajkun, milioner. Mediji su pisali da se nalazi na spisku ruskih biznismena koji su pod sankcijama EU zbog podrške proruskim snagama na istoku Ukrajine i podrške pripajanju Krima Rusiji. Njega i njegovu kompaniju „Maršal kapital“ su na listu sankcija (OFAC) stavile i Sjedinjene Američke Države. Aprila prošle godine, Malofejev je bio gost Srbije povodom prenošenja svetog ognja iz Izraela u Beograd.

BOGOLjUB KARIĆ U BEGSTVU OD 2006.
Biznismen Bogoljub Karić je u bekstvu od 2006. zbog optužnice da je oštetio Mobtel za više od 60 miliona evra. Prošle godine je u intervjuu za TV Pink iz Moskve poručio da bi se vratio samo ako se ukine optužnica. Kako je „Blic” pisao, Vučić se svojim saradnicima nekoliko puta poverio da nikakav dil tog tipa ne dolazi u obzir, a odbio je i Karićeve neformalne ponude da se sretnu tokom premijerove posete Moskvi.

Izvor Blic, 02. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u