POGLED IZ PRIŠTINE ILI STRAH OD RUSKOG UTICAJA NA BALKANU

Oklevanje Brisela da Kosovo tretira isto kao i ostale zemlje koje teže ka evropskim...

Oklevanje Brisela da Kosovo tretira isto kao i ostale zemlje koje teže ka evropskim integracijama, nosi rizik od povećanja uticaja Rusije, upozorio je Hašim Tači

Broj dobrovoljaca sa Kosova na stranim ratištima značajno je smanjen, kao i broj kosovskih državljana koji traže azil u Evropi, rekao je uz ostalo premijer Kosova Isa Mustafa na početku međunarodne konferencije na kojoj se traži odgovor na pitanje kako da se jugoistočna Evropa suprotstavi izazovima sa kojim se suočava i ostatak sveta. Šef kosovske diplomatije Hašim Tači upozorio je na rizike povećanja uticaja Rusije u ovom delu Evrope.

Migracija, borba protiv terorizma i radikalizacije, te konflikti poput onih u Ukrajni i Siriji i uloga Rusije u tim zonama teme su o kojima će biti reči na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji ‘Grmija Hill’, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova Kosova i Aspen Institut.

Fokus konferencije je bezbednost u jugoistočnoj Evropi, a cilj je da se pomogne Kosovu u promociji integracije u NATO i da se uključi u važne rasprave o regionalnoj bezbednosti.

Na otvaranju konferencije u utorak kosovski premijer Isa Mustafa je kazao da je Kosovo stabilna država koja usko sarađuje sa zajednicama koje u njoj žive, kao i sa državama regiona. Dodao je kako Kosovo nikada nije bilo više povezano sa evropskom porodicom kao danas.

Kosovo je radilo na tome da se smanji broj onih koji traže azil u zemljama Evrope, što dokazuje podatak da je broj od 13.000 Kosovara, koliko ih je tražilo azil u februaru prošle godine, pao na 5.000 u decembru 2015.

„Ono što nas brine jeste to da su samo naši građani trenutno izolovani od slobodnog kretanja u zemljama EU zbog viznog režima“, kazao je Mustafa, dodajući da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da se čeka na pozitivnu preporuku EU.

Kada je u pitanju borba protiv terorizma, Mustafa je naveo da je broj od 300 ljudi sa Kosova koji su učestvovali u stranim ratovima pao na manje od 70 njih koji se tamo ternutno nalaze. U međuvremenu, naveo je, uhapšeni su mnogi koji su radili na regrutaciji i koji su „zloupotrebili Kosovo za radikalne ciljeve“.

„Kosovari gaje evropske i evroatlanske vrednosti. Mi smo sekularna država i nemamo nameru da popustimo u našoj svakodnevnoj borbi protiv onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava“, poručio je Mustafa.

On je takođe dodao da je bezbednosna situacija poboljšana zahvaljujući dijalogu Prištine i Beograda, navodeći da je tokom prošle godine na Kosovu zabeleženo samo pet međuetničkih incidenata, i to na severu Kosova.

Iako je Kosovo daleko od Ukrajne i Sirije, dešavanja u tim zemljama utiču i na Balkan, upozorio je kosovski premijer.

„Istorijski je dokazano da mnogi izazovi kroz koje Kosovo prolazi, ali i zemlje u susedstvu, mogu biti povezani sa nekim globalnim, destabilizirajućim tendencijama. Ali, mi ćemo se oduprijeti tim tendencijama, radeći na tome da Kosovo postane dio dijaloga i rešenja“, poručio je Mustafa.

DIJALOG JEDINI PUT

„Oklevanje Brisela da Kosovo tretira isto kao i ostale zemlje koje teže ka evropskim integracijama, nosi rizik od povećanja uticaja Rusije ili drugih zemalja koje su uključene u ektremističke i terorističke organizacije, upozorio je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

On je kazao da će Kosovo nastaviti da radi na regionalnoj saradnji koja ne treba da se shvati kao evropska obaveza, već i kao vrednost kojom se treba ponositi politička scena na Kosovu.

„Ciljevi onih koji odbijaju dobrosusedske odnose i sporazume sa susednim zemljama, a takvih ima na Kosovu, su pogrešni. Jedini put je dijalog i saradnja i izgradnja dobrosusedskih odnosa“, rekao je Tači, dodajući da je tokom svog diplomatskog angažovanja posetio sve zemlje regiona osim Srbije i BiH, gde, kako je rekao „još postoji Miloševićev mentalitet izolovanosti“.

„Ipak verujem da će dijalog u Briselu biti poruka svima da se mora raditi više na evroatlanskoj budućnosti naših država“, kazao je on.

Tači je kazao da u regionu postoji velika potreba za saradnju u oblasti bezbednosti, posebno u borbi protiv radikalizma i terorizma.

„Ali ono što je od vitalnog značaja za Kosovo kako bi postigli bolje rezultate jeste i da se stvore uslovi za učlanjenje Kosova u međunarodne mehanizme kao što su Interpol i Europol, što bi nam pomoglo da budemo još efikasniji unutar naše zemlje, ali i u saradnji sa susedima“, kazao je Tači.

Tokom Grmija Hill konferencije održaće se niz debata o globalnim izazovima i ulozi NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu, implikacijama konflikata u Siriji i Ukrajni na bezbednost u jugoistočnoj Evropi, te globalnim naporima u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Među govornicima je i Džordž Vilijam Vela, zamenik premijera i ministar inostranih poslova Malte, zemlje koja od januara 2017. preuzima predsedavanje EU. Konferenciji prisustvuje oko 200 gostiju iz 40 zemalja.

Izvor Radio Slobodna Evropa, 03. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u