DANIJELA SREMAC: SRBIMA BLIŽI REPUBLIKANCI

Ako Hilari Klinton vodi Ameriku i razmišlja o Balkanu, zna se kome bi se...

Ako Hilari Klinton vodi Ameriku i razmišlja o Balkanu, zna se kome bi se obratila za savete tokom diskusije uz ručak. Mužu, koji ima znatno iskustvo u ovom regionu

Da li srpska dijaspora podržava demokrate ili republikance na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama?

Zašto je ovo pitanje uopšte bitno za Srbiju i Srbe na Balkanu? Zato što možda sa svojim iskustvima u Americi, srpska dijaspora daje odgovor na pitanje ko će više podržavati interese srpskog naroda na Balkanu?

Amerika je veoma specifična u vezi s tim kako se vodi domaća i spoljna politika i to utiče na partijski izbor. U Americi svaki građanin glasa za svog predstavnika u Kongresu, što znači da svaki član Kongresa ima direktnu obavezu prema građaninu svoje države, i ako ih ne predstavlja po partijskim stavovima zbog kojih su izabrani, onda gube svoju poziciju na sledećim izborima. Predsednik bilo koje partije mora da sarađuje sa Kongresom.

Druga velika razlika u Americi je da narod nije vezan za vođu kao što je tradicija na Balkanu, i struktura vlasti ne dozvoljava da jedna osoba dominira. Zato, kada se bira predsednik u Americi, osim ako nije neka izuzetno harizmatična osoba, narod glasa za partiju koja podržava njihove principe.

Srbi u Americi prate sličan kriterijum kao i drugi Amerikanci, ali bilo ko da je finalni kandidat za Republikance (Ted Kruz, Donald Tramp ili Marko Rubio) moje lično mišljenje je da srpska dijaspora ima tendenciju da glasa u pravcu republikanaca zbog nekoliko razloga.

Prvo, Srbi koji su se doseleli u Ameriku generalno veruju u slobodno tržište, ograničenu moć vlade, niske porezne rate, i smanjenje birokratije – što podržavaju republikanci i na taj način favorizuju privrednike.

Drugo, srpski narod je većinom tradicionalan i ne podržava neke liberalne društvene stavove Demokratske partije.

Treće, tokom osam godina raspada Jugoslavije kada su demokrate sa Klintonom dominirale Vašingtonom, Srbi u Americi su svedočili o njihovoj lošoj politici i nepravednim stavovima putem kojih su se oduzele srpske teritorije.

U tom periodu dok sam se često pojavljivala na televiziji u opozicionom delovanju protiv politike Klintona, naš narod je to gledao i video da su republikanci na tim programima bili više uz mene i protiv bombardovanja na Kosovu. To je samo jedan u nizu primera. Nije slučajnost da danas u američkom Kongresu, Savet za odnose sa Srbijom vodi republikanac, kongresmen Ted Po iz Teksasa.

Što se tiče promovisanja srpskih interesa, Amerika je sastavljena od raznih etničkih grupa i svaka ima pravo da vuče američku politiku u svom pravcu. Da bi imala uticaj u Vašingtonu, potrebni su etničkoj grupi prisutnost i glas u tom gradu (što je cilj Srpskog instituta), ali takođe treba imati i građane koji glasaju i za jednu i drugu partiju da bi na taj način imali pristup svima i efikasno lobirali.

Međutim, ako Hilari Klinton vodi Ameriku i razmišlja o Balkanu, zna se kome bi se obratila za savete tokom diskusije uz ručak. Mužu, koji ima znatno iskustvo u ovom regionu.

Danijela Sremac, predsednik Srpskog instituta u Vašingtonu

Izvor Večernje novosti, 05. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u