HOĆE LI TURSKA IZAZVATI TREĆI SVETSKI RAT?

„Odbranićemo herojski grad Alepo, cela Turska će stati iza svoje braće“ Turski premijer Ahmet...

„Odbranićemo herojski grad Alepo, cela Turska će stati iza svoje braće“

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će Ankara da plati svoj istorijski dug “braći iz Alepa“ koji su pomogli odbranu Turske početkom 20. veka.

On je to rekao svega nekoliko dana pošto je Moskva upozorila na namere turskih vlasti da izvrše invaziju na Siriju u momentima kada su opozicione snage pred porazom.

“Mi ćemo vratiti svoj istorijski dug… U jednom momentu, naša braća iz Alepa su odbranila naše gradove Sanliurfu, Gacijantep, Kahramanmaras… Sada ćemo mi odbraniti herojski grad Alepo, cela Turska će stati iza svoje braće“, rekao je Davutoglu.

Predsednik Vlade Turske je podsetio na događaje iz Prvog svetskog rata i događaje iz turskog rata za nezavisnost.

“Ipak, on je propustio da pomene da je Turska ušla u taj rat zbog imperijalističkih namera Otomanskog carstva. Turska je započela konflikt gađanjem ruske luke Odesa. U tri grada koje je Davutoglu pomenuo dogodila su se ubistva hiljada Jermena i drugih manjina“, ocenjuje Raša tudej.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je prethodno upozorio da Moskva ima saznanja da Ankara sprema invaziju na Siriju i da je spremna na ilegalne akcije na svojoj granici na Sirijom.

Grad Alepo je pod velikim napadima ruskih bombardera, koje prate kopnene akcije snaga lojalnih predsedniku Sirije Bašaru el Asadu.

Izvor B92, 10. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u