ERDOGAN ZVANIČNICIMA EU: DAJTE NAM ŠEST MILIJARDI ILI ĆEMO PREPLAVITI EVROPU IZBEGLICAMA

„Kako ćete se nositi sa prilivom izbeglica ako ne postignemo dogovor? Hoćete li ih...

„Kako ćete se nositi sa prilivom izbeglica ako ne postignemo dogovor? Hoćete li ih možda ubiti?“, rekao je Erdogan zvaničnicima EU

Turski predsednik Redžep Erdogan je u novembru zapretio da će Evropu poplaviti izbeglicama ako mu EU ne da bolje uslove za pomoć u ublažavanju izbegličke krize.

Grčki informativnisajt euro2day.gr je objavio transkript nekoliko minuta napetog sastanka koji se odigrao u novembru prošle godine, a koji ukazuje na duboko međusobno nepoverenje koje je isplivalo tokom razgovora između Erdogana i dva najviša zvaničnika EU, Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska, preneo je Rojters.

„Mi možemo bilo kad da otvorimo vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i možemo da ukrcamo izbeglice u autobuse. Kako ćete se nositi sa prilivom izbeglica ako ne postignemo dogovor? Hoćete li ih možda ubiti?“, rekao je Erdogan zvaničnicima EU, kako se navodi u tekstu.

Grčki sajt takođe navodi da je turki predsednik od Unije tražio iznos od šest milijardi evra u naredne dve godine. Kad je Junker rekao da nudi samo polovinu tog iznosa, Erdogan je navodno rekao da Turskoj ionako nije potreban novac Evropske unije.

Junker i Tusk su pokušali da obezbede pomoć zvanične Ankare u ograničenju priliva sirijskih izbeglica i migranata u Evropu. Više od milion Sirijaca stiglo je lani u EU, uglavnom prelazeći uski morski prolaz između Turske i članice Unije Grčke.

Na kraju je dogovoreno da će EU dati Turskoj tri milijarde evra za pomoć izbeglicama, kao i da će se ubrzati pregovori o članstvu Turske u Uniji i o uvođenju bezviznog režima, u zamenu za pomoć Ankare u ograničenju priliva izbeglica.

Tokom burnog razgovora, Erdogan je često prekidao Junkera i Tuska i optuživao je EU da vara Tursku, dok je samog Junkera optužio da ga ne poštuje, može se pročitati u transkriptu.

U tekstu se navodi da je Erdogan rekao Junkeru, bivšem premijeru Luksemburga, da iskaže više poštovanja Turskoj, koja ima 80 miliona stanovnika. „Luksemburg je kao jedan manji grad u Turskoj“, navodno je rekao turski predsednik.

Kancelarije Evropskog saveta, čiji je predsednik Tusk, i Evropske komisije, na čelu sa Junkerom, nisu želeli ni da potvrde ni negiraju autentičnost dokumenta koji je objavio grčki sajt, a Erdoganova kancelarija nije želela da komentariše.

Grčki sajt ne navodi gde ni kad se odigrao sastanak, ali se čini da je to bilo 16. novembra u turskom letovalištu Antaliji, gde su se Erdogan, Junker i Tusk sastali nakon samita G20, koji je održan u istom gradu.

Izvor Tanjug/B92, 09. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u