DODIK: AKO POKUŠAJU SILOM, REPUBLIKA SRPSKA IMA POLICIJU

Davno sam naučio lekciju da ja nisam Republika Srpska, već samo predsednik Predsednik Republike...

Davno sam naučio lekciju da ja nisam Republika Srpska, već samo predsednik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da niko ne može prevariti narod koji je posebno osetljiv na priču o podaništvu prema Bošnjacima i strancima, istakavši da je najveće podaništvo koje se moglo videti u istoriji Republike Srpske ono predsednika SDS-a Mladena Bosića, potpredsednika SDS-a Ognjena Tadića i ostalih.

— SDS je postao uska struktura koja okuplja samo one koji su imenovani i oni se brane, ali SDS će pokazati svoj dramatičan pad i već je izgubio podršku – rekao je Dodik sinoć za prnjavorsku televiziju „Ka tri“.

REFERENDUM SUŠTINSKO PITANjE
On je istakao da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH suštinsko pitanje jer se tiče budućnosti.

— Do pre godinu dana Sud i Tužilaštvo BiH bili su saterani uza zid. Sadašnja konfiguracija vlasti na nivou BiH i ovih koji dolaze iz Republike Srpske su ih ohrabrili, uz obećanja o nekim hapšenjima, pri čemu su lopovi samo oni za koje oni kažu. To su prigrabili Bošnjaci i stranci i sada oni promovišu neku priču o pravnoj državi – naglasio je Dodik.

On smatra da, kada se pokrene suštinsko pitanje otkud Sud i Tužilaštvo BiH u BiH, mnogi beže od toga, jer tih pravosudnih ustanova nema u Ustavu, ali, iako je svima dosadno više da slušaju o tome, postoje institucije i politike koje će se boriti protiv toga.

SPROVESTI, ILI IZIGRATI VOLjU NARODA
Dodik je pojasnio da savršeno dobro zna da se referendum može održati ukoliko postoji konsenzus i prate ga visoki standardi, a ono što najmanje treba Republici Srpskoj jeste da referendum ne uspe.

— Treba biti odlučan i sprovesti volju naroda ili izigrati volju naroda. Ja nisam spreman da izigram volju naroda – naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni koji pitaju šta posle, boje se volje naroda.

— Ja je se ne bojim. Uveren da će narod odbiti tu priču o Sudu i Tužilaštvu koje su nametnuli visoki predstavnici koje štite moćne zemlje, ali neće ni to večno trajati. Posle toga, organi Srpske treba da kažu da je to bilo vanustavno i da odbiju bilo kakvu nadležnost Suda i Tužilaštva na prostoru Srpske – naglasio je Dodik.

AKO BUDE SILE, SRPSKA IMA POLICIJU
On je dodao da, ukoliko oni pokušaju nešto silom, Republika Srpska će se odbraniti onim čime ima, putem policije. Prema Dodikovim rečima, opozicija nije spremna da bude deo fronta te vrste. Nije problem, kaže on, ostati u dejtonskoj BiH, ali je potrebno raščistiti nasilje koje su nametnuli stranci.

— Nemam ambiciju da budem taj koji se sluša, nisam taj koji sam nameće svoj stav, ja sam za to da o tome pričamo, ali se zna šta su minimalni interesi i ko bi trebalo da definiše interese Republike Srpske, a to sigurno nisu ministri u Savetu ministara, već institucije Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je dodao da onaj ko ignoriše institucije Republike Srpske, ignoriše i Republiku Srpsku.

— Davno sam naučio lekciju da ja nisam Republika Srpska, već samo predsednik – istakao je Dodik.

Izvor vesti-online.com, 12. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u