DUŠAN PROROKOVIĆ: ŠTA JE PORUKA REZOLUCIJE O SRBIJI KOJU JE USVOJIO EP?

U svakom slučaju, poruke iz Evropskog parlamenta nisu dobre. Ako je za utehu, odredbe...

U svakom slučaju, poruke iz Evropskog parlamenta nisu dobre. Ako je za utehu, odredbe nisu obavezujuće. Ostaje da se vidi kako će reagovati institucije Srbije

Doskora su rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji naširoko predstavljane našoj javnosti. Mnogo, mnogo više nego što je bila njihova realna težina. Em su to dokumenti neobavezujućeg karaktera, em je legitimitet Evropskog parlamenta poslednjih godina dobro okrnjen, em često posluže da razni poslanici leče svoje frustracije (neće svi čitaoci poverovati, ali poslanici ko poslanici, isti su i u našoj Narodnoj skupštini i u Briselu, ima ih svakakvih, pa i raznih veselnika).

Ali, bez obzira na sve, kod nas su se te odluke dočekivale po nekoliko dana unapred, merila se svaka zapeta, analitičari su tumačili zaključke. Sve do ove poslednje. Istina, i ona je gromoglasno najavljivana, ali od trenutka kada je usvojena – kao da je u zemlju propala. Ništa se u Srbiji o ovom dokumentu ne govori.

Oglasila se jedino ministarka Jadranka Joksimović, valjda zato što je to njen resor. A bolje da se ni ona nije oglašavala. Šta je rekla? Da je važno što je rezolucija „usvojena velikom većinom glasova“, da je „prepoznat napredak koji je napravila Srbija“ i da „kada uporedimo kritičke i afirmativne argumente, vidimo da je prevladala pozitivna atmosfera“!

Ministarka se sakrila iza fraza i izvlačenja iz konteksta pojedinih stvari. Usvojena rezolucija je po Srbiju katastrofalna. Moglo bi se slobodno reći i da je za srpsku vlast loša. Ovim dokumentom se izražava i „zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i sa zabrinutošću primećuje stalan politički pritisak koji potkopava slobodu medija, što dovodi do rastuće autocenzure“. Podvlači se da rad „sudija, tužilaca i medija mora biti oslobođen političkog uticaja“ i da treba „pojačati napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Laburista Ričard Hauit je napomenuo kako su tokom 2015. godine u Srbiji zabeležena 34 napada na novinare i kako se „nezavisni reporteri u tabloidnoj štampi opisuju kao strani plaćenici“. U sličnom tonu je govorila i Rumunka Monika Makovej, koja nije bez uticaja u pojedinim krugovima. Nešto slično se, na primer, u ovoj instituciji može još samo čuti kada se raspravlja o slobodi štampe u Erdoganovoj Turskoj.

Trebalo bi vremena i prostora da se analizira pasus po pasus, ali da krenemo od retorike i „pozitivne atmosfere“. Evroparlament izražava nadu da „neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog“. Zašto je to „neuspeh“? Čiji je to „neuspeh“? Da je bilo makar malo „pozitivne atmosfere“ za Srbiju pisalo bi „neulazak“ ili „nedovoljan broj glasova“. Pri tome, kako je došlo do kandidature lažne države Kosovo za prijem u Unesko, nije ni progovoreno.

Uglavnom, sve se vrti oko poglavlja 35 i „normalizacije odnosa sa Prištinom“. Još jednom se podvlači da je „puna normalizacija odnosa važan uslov za ulazak Srbije u Uniju“. Još od prethodnog izveštaja Urlike Lunaček jasno je šta se pod „punom normalizacijom“ podrazumeva. To više ne može da se proizvoljno tumači. Od Srbije se očekuje da ne ometa prijem takozvane Republike Kosovo u OUN. Najveći deo mimo „kosovskog cikusa“ posvećen je Poglavljima 31 i 32. Odnosno spoljnoj politici (Poglavlje 31), što znači da treba nastaviti sa daljim pritiscima na Srbiju da napravi strateški otklon od Rusije, o čemu je govoreno i tokom rasprave. I – finansijskom nadzoru, o čemu govori Poglavlje 32. Iza ovoga se takođe krije jedna moguća neprijatnost, ali o tome neki drugi put.

Među govornicima koji su diskutovali bio je i Andrej Kovačev iz Bugarske, koji je tražio da se Dimitrovgradu vrati ime Caribrod („da se grad ne zove po bugarskom diktatoru“), kao i vesela Ruža Tomašić, koja je pričala o „agresiji Srbije na Hrvatsku“.

U svakom slučaju, poruke iz Evropskog parlamenta nisu dobre. Ako je za utehu, odredbe nisu obavezujuće. Ostaje da se vidi kako će reagovati institucije Srbije. Da li će Narodna skupština na neke stvari odgovoriti svojom rezolucijom? Ili će vlast pružiti objašnjenja na prozivke? Ili ćemo ubuduće jednostavno ignorisati odluke ovog tela? Nekako mora.

Izbor Večernje novosti, 13. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u