ALBANSKI ISTORIČAR DR. OLSI JADžEHI: PRAVOSLAVCI I MUSLIMANI SU PROBLEM ZA SAD I NATO

Zapadne sile su islamofobne, isto kao što mrze Slovene i Srbe U ekskluzivnom intervju...

Zapadne sile su islamofobne, isto kao što mrze Slovene i Srbe

U ekskluzivnom intervju za Srbin.info, albanski istoričar, dr Olsi Jahedži, govori o tome kako je pravljena veštačka Albanska nacija, o ulozi Vatikana u tom procesu, o tome ko vlada danas na Kosovu i Metohiji, i zbog čega su Srbi na Kosmetu diskriminisani.

Olsi Jahedži je albanski istoričar, doktorirao je u Italiji na istoriji albanskog nacionalizma, plasirajući u svojoj tezi ideju da je albanski nacionalizam napravljen od strane velikih sila.

U Vašoj doktorskoj tezi „Albanci od Otomana do Ilira“ pokušali ste da objasnite kako je albanski nacionalizam stvoren od stranih sila?

— Albanski nacionalizam, kao i sav ostali nacionalizam u svetu, veštački je konstruisan. Sile Zapadne Evrope, koje su stvorile Srbe, Grke, Turke i Makedonce od otomanskih muslimana i hrišćana, isto tako su stvorile Albance. Italija i Austro-Ugarska su imale jak interes da odvoje Albance od Otomanskih Turaka. Posle Berlinskog kongresa, i Rusko-turskog rata 1877-78, kada su Srbija, Rumunija i Crna Gora proglašene nezavisnim država, sa nastojanjem da se prošire na tursku teritoriju, Austrijanci i Italijani su postali zainteresovani za Albance.

Predvidevši propast Otomanskog carstva na Balkanu, bojali su se širenja Srbije i Grčke na Jadran. Iz tog razloga, posle Berlinskog kongresa, Austrijanci su razvili nekoliko projekata, sa ciljem pretvaranja albanofonih muslimana i hrišćana u Albance, ili shqiptarë.

Austrijanci su napisali prve tekstove o istoriji za Albance, oni su ukrali Skenderbega, srpskog hrišćanskog sveca iz Crne Gore, i pretvorili ga u albanskog nacionalnog heroja, naučili Albance da pišu latinicom, i postarali se da Albanci budu neprijateljski nastrojeni prema Srbiji, Grčkoj i Turskoj. Posle austrijskog poraza u Prvom svetskom ratu, projekat stvaranja Albanaca su preuzeli Italijani, koji su usput, prebacili proces albanizacije na Kosmet, čak i za vreme fašističke okupacije Jugoslavije.

Kakva je uloga Vatkana i Katoličke crkve u stvaranju albanskog nacionalizma?

— Katolička crkva je stajala iza austrijskih i italijanskih pokušaja da prebace Albance iz pravoslavlja i islama, u katoličanstvo. Albansko katoličko sveštenstvo je bilo finansirano od strane Austrijanaca posle Berlinskog kongresa. Time su oni pretvoreni u najbitnije agente austrijskog imperijalizma.

Posle Prvog svetskog rata, Italija je preuzela finansiranje katoličke crkve u Albaniji, i kao što je 1919. rekao ministar spoljnih poslova Italije, Sindi Sonino, katoličko sveštenstvo je postalo glavni agent za kulturnu kontrolu Albanije. Italija je želela da pretvori Albaniju u njihovu koloniju i katolička crkva je to podržavala. Kada je Musolini izvršio invaziju na Albaniju 1939, katolički otac Đerđ Fišta, poznati antisemita, blagoslovio je avione italijanske vojske, nazivajući ih „golubovima Hrista“.

Vatikan je sa svojim misionarima pokušavao, i još uvek pokušava, da pretvori pravoslavce Albanije u unijate, a muslimane u katolike. Katolička crkva je imala snažan interes da odvoji Albance od Turaka i islama, i pravoslavlja, zato što gleda na Balkan kao na ličnu svojinu, gde je katoličanstvo vodilo istorijsku bitku sa ostalim religijama.

Bitka Vatikana protiv albanskih muslimana i pravoslavaca se može videti i danas. Pre neku nedelju, katolički premijer Albanije, Edi Rama, srušio je pravoslavnu crkvu Svetog Atanasija u Dermi, da bi se na njenom mestu sazidao katolički hram.

Takođe tvrdite da su muslimani diskriminisani na Kosovu i u Albaniji?

— Muslimani su diskriminisani u Albaniji od prvog dana stvaranja albanske države i povlačenja Turske iz Evrope. Država koju je Evropa stvorila 1913, pod nazivom Albanija, oduvek je smatrala kao svoju svrhu postojanja da „civilizuje“ muslimane Albance. Evropljani nisu dopustili da albanski nacionalizam bude verski, kao što je srpski ili grčki.

Marionete koje su postavljali na čelo Albanije, od princa Vieda, kralja Zogua pa sve do današnjeg Edija Rame, uvek su se borili da minimalizuju ulogu islama u našoj zemlji. To je jedan od razloga zašto je Esad Paša Toptani ubijen od strane italijanskih agenata u Parizu 1920., zato što je Esad bio musliman i prijatelj Srba.

Isto važi i za današnje Kosovo. I ako na Kosmetu velika većina stanovništva su muslimani, Ustav „Kosova“, koji je pisao kolonijalni gazda, Marti Ahtisari, odbacuje bilo kakavo pominjanje uloge islama u novoj NATO kolonijalnoj državi.

Vlade Hašima Tačija i Afete Jahjage, a sada i Ise Mustafe su neprekidno tlačile posleratne muslimanske društvene i političke organizacije i ukidale verske slobode za muslimane Kosovare.

Muslimanke koje se pokrivaju hidžabom ne mogu da idu u škole, niti da dobiju posao u javnom sektoru na Kosmetu. One su zvanično diskriminisane od strane režima u Prištini, i muslimani imaju više prava u Srbiji i Kosovskoj Mitrovici nego u Prištini.

Motiv za ovakvo tlačenje je povezan sa interesima zapadnih sila koje kontrolišu dve Albanske države. NATO sile koje vladaju Kosmetom i Albanijom danas, ne žele rast bilo kakve forme islama među Albancima. Zapadne sile su islamofobne, isto kao što mrze Slovene i Srbe.

Ko zaista vlada u „Republici Kosovo“? I zašto su Srbi koji žive tamo diskriminisani?

— Moć na Kosmetu je u rukama stranaca, Amerikanaca i NATO pakta. Javnost na Kosovu jako dobro zna da je američka ambasada ta koja postavlja i razrešuje predsednike, premijere i ministre, koja odlučuje šta će takozvani civilni sektor, finansiran od strane SAD i EU, da promoviše.

A što se tiče Srba na Kosovu, oni su diskriminisani iz dva razloga: prvi, zato što neki albanski nacionalisti ih još uvek mrze, zbog svojih patnji u prošlosti, i pod dva, zato što NATO doživljava Srbe na Kosmetu kao petu kolonu Srbije i Rusije. Na Srbe na Kosovu i Metohiji se gleda kao na stanovništvo nelojalno NATO protektoratu koje je NATO stvorio od pokrajine Kosovo i Metohije.

Čiji je interes bio da se podele balkanske nacije kao što su Srbi i Albanci?

— Ovo pitanje ima različit odgovor u različitim vremenima. Prvo Austrijanci, Italijani i Rusi su imali svoj interes da se podele muslimani i hrišćani unutar Otomanske imperije. Danas NATO i SAD imaju svoje interese. To je tok istorije. Strane sile dele da bi lakše vladale malim nacijama. Italijani i njihovi albanski agenti su ubili Esada Pašu zato što je bio prijatelj Srbije. Isto tako je NATO rasturio Jugoslaviju gde su Srbi, Hrvati, Albanci, Bošnjaci i Slovenci živeli u socijalističkom raju. Tako imperija radi svoj posao. Divide et impera.

Razgovarao Teša Tešanović

Izvor Srbin.info, 15. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u