NIL KLARK: RUSKA ARMIJA JE IZNENADILA CEO SVET

Prema mišljenju analitičara, veoma je čudno to što zapadni političari i mediji istovremeno tvrde...

Prema mišljenju analitičara, veoma je čudno to što zapadni političari i mediji istovremeno tvrde da Rusija „samo što ne propadne“ i „samo što ne osvoji svet“

Ruska vojska u Siriji dokazala je svoju borbenu gotovost, kao i to da Moskva ima savremeno vojno naoružanje. Ova činjenica primorava Ameriku i njene saveznike da uzimaju u obzir interese Rusije na međunarodnoj sceni, piše britanski analitičar Nil Klark.

Dejstva Moskve u Siriji pokazala su celom svetu za šta je sposobna ruska armija. Sada su Sjedinjene Američke Države, koje su Rusiju ranije smatrale samo „regionalnom državom“, prinuđene da se suočavaju s njenim interesima i akcijama, piše britanski analitičar Nil Klark.

„Ruska vojska, naravno, nije za zanemarivanje. Očigledno je da je armija Rusije u usponu i nije ’lutka od papira‘. Jedini način da Rusija to pokaže jeste da prikaže ono za šta je sposobna. Sada smo postigli nivo na kojem su SAD prinuđene da mole Rusiju, zemlju koja je doživljavana samo kao ’regionalna država‘, da ne bombarduje severnu Siriju u kojoj su smešteni američki specijalci. E to je preokret“, piše Nil Klark u članku za RT.

Prema mišljenju analitičara, veoma je čudno to što zapadni političari i mediji istovremeno tvrde da Rusija „samo što ne propadne“ i „samo što ne osvoji svet“.

Kao primer Klark navodi komentar američkog predsednika Baraka Obame o ruskoj vojnoj moći.

„Obama dugo govori da su dejstva Rusije posledica njene slabosti. Ipak, sada je zemlja kojoj je dodeljena uloga ’regionalne države‘ nazvana ’glavnom vojnom silom‘“, piše on.

Ranije je Obama tokom govora o sirijskom pitanju saopštio da je „očigledno da grupa ustanika ne planira da se takmiči s drugom po značaju vojnom silom u svetu“.

„Mešanje Rusije u tok sirijskog sukoba promenilo je pravila igre i ako zbog nečega i može da bude kritikovana, onda je to samo zato što to nije učinila ranije“, zaključuje Klark.

Ranije su se Rusija i SAD dogovorili da usaglašavaju svoja dejstva u Siriji. Pre toga je Amerika odbijala da daje informacije o položajima svoje vojske. Pentagon i dalje saopštava da Moskva i Vašington ne razmenjuju podatke o ciljevima svojih operacija na Bliskom istoku.

Izvor Sputnjik, 20. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u