ZAŠTO JE TURSKOJ TOLIKO VAŽAN ALEPO?

PREDRAG ĆERANIĆ Ne bi trebalo zaboraviti da je Alepo predviđen kao glavni grad projektovane...

PREDRAG ĆERANIĆ

Ne bi trebalo zaboraviti da je Alepo predviđen kao glavni grad projektovane 82. turske provincije

Izjava turskog premijera Ahmeta Davotoglua da Turska neće dozvoliti da izgubi grad Azaz (na svim slikama) na sjeveru Sirije [1], u blizini turske granice, ukazuje da se sirijska kriza komplikuje. Ova izjava je, s jedne strane, potpuno nediplomatska i suprotna svim međunarodnim normama i usvojenim konvencijama. S druge strane, ona je prijetnja miru u regionu. S obzirom da je riječ o Bliskom istoku, izjava turskog premijera predstavlja prijetnju po svjetski mir. Ona je ujedno i dokaz o dubokoj umiješanosti Turske u unutrašnja pitanja Sirije i svjedoči o turskim „dilovima“ sa tzv. Islamskom državom.

Postaje izvjesno da je Turska i prije „libijske kampanje“ i svrgavanja Gadafija, zajedno sa zalivskim zemljama, pravila planove o novim energetskim putevima i prodaji isključivo „sunitske nafte i gasa“ zemljama Zapada i Kini. Naravno, za taj naum podršku Vašingtona nije bilo teško obezbijediti jer bi realizacija plana podrazumijevala potiskivanje Rusije sa svjetskog tržišta, a što se SAD nalazi visoko na ljestvici prioriteta. U Vašingtonu je procijenjeno da bi Rusija, uz nametnute sankcije i drastično smanjen priliv novca od prodaje energenata, u roku dvije do tri godine mogla doživjeti ekonomski kolaps. Ali stvari su se odvijale drugačije.

U tom kontekstu treba posmatrati Erdoganovu najavu izrečenu 04. oktobra 2015. godine u Briselu da Turska, ponukana humanim razlozima, planira da uspostavi „tampon zonu“ na sjeveru Sirije, uz svoju granicu. Briga o „umjerenim pobunjenicima“ bila je samo pokriće da Turska navodnom borbom protiv Islamske države ustvari obezbijedi trasu za koridor koji bi iz Katara i Saudijske Arabije preko Sirije vodio u Tursku i dalje ka EU. Erdogan je od Brisela tražio podršku za uspostavljanje „humane“ zone.

KREIRANjE SIRIJSKOG RAČKA
Kada se ima u vidu mogućnost Turske da, prema potrebi, „odvrće ventil“ migrantima koji se kreću ka EU, jasno je zašto Turska dobija podršku iz Brisela, prvenstveno od Njemačke, ali i Francuske, za uspostavljanje „tampon-zone“. Kada se ima u vidu opterećenost Francuske terorističkim napadima i vanrednim stanjem, lako je objasniti optužbe koje na račun Asada i Rusije dolaze od francuskih diplomata. Izjava francuskog premijera Manuela Valsa da bi kopnena ofanziva u Siriji bila „odlučujuća“ u borbi protiv ekstremista Islamske države [2] takođe je vid podrške turskoj inicijativu za kopnenom intervencijom u Siriji, koju bi izvele turske i saudijske snage, a što je na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu iznio turski ministar spoljnih poslova Mevlud Čavušoglu [3]. Turska je sagovornicima iz EU jasno dala do znanja da bi, ukoliko bude primorana da otvori granice migrantima, njih oko milion moglo da se uputi prema Grčkoj ili Bugarskoj. Odgovor iz Brisela je brzo stigao u vidu najave da će se u vazduhoplovnoj bazi u Indžirliku stvoriti nova vojna koalicija radi uspostavljanja „tampon-zone“ i zone zabranjenih letova. Neutemeljene optužbe da su Asadove snage, uz podršku ruske avijacija, bombardovale bolnicu Ljekara bez granica [4] i školu – pri čemu jedan dio medija koji plasiraju optužbe tvrdi da su bolnica i škola stradale kao posljedica vazdušnih udara, a drugi dio navodi da su po srijedi bili raketni napadi – treba posmatrati kao medijsku podršku potrebi stvaranja „tampon-zone“. Informacija se zasniva na nekoliko riječi „nekoga“ sa tvitera, a niko nije ni pokušao da objasni kako su škola i bolnica radile pod danonoćnim bombardovanjem turske artiljerije. Sve neodoljivo podsjeća na medijsku kampanju koju je Zapad vodio kako bi opravdao intervenciju na Kosovu i na poznati „slučaj Račak“. Riječ je ustvari o psiop operaciji koja se zasniva na neubjedljivoj i na brzinu montiranoj laži, jer se ne pominje nijedno ime, čak ni ime navodno bombardovane škole, a sporna je i autentičnost objavljenog snimka.

azaz02Iz Poljske, zagovornika napada na Rusiju zbog „ruske prijetnje baltičkim zemljama“, stigla je najava o upućivanju četiri aviona F-16 u Siriju zbog intervencije protiv Islamske države [5], a slanje vojske i aviona u bazu Indžirlik najavila je i Saudijska Arabija [6]. U cilju realizacije turske „tampon-zone“, uz maksimalno korišćenje medija i instrumentalizovanje čelnika UN, počele su da pljušte optužbe na račun Rusije i njenog vojnog prisustva u Siriji. Scenario je napisan na osnovu matrice iz balkanske i iračko-libijske kampanje, pa su tako SAD blago ukorile Tursku zbog artiljerijskih napada na Kurde, dok je glas EU bio još tiši.

OSMANSKO CARSTVO I „VELIKA ŠAHOVSKA TABLA“
U fokusu turske brige trenutno su izbjeglice iz Alepa. Zašto? Zato što trojac – Turska, Saudijska Arabija i Katar – veliku privrednu šansu vidi u cjevovodu koji bi, kako je već rečeno, iz Katara preko Saudijske Arabije vodio do Sirije, a upravo preko Alepa dalje u Tursku i ka EU. Navedene zemlje, inače sponzori Islamske države, ne mogu biti faktor mira u Siriji niti im se može prepustiti briga o njenoj budućnosti. Međutim, kako se kaže da nada umire posljednja, tako i Turska ne gubi nadu o stvaranju „tampon-zone“, te stoga pomaže snage Džabhat an Nusra tako što će ovaj sirijski ogranak Al Kaide ojačati grupama iz Azije, prije svega kineskim Ujgurima, novopridošlim Čečenima, i Turkmenima, koje u Siriju upućuje Turkmenska islamska stranka. Ove snage se trenutno okupljaju u Turskoj, a obezbjeđuje ih turska policija. Inače, Ujguri se još od 2014. godine pod nadzorom policije okupljaju i zatim neko vrijeme borave u vladinim zgradama u turskom gradu Kajseri. Inače, u Turskoj je brojna dijaspora Ujgura, jer oni decenijama pristižu iz Kine u Tursku, i cijeni se da ih u Turskoj trenutno ima oko 300.000. Oni su regrutni kontingent za vojne operacije u Siriji. Turska obavještajna služba je 10.000 Ujgura obučila za borbu, a dio već prebacila u selo Zanbag u Siriji radi zaštite turkofonske zajednice, kojoj je, shodno Erdoganovoj brizi, za opstanak neophodno obezbijediti „tampon zonu“.

Ne bi trebalo zaboraviti da je Alepo predviđen kao glavni grad projektovane 82. turske provincije, što ukazuje na namjeru Turske da anektira taj dio Sirije. Nakon uspostavljanja „tampon-zone“ Turska bi se odlučila na taj korak, pozivajući se na Krim, a turski argument bi bio da je anektirani dio Sirije naseljen turskim narodom. Turska Alepo smatra za svoj grad, te je izjava premijera Davotoglua da neće dozvoliti da snage Bašara el Asada zaposjednu grad Azaz u funkciji odbrane prava Turske na Alepo. Ono što nije rečeno jeste da Erdogan neće dozvoliti ni pad Rake, prestonice Islamske države. Okolina Rake naseljena je Ujgurima, koje Turska smatra turkmenskim narodom.

azaz03Kada se navedeno sagleda, Erdoganova mržnja prema Rusiji, koja vojnom intervencijom u Siriji remeti sve njegove planove o obnovi Otomanske imperije, postaje jasna. Što se Rusa tiče, oni su odavno pročitali Erdogana i dešifrovali „veliku šahovsku tablu“ Bžežinskog, koji nije naveo da Njemačku i Tursku veže vjekovno prijateljstvo, oličeno u potpisanom vojno-tehničkom sporazumu. Šta je Erdogan između ostalog obećao Amerikancima u zamjenu za podršku u obnovi Osmanskog carstva? Aktiviranje Ujgura u Kini, nakon čega bi počela demonizacija Kine, kao sada Rusije, kako bi se ostvarila bar djelimično „velika šahovska tabla“.

_________
Uputnice:

[1] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=15&nav_category=78&nav_id=1097028

[2] http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Francuski-premijer-Kopnena-ofanziva-bi-bila-odlucujuca-protiv-ID/353361

[3] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/2209478/%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%9B%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D0%B8+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5+%D1%83+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B8.html

[4] http://www.cdm.me/svijet/meridijani/pogodena-bolnica-ljekara-bez-granica-u-siriji-devet-ljudi-poginulo

[5] http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/119248/poljska-spremna-da-salje-avione-u-siriju.html

[6] http://rs.sputniknews.com/svet/20160213/1103210827/Saudijska-Arabija-vojska-avioni-Turska-Sirija.html

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u