DODIK: NEĆEMO PRIHVATITI DA NAM STRANCI KROJE SUDBINU

„Republika Srpska ima samo jedan cilj – da živimo slobodno i da se što...

„Republika Srpska ima samo jedan cilj – da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio večeras u Beogradu da Srpska odbija sve nametnute odluke i da više ne može da poštuje odluke Ustavnog suda BiH u kojem „stranci i Bošnjaci“ preglasavaju Srbe odlučujući o najvažnijim pitanjima.

„Davno smo naučili da visoki predstavnik ne može da odlučuje u ime nas. Rekli su mi – nećemo više da objavljujemo tvoje odluke u našem Službenom listu, formiraj sebi Službeni list pa objavljuj šta hoćeš, a naravno da ne možemo“, kazao je Dodik.

On je na svečanom prijemu povodom Dana Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske rekao da se ne treba zavaravati, ističući da Ustavni sud koji ima devet članova – tri stranca, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata – donosi odluke protiv Srpske, što se desilo i pre nekoliko meseci.

„Tri stranca i dva Bošnjaka imaju većinu od pet članova i nameću nam razne odluke u poslednjih pet godina. Mi smo odlučni u fazi borbe protiv toga, jer ne možemo više da prihvatamo odluke Ustavnog suda koje su na taj način kreirane, a onda nam kažu da kršimo Dejton. To znači da nam pokušavaju nametnuti svoja rešenja“, rekao je Dodik u Starom dvoru.

Kako kaže, RS će naći odgovor i ima političko jedinstvo po tom pitanju.

„Ne možemo više podneti da nam stranci koji nisu izabrani, a dobro su plaćeni, kreiraju našu političku budućnost“, rekao je Dodik.

On je kazao novinarima da je Srpska pokazala da funkcioniše i da može da bude samoodrživa i u politici, ekonomiji, kulturi i školstvu.

„Nećemo odustati od toga da mi odlučujemo o najvažnijim pitanjima naše budućnosti“, poručio je predsednik Republike Srpske.

ŽELIMO DA SE ŠTO VIŠE POVEŽEMO SA SRBIJOM
Republika Srpska želi da njeni građani žive slobodno i da se što više poveže sa Srbijom, poručio je danas u Beogradu predsednik RS Milorad Dodik na svečanom prijemu povodom Dana Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske.

Svečanosti u Starom dvoru prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

„Verujemo u snagu Srbije koja se pokazuje kao regionalni faktor mira i stabilnosti. Da se mi pitamo, odavno bismo bili integrisani“, poručio je Dodik.

Kako je istakao, Srpska je mesto slobode za sve, ljude različitih vera i nacija koji žele u njoj da žive.

„Republika Srpska ima samo jedan cilj – da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju“, rekao je on.

Dodik je rekao da Srpska želi da se odbrani od rehabilitovanih ideja ustaštva i osmanlijstva, koje su još prisutne u BiH.

„Mnogi će sa Zapada reći da je to daleka prošlost, ali to kod nas i dalje živi“, naglasio je predsednik Srpske.

Patrijarh srpski Irinej je poželo puno uspeha Srpskoj, uz blagoslov.

„Verujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvek pratiti. Neka živi Srpska“, kazao je patrijarh.

Prvi prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske je priredilo prošle godine.

Izvor Sputnjik, 28. februar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u