KUSTURICA: FILM „NA MLEČNOM PUTU“ JE MOJ POLITIČKI TESTAMENT; NE ZANIMAJU ME REAKCIJE HOLIVUDA

Sve što mi je preostalo ispod kože, i izvan kože, sve što sam imao,...

Sve što mi je preostalo ispod kože, i izvan kože, sve što sam imao, dao sam za ovaj film

– Ovaj film biće moj politički testament. Kad kažem politički testament, mislim na jedno potpuno gubljenje iluzije šta je bio taj rat, potpuno gubljenje iluzije i ideje o humanitarnom pravu, kao nečem što je nametnuto kao ideja da se bombardovanjem pravi mir, što je najnoviji izum. I na jednu krizu koja je zahvatila zapadnu civilizaciju i koja se sada razrešava na Bliskom istoku. Sedam zemalja su oni opustošili, sedam zemalja ostavili u ruševini. Testament u smislu moje teorije koju sam izvukao iz priče jednog Rusa da je zapadna demokratija propala zajedno sa propašću Sovjetskog Saveza. Jer, dok je postojao Sovjetski Savez, zapadne države su unutar svojih sistema morale da dokazuju da su demokratske, a kako je pao Sovjetski Savez, kako je pao berlinski zid, pred njima nije ostalo više ništa što su morali da ispunjavaju. To se videlo najpre na bombardovanju Jugoslavije i na flagrantnom kršenju međunarodnog prava koje je dovelo do ovoga u čemu se svet danas nalazi!

Ovo, ekskluzivno za „Iskru“ kaže Emir Kusturica, koji je danas u Andrićgradu snimio poslednje kadrove svog novog filma „Na mlečnom putu“.

Njegov odgovor na naše pitanje, šta će Zapad, i šta će Holivud reći na ovakav predtekst njegovog novog filma, bio je kratak:

– Savršeno me baš briga šta će reći Holivud!

Posle 50 nedelja snimanja, na lokacijama od Hercegovine i Zelengore do Andrićgrada, 5.000 statista, 800 eksplozija, poslednji kadrovi snimljeni su juče u Andrićgradu, gde je za potrebe filma napravljen centar jednog hercegovačkog sela.

Kada je posle desetak ponavljanja jedne od poslednjih scena, Kusturica rekao da je kadar dobar, i da je zadovoljan i kada su svi pomislili da je scena snimljena, slavni režiser ostao je dosledan sebi.

– Ovo je bilo dobro, a sada idemo da snimimo perfektan kadar.

– Imam skoro izmontiran film. Ima mnogo optičkih trikova, još mnogo, mnogo rada, ali, moja je vjera da možemo stići za Kan, ali, ako ne stignemo, čekamo sljedeću godinu – kaže Kusturica.

Za svoj novi film kaže da ima uzbudljivu lepotu, uzbudljivu priču, jedan bajkoviti i jedan krajnje realistični nivo.

– Sve što mi je preostalo ispod kože, i izvan kože, sve što sam imao, dao sam za ovaj film. Ovo je priča o moralu, priča o vjeri i priča o uvjerenju, što je danas zaboravljena kategorija. Kad danas radiš tako nešto onda je potrebno da ne podležeš samoobmani i da za neki kadar koji nije dobar kažeš da je dobar, za neku scenu koja nije do kraja razrađena da kažeš da je dobra, da ćeš je popraviti trikovima, u montaži muzikom. Ovde se nisam time bavio, ovde nema takvih trikova. Utoliko je ovaj film ishodište skoro pa jedne karijere, ne znači da je poslednji, ali je ishodište, i sve što sam zaradio od filma i muzike, otišlo je tamo što je opet novi nivo – kaže Kusturica.

Kaže da razlike kod njega, u vremenima kada je snimao svoje ranije filmove i sada skoro i da nema, jedino, dodaje, sada je bilo malo više kiseline, želudačne. Energija je, veli, ostala ista.

– Ovo mi je prva glavna uloga. Učio sam gledajući druge glumce, ali i bio sam okružen dobrim glumcima u filmu. Boba je perfektna glumica, Miki je neprevaziđen. Monika je prvi put u životu napravila veliku ulogu, naturščici više nego dobri, i sve oko mene je bilo dobro – kaže Kusturica.

Izvor Iskra, 03. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u