NIKOLIĆ ZVANIČNO RASPISAO IZBORE: ŽELIM DA POBEDI SNS

„Ja želim da pobedi SNS i neću da budem ja razočaran ako pobede drugi....

„Ja želim da pobedi SNS i neću da budem ja razočaran ako pobede drugi. Plašim se da će se dešavati lošije stvari ako ova vlast ne dobije poverenje“

Predsednk Srbije Tomislav Nikolić potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 24. april.

Kako je rekao, potrebno je da se vidi da li su „građani spremni da do kraja podrže bolne reforme kako bi jednog dana živeli bolje ili postoji neka nova ideja“.

„Možda je građanima teško da trošimo koliko možemo i zaradimo. Vlada je pokrenula čitav snop reformi za koje traži novi mandat, kako bi bila sigurna da radi po volji građana“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da izbori budu fer i demokratski, da to „očekuje i od medija“, a naveo je i da je Srbija i dosad rešavala probleme vanrednim izborima.

„Građani su uvek bili u pravu kada izaberu, tako će biti i ovog puta“, rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje B92 o tome ko će biti garant fer izbora, Nikolić je rekao da smatra da su „neuspešni političari oni koji iz opozicije govore da nisu za izbore“

„O regularnosti izbora može da se govori kada se neregularnost desi, a da imate prezumpciju da izbori neće biti regularni, govore oni koji se plaše da izađu na izbore. Imamo toliko sistema kontrole da je nemoguće da nezapaženo prođe favorizovanje ili neka druga neregularnost“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da sadašnji lideri opozicije imaju manje razloga da se žale na pisanje medija nego neki pre njih.

Bivši lider SNS je rekao i da bi želeo da pobedi stranka koju je nekada predvodio i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda „nastavile reforme, borba protiv kriminala i međunarodni odnosi“.

„Ja želim da pobedi SNS i neću da budem ja razočaran ako pobede drugi. Plašim se da će se dešavati lošije stvari ako ova vlast ne dobije poverenje“, rekao je Nikolić.

Takođe, rekao je da ga „neće biti sramota“, da pruži pomoć ako neko iz SNS tu pomoć zatraži tokom kampanje.

Predsednik je naveo da on ne pripada nijednoj stranci, ali da je „građanin koji sam procenjuje“, kao i da će on kao predsednik sarađivati sa bilo kojom opcijom koja dobije većinsku podršku.

„Nadam se da će Srbija nastaviti sa reformama, da neće odustati od puta kojim sada ide, da će pokazati još veću upornost. Mislim da je to adut ove vlade. Na drugoj strani, opozicija ima priliku da proveri koliki je utisak ostavila svojim delovanjem – neki su iskoristili ovo vreme da se predstave, a neki da kažu da su se promenili i popravili. Sve je u rukama građana Srbije“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da očekuje „spoljne izazove“ tokom izborne kampanje, ali je rekao da će se sa njima izboriti, jer će svi sistemi u državi funkcionisati.

„Tu pre svega mislim na migrantsku krizu, očekujem da ona kulminira. U Evropi imamo na granicama žicane pregrade, policiju u nekim državama i vojsku i policiju. Ne treba da mislimo da se to nas ne tiče i da nas neće dotaći“, rekao je Nikolić.

MEDIJI O MENI LOŠE PIŠU, ALI JA IH UVEK LEPO DOČEKAM
Nikolić je rekao da nema medija koji nije o njemu loše pisao, ali da on nikada ne govori i ne piše protiv njih, što se, kako je primetio, smatra njegovom slabošću, pa onda „takvi mogu ponovo da me okrpe“.

„Što se pisanja medija tiče samo mene ne pitajte kako se mediji u Srbiji ponašaju prema ljudima. Ne znam da li ovde ima predstavnika redakcije koja se nije ogrešila o mene, pa vas uvek lepo dočekam i ispratim i nikada ne govorim i ne pišem protiv vas. Onda vi misilte da je to moja slabost i da možete ponovo da me okrpite“, kazao je Nikolić na konferenciji za medije.

Kazao je i da bi voleo da su mu bar našli neku grešku tokom mandata, nešto što na primer nije dobro uradio za Srbiju, za šta bi im, kaže, bio zahvalan.

„Ali naslovne stranice posvećene meni mogle bi u tekstu da imaju jednu rečenicu. Teksta o meni nema i zato se prave naslovne fotografije preko celih naslovnih stranica i nikad neću da se žalim. I ako se budem kandidaovao neću ni reč reći, iako bih mogao da vam navedem medije koji će celu kampanju u da posvete pokušaju da ne budem ponovo izabran“, poručio je Nikolić.

Zato, kako je rekao, smatra i da današnji predstavnici opozicije imaju mnogo manje razloga da se žale na pisanje medija, nego predsednik republike, koji se, dodao je „ne bavi politikom u kampanji“.

Istakao je i da očekuje da mediji u kampanji budu fer i korektni, poručivši da ovo nije vreme „za ljubimce i simpatizere“, nego vreme izbora kada i od medija zavisi kako će građani odlučivati.

Izvor B92, 04. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u