IGOR KAMBER: UNIJA BEZ KRUNE

Status i uticaj Evropske unije na globalnom, ali i kontinentalnom nivou mogao bi da...

Status i uticaj Evropske unije na globalnom, ali i kontinentalnom nivou mogao bi da bude drastično podriven izlaskom Velike Britanije

Budućnost Evropske unije, sada je već svima poznato, rešavaće se van kontinenta. Naravno ne u strogo geografskom smislu, već van kontinentalnog dela EU, na ostrvu koje je uvek isticalo svoju posebnost i insistiralo na jedinstvenosti, čak i u vremenima najvećeg sjaja evropskog bloka preko Lamanša.

Ključevi celovitosti Evropske unije nalaze se između Vestminstera i Dauning strita 10, na obalama reke Temze. Tek što budemo kalendarski zakoračili u leto, Britanci će drugi put u dve godine na „istorijski“ referendum, kako ga nazivaju širom kontinenta. Previše za zemlju koja se ponosi svojim postojanim dugogodišnjim zakonima ustavne jačine (Velika Britanija nema kodifikovan ustav, već niz dokumenata koji imaju takvu snagu i datiraju još od 1215. godine) i koja baš i ne upražnjava praksu građanskog izjašnjavanja, osim kada se ide na parlamentarne izbore.

Senka neizvesnosti nadvila se nad Brisel i London, pošto sve ankete pokazuju da je broj onih koji se zalažu za ostanak i istupanje iz Evropske unije manje-više izjednačen i da je moguće da na kraju presudi jedan grad veličine Dovera, ili Bredforda u konačnom zbiru glasova tog, već sada jedva iščekivanog, 23.juna uveče.

Do tada jedino je izvesna velika neizvenost i još dosta talasanja na političkoj sceni Velike Britanije. Premda je premijer Dejvid Kameron nakon iznurujućih pregovora sa ostalim članicama EU, čelnicima Evropske komisije i Evropskog saveta obezbedio posebne uslove i garancije da će Velika Britanija imati još privilegovaniji i nezavisniji status unutar evropske zajednice, čak šestorica ministara iz redova Konzervativne stranke zauzelo je stav da država treba da napusti EU.

Posebno je bolan bio raskol na relaciji Kameron – Boris Džonson. Gradonačelnik Londona Džonson veoma je popularan član u establišmentu konzervativaca, a brojna istraživanja javnog mnjenja mu idu u prilog, pošto i stanovnici imaju prilično visoko mišljenje o ovom ekscentričnom političaru. Džonson je zauzeo evroskeptičnu liniju i time otvorio front unutar redova vladajuće partije Velike Britanije. Naime, prilično je lako naslutiti da ovim činom Džonson jasno ističe kandidaturu za mesto naslednika Kamerona na poziciji lidera stranke.

Opozicioni laburisti socijalistički orijentisanog Džeremija Korbina su većinom za formalan ostanak unutar EU, mada se u njihovim redovima nalazi mnoštvo onih koji propagiraju nešto labavije veze sa Briselom nakon referenduma, nacionalizaciju određenog broja fabrika na ostrvu, povećana socijalna izdvajanja koja bi se dobila direktnim uštedama na račun zajedničke briselske kase. To samo znači da i u redovima opozicione partije, koja nije previše galamila, ima manevarskog prostora i šansi da još više promene zaokrenu svoje stajalište.

Ostaje utisak da građani kišnog ostrva nisu do kraja dokučili kakve bi konkretne reperkusije ostanka, ili napuštanja Evropske unije bile. Jasno im je samo da zemlja ne bi bila toliko popularna među inostranim investitorima zbog usložnjene pravne procedure za otvaranje fabrika i predstavništava, da bi vrednost funte opala u početku zbog moguće nestabilnosti i da bi bilo potrebno sklapati nove memorandume i sporazume u svim oblastima sa Briselom, koji ne bi bili toliko povoljni po London.

Trenutno su nešto veće šanse da i posle 23. juna Velika Britanija ostane u porodici 28 država bloka Evrope. Ali bi iznenadni izlazak i potpuna nezavisnost od EU bila okidač za disoluciju kako samog kraljevstva, tako i čitavog kontinenta. Takve najave stižu kako iz političkih partija Škotske i Velsa, tako i od ostalih zemalja članica EU (poslednji u nizu češki predsednik Miloš Zeman otvorio pitanje plebiscitarnog referenduma).

Jasno je da će engleska kruna i dalje sijati jako, ali isto tako izgleda da bi njen sjaj bio manji eventualnim raskidom veze sa kontinentom u tehničkom i formalno-pravnom smislu.

Izvor Nova Borba, 05. 03. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u