NENAD POPOVIĆ: OSTAJEMO EVROSKEPTICI; IMAĆEMO VEĆI UTICAJ AKO BUDEMO DEO VLADAJUĆE KOALICIJE

Naši ključni ciljevi su razvoj najboljih odnosa sa Rusijom, očuvanje vojne neutralnosti i zaštita...

Naši ključni ciljevi su razvoj najboljih odnosa sa Rusijom, očuvanje vojne neutralnosti i zaštita nacionalnih interesa po pitanju KiM i RS

Cilj svake partije je da dođe na vlast i da kroz institucije sistema sprovodi program za koji smatra da je nabolji za Srbiju. Naši ključni ciljevi su razvoj najboljih odnosa sa Rusijom, očuvanje vojne neutralnosti, kao i zaštita nacionalnih interesa po pitanju KiM i RS. Smatram da u koaliciji sa SNS u najvećoj meri možemo da utičemo na ostvarenje tih ciljeva.

Tako je Nenad Popović, lider SNP, odgovorio na pitanje „Novosti“ zašto se odlučio za predizbornu koaliciju sa naprednjacima.

Smeta li vam, kao evroskeptiku, što se SNS i Vučić za EU?

— SNP je evroskeptična partija i to će i ostati. Svugde u Evropi je normalno da u vladama imate partije koje su protiv članstva u EU. Pa, evo, sada u Velikoj Britaniji imate pola ministara koji su za ostanak Britanije u EU, a pola je protiv. To je demokratija kojoj treba da težimo kao društvo.

Kako ćete se izboriti za jaču ekonomsku saradnju sa Rusijom u okviru koalicije sa SNS?

— Srbija treba da razvija najbliskije odnose sa Rusijom, ne ugrožavajući dobre odnose koje ima sa našim zapadnim partnerima. Zalagaću se da u okviru vlade budu formirane nove državne institucije koje će pružiti podršku srpskoj privredi da izvozi više u Rusiju.

Hoćete li odustati od vaše politike prema migrantskoj krizi, koja je suprotna pristupu Vlade?

— Ostaćemo na svojim pozicijama, jer smatramo da su one u najboljem interesu države. Čitava Evropa se složila da je „politika dobrodošlice“ bila pogrešna i da je potrebno zaustaviti nekontrolisani priliv migranata. I naša država se ponaša u skladu sa tim, te je pojačala kontrolu granica i podigla vojsku u najviši stepen pripravnosti. SNP podržava takvu odluku.

Nameravate li da zatražite referendum o ulasku Srbije u NATO ako posle izbora budete deo vlasti?

— SNP će nastaviti akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o članstvu u NATO. Naša anti-NATO politika je jedna od ključnih tema za identitet partije. To što smo na listi sa SNS ne znači da ćemo se odreći svog identiteta. Naprotiv, smatramo da je upravo naš izraženi nacionalni identitet ono što nas čini poželjnim partnerom za SNS.

Kritikovali ste i prodaju zemljišta strancima…

— SNP će se u okviru koalicije sa SNS boriti da buduća vlada odloži odluku o prodaji zemljišta strancima. Oni koji su potpisali tu odluku 2008. pucali su u obe noge srpskoj privredi. Mi sada moramo da ispravljamo njihove greške.

SANDA I „OLUJA“
Da li vam je danas bliža politika koju vodi SNS od one koju vodi vaša bivša stranka DSS?

— Politika sadašnjeg DSS mi nije bliska jer njen lider optužuje Srbe da su počinili genocid u Srebrenici i daje legitimitet operaciji „Oluja“ u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske. DSS više nije ista stranka kao kada je na njenom čelu bio Koštunica.

Izvor Večernje novosti, 07. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u