NOVI UKRAJINSKI PREMIJER BIĆE AMERIKANKA

MARK NIKOLAS Malo je verovatno da će Viktorija Nuland odbiti kandidata kojeg je stvorila...

MARK NIKOLAS

Malo je verovatno da će Viktorija Nuland odbiti kandidata kojeg je stvorila i oblikovala njena birokratija

Na ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dve godine nakon majdanske polurevolucije (revolucije polovine stanovništva) obrušio se sav gnev populacije zbog katastrofalne situacije u zemlji. To znači da je vreme da ga njegovi partneri, poput predsednika Porošenka, iskoriste kao žrtvenog jarca, odnosno da ga smene. Ipak, poslednji put kad su probali to da urade, Amerikanci su stali iza „njihovog Jaca“ i sprečili taj scenario.

Ali kod Porošenka je upornost naglašena osobina. Izgleda da je pronašao način da se nagodi sa Amerikancima. Plan je jednostavan, genijalan i više nego sraman. Nudi im jedinog kandidata koji im je draži od njihovog omiljenog sina Jaca – ministarku finansija Nataliju Jareškovu, veteranku iz Stejt departmenta koja je rođena u Ilinojsu, a tek 2014. postala je novopečena državljanka Ukrajine.

Ukrajinska ministarka finansija Natalija Jareškova u pregovorima je sa predsednikom Porošenkom o eventualnom preuzimanju dužnosti premijera od Arsenija Jacenjuka, sudeći po izveštajima koji su se pojavili ovog vikenda.

U toku su konkretni pregovori između predsednika i Jareškove, piše Ukrajinska pravda od 4. marta, pozivajući se na poverljive izvore u predsedničkoj administraciji i dodajući da je tehnokratska ministarka finansija, inače rođena u SAD, predala listu zahteva koji moraju biti ispunjeni pre nego što odluči da prihvati poziv.

nulandukrajina01Malo je verovatno da će Viktorija Nuland – koja je u Stejt departmentu podređena samo Džonu Keriju – odbiti kandidata kojeg je stvorila i oblikovala njena birokratija.

Zvanična Ukrajina je u međuvremenu pronašla novi način da demonstrira svoj kompleks niže vrednosti prema Zapadu. Najobičniji američki birokrata i bankar je dovoljno dobar za ukrajinskog premijera – samo zbog toga što zapravo i nije Ukrajinac nego Amerikanac.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Russia Insider

Svet
Pratite nas na YouTube-u