ZORAN MILIVOJEVIĆ: ZAŠTO SAM NAPUSTIO EMISIJU NA RTS?

U tridesetak prethodnih godina saradnje sa raznim medijima nisam doživeo takvo nepoštovanje gosta i...

U tridesetak prethodnih godina saradnje sa raznim medijima nisam doživeo takvo nepoštovanje gosta i sagovornika

Zašto sam danas na pola napustio snimanje emisije „Krenimo redom“?

Danas sam, nažalost doživeo nezapamćenu neprijatnost tokom snimanja emisije “Krenimo redom” koja se sredom u 14.30 emitiju ne RTS-u, tačnije od strane voditeljke te emisije Jelene Simić sa kojom ranije nisam sarađivao.

Godinama dobro sarađujem sa RTS-om kao javnim servisom, i uvek se rado odazivam novinarima kako za polemičke emisije, tako i za kraće komentare. Veliki deo mojih aktivnosti je zasnovan na tome da gledaocima, čitaocima i slušaocima treba pomoći da povećaju svoju emotivnu pismenost i da se bolje orijentišu u vezi sa važnim životnim temama. Na osnovu tridesetogodišnjeg iskustva sa velikim brojem veoma korektnih novinara, polazim od pretpostavljane dobronamernosti novinara i voditelja prema gostu emisije.

Danas me je novinarka Simić izložila velikoj neprijatnosti, nekoj vrsti “novinarske sačekuše” zbog čega sam, veoma ljut, pre kraja napustio snimanje njene emisije.

Ona me je pozvala u emisiju sa tvrdnjom da će njena tema biti evropsko radno vreme i kako su roditelji premalo vremena sa svojom decom. Na početku emisije sam je ponovo pitao za koncept jer se kao sagovornik pojavila osoba koju na osnovu njenih referenci nisam mogao da dovedem u vezu sa datom temom, i dobio sam ponovo odgovor da je tema ona koja je najavljena.

Međutim, nakon uvodnog dela o najavljenoj temi, novinarka Simić je počela van konteksta da postavlja sugestivna pitanja vezana za telesnu kaznu dece. Tada sam shvatio da me je izigrala, da je stvar nameštena i da su prava tema emisije moji navodni stavovi o telesnoj kazni. Kažem navodni jer su mi pripisivali takve stavove koje nikada nisam ni rekao ni napisao, a ni podrazumevao. Mislim da imam pravo za posumnjam, na osnovu onoga što se događalo, da je tok “pitanja-odgovori” sa drugim sagovornkom unapred izrežiran.

Kao što verovatno znate, meni polemične emisije nisu nikakav problem, ali ovde sam se osetio “navučen”, izigran i iskorišćen, pa još u situacaiji “dvoje na jednoga”. Ne vidim nikakav razlog da mi novinarka Simić ne najavi pravu temu emisije, pa makar u njoj učestovala i njena drugarica kao sagovornik, pa makar de facto obe zastupale iste stavove koji su suprotni mojima.

Kako novinarka Simić nije uvažila moj protest i kako je odbila moj zahtev da mi se kao gostu od kojeg je sakrila pravu temu emisije, izvini u emisiji, odlučio sam da napustim emisiju.

Razumem ambiciju mlađih novinara da prave sebi ime, i da povećavaju gledanost u teriminu emisije koji je, po njenoj oceni, loš, ali je nedopustivo da se to radi na taj način.

Takav postupak novinarke Simić doživljavam ne samo kao neprofesionalan i neetičan, već i kao nekorektan sa opšteljudskog gledišta. U tridesetak prethodnih godina saradnje sa raznim medijima nisam doživeo takvo nepoštovanje gosta i sagovornika.

Zoran Milivojević, dr med, psihoterapeut

Izvor Fejsbuk stranica „Zoran Milivojević psihoterapeut“, 11. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u