PUTIN: CILj JE OSTVAREN; POVLAČIMO NAJVEĆI DEO SNAGA IZ SIRIJE

„Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa...

„Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji,” rekao je Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da 15. marta počne povlačenje većeg dela ruskih snaga iz Sirije i saopštio da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve, javljaju agencije.

„Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije”, izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TASS.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Putin je Lavrovu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

„Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji,” rekao je Putin.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primijra, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

„Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha”, rekao je ruski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin pozvao telefonom sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga informirao o odluci Rusije, preneo je Rojters.

Putin i Asad su izrazili nadu da će pregovori sirijske vlade i opozicije u Ženevi doneti konkretne rezultate, prenosi Tanjug.
—————————————————————————————

ASAD PUTINU: SPREMAN SAM ZA OTPOČINjANjE POLITIČKOG PROCESA
Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu da je spreman za što je pre moguće otpočinjanje političkog procesa u Siriji, saopštio je Kremlj. Putin i Asad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika vlade i opozicije u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenela je agencija Tass.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da mirovni pregovori o Siriji u Ženevi nisu jednostavni i da još ostaje da se vidi da li će sve strane sesti za pregovarački sto, javile su RIA novosti, preneo je Rojters.

————————————————————————————–

ASAD: RUSI OSTAJU U SIRIJI, POVLAČE SAMO DEO TRUPA
Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da će Rusija smanjiti vazduhoplovni kontigent, ali da njene trupe neće potpuno napustiti Siriju, prenela je sirijska državna agencija Sana. Asad je rekao da „Rusija planira da smanji svoje prisustvo u skladu sa situacijom na terenu i nastavku okončanja neprijateljstava”, javlja državna televizija Sirije. On je rekao da je saradnja sirijskih i ruskih trupa osigurala pobedu protiv terorizma i vratila sigurnost u zemlju.

————————————————————————————————

ODLUKA O POVLAČENjU SNAGA PODSTICAJ PREGOVORIMA
Sirijska opozicija je pozdravila objavu Rusije da će početi da povlači snage iz Sirije i da će to mirovnim pregovorima dati pozitivan podsticaj.

„Ukoliko se ozbiljno bude sprovelo povlačenje, to će pregovorima dati vetar u leđa”, izjavio je portparol Visokog pregovaračkog komiteta Salim al Muslat.

Muslat je rekao da „ako postoji odluka da se povuku ruske snage, onda je to pozitivna odluka koja će se videti na terenu”.

„Ipak, da li ta odluka znači povlačenje snaga ili samo smanjenje broja letelica u Siriji, to moramo da proverimo”, kazao je Muslat, preneo je AFP.

————————————————————————————————

ŠTAJNMAJER: POVLAČENjE RUSKIH SNAGA – PRITISAK NA ASADA
Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da će, ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije, sirijski predsednik Bašar Asad biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji kojom bi se okončao građanski rat.

„Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi”, naveo je Štajnmajer u saopštenju, preneo je Rojters.

Izvor Tanjug/Beta/Politika, 14. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u