ENDRJU KORIBKO: PUTINOVO POVLAČENjE IZ SIRIJE JE DOBRO ISPLANIRAN TAKTIČKI MANEVAR

Ako bude potrebno, i ako se situacija dramatično promeni, osigurano je da se sve...

Ako bude potrebno, i ako se situacija dramatično promeni, osigurano je da se sve jedinice koje su uklonjene iz borbe mogu vratiti

Američki analitičar ruskog porekla Endrju Koribko je u svom prvom komentaru na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče deo snaga iz Sirije naveo da je to krupan vojno-diplomatski potez koji Rusija ne bi preduzela bez profesionalne procene cele situacije i pregovoa iza kulisa sa svim relevantnim globalnim silama.

„Rusija se ne „povlači“ iz Sirije na onaj način kako su to neki u prvi mah mogli da pomisle. Ona još uvek zadržava svoje baze u Latakiji i Tartusu, a od početka antiterorističke intervencije je pomogla Sirijskoj arapskoj vojsci da oslobodi većinu naseljenih područja u zemlji.

Predsednik Putin šalje snažnu poruku ostatku sveta uoči obnove mirovnih pregovora da je Rusija duplira podršku diplomatskom rešenju sukoba i ni na koji način ne okreće leđa Siriji.

Bilo kakav povratak velikih sukoba će se suočiti sa ruskim odgovorom, i zato će deo snaga i dalje biti držan u Latakiji da bi se obezbedilo poštovanje prekida vatre. Ako bude potrebno, i ako se situacija dramatično promeni, osigurano je da se sve jedinice koje su uklonjene iz borbe mogu vratiti.

Ovo je krupan vojno-diplomatski potez koji Rusija ne bi preduzela bez profesionalne procene cele situacije i pregovora iza kulisa sa svim relevantnim globalnim silama, bilo direktno (kao sa SAD) ili indirektno preko pozadinskih kanala (na primer razgovari Irana sa Turskom u ime Rusije).

Suviše je prerano da bilo ko govori o „podeli“ Sirije ili o nekoj vrsti sebičnog dogovora između Rusije i SAD na raučn Sirije.

Siguran sam da je, nema sumnje, bilo svih vrsta razgovora, ali to ne znači „podela“ na „sfere uticaja“.

Ono što vidimo na ruskoj strani je samo najvidljiviji rezultat ovih tajnih pregovora; manje je vidljivo šta Iran, Hezbolah, Saudijska Arabija, Turska, Katar, i SAD rade sa svoje strane. Najbolje je verovati da ovo nije jednostrana akcija, preduzeta zbog ruske ili sirijske slabosti i ona je očigledno usaglašena sa saveznicima.

To je bio unapred planiran, strateški i iznenađujući manevar, očigledno unapred osmišljen. Predstojeći mirovni pregovori će biti ključni, i baš kao što je bilo ranije, na prvom mestu će ostati Sirijcima da odluče o budućem unutrašnjem uređenju svoje zemlje, bilo da ono ostane unitarno ili federalno“, zaključio je Koribko.

Izvor Fejsbuk stranica Endrjua Koribka/Kurir, 15. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u