NENAD ZORIĆ: UĐEŠ, IZAĐEŠ I GOTOVO!

Naravno, kao ozbiljan državnik, Putin je sigurno dobio i čvrsta uveravanja od, kako ih...

Naravno, kao ozbiljan državnik, Putin je sigurno dobio i čvrsta uveravanja od, kako ih sam naziva, partnera sa Zapada da će situacija u Siriji biti rešavana mirnim putem

Kao prvo, mi ćemo podržavati sirijsku vojsku isključivo u njenoj zakonitoj borbi protiv terorističkih grupa. Kao drugo, podrška će se izvoditi iz vazduha, bez učešća u kopnenim operacijama. I pod tri, takva podrška biće vremenski ograničena na rok sprovođenja ofanzivne operacije sirijske vojske, obećao je ruski predsednik Vladimir Putin krajem septembra prošle godine.

Od tog dana – kad su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počeli da sprovode vazdušnu operaciju nanošenja preciznih udara po pozicijama DAEŠ-a u Siriji – do danas, zaustavljeno je ili potpuno prekinuto snabdevanje terorista u Siriji.

Izvedeno je više od 9.000 letova, uništeni su infrastrukturni objekti terorista DAEŠ-a, njihovi komandni punktovi, štabovi, komunikacioni čvorovi… Teroristi su istisnuti iz sirijske Latakije, većeg dela Hame i Homsa, uspostavljena je komunikacija s Alepom, deblokirana je avio-baza Kvajres koja je bila blokirana više od tri godine, uspostavljena je kontrola nad naftno-gasnim poljima u blizini Palmire, prekinuti su putevi snabdevanja terorista. Prekinuti su osnovni putevi isporuke nafte u Tursku.

JEDNA REČ – EFIKASNO
„Rusija ne namerava da se potpuno uvlači u sirijski konflikt“, dodatno je, na početku intervencije u Siriji, pojasnio Putin.

Ruski predsednik je tada naglasio da borba protiv terorizma treba da bude vođena u okviru rezolucija Saveta bezbednosti UN ili na molbu zemlje koja traži tu vrstu pomoći. Takođe, Putin je tada izrazio nadu da će odnos Bašara el Asada prema rešavanju sirijske krize biti aktivan i fleksibilan, te da je sirijski predsednik spreman za dijalog s opozicijom.

Šest meseci kasnije situacija na terenu pokazuje da je u Siriji od 27. februara na snazi prekid vatre. Svi svetski mediji javili su ranije danas da su počeli razgovori predstavnika sirijskih vlasti i opozicije u Ženevi.

Za državnika koji stvarno misli ono što govori i čija država sprovodi preuzete obaveze, posle svega ovoga bila je logična vest koja je kasno danas usledila.

„Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjen, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike“, rekao je danas, pola godine od početka intervencije u Siriji Vladimir Putin na sastanku sa šefovima ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije.

„Sirija i Rusija su se tokom telefonskog razgovora predsednika Vladimira Putina i Bašara el Asada dogovorile da smanje prisustvo ruske avijacije u Siriji, što je povezano sa situacijom na frontu, produžavanjem primirja i nekim uspesima koje je sirijska armija uz podršku ruske avijacije realizovala u borbi protiv terorizma“, takođe je u saopštenju pres-službe predsednika Sirije.

UN KAO IDEJA VODILjA
Dva dana pre intervencije u Siriji, predsednik Rusije je održao, sad već čuveni, govor u Ujedinjenim nacijama septembra prošle godine.

„Agresivna spoljna intervencija dovela je do toga da su, umesto reformi, državne institucije, pa i sam način života, uništeni bez ikakvog zazora“, naglasio je tada Putin, istakavši da je umesto pobede demokratije i napretka, došlo nasilje, siromaštvo, socijalna katastrofa, a ljudska prava, uključujući pravo na život, nimalo se ne poštuju.

„Već je postalo očigledno“, navodio je primere Putin, „da je vakuum vlasti, koji se pojavio u nizu zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike, doveo do stvaranja zona anarhije koje su odmah počeli da popunjavaju ekstremisti i teroristi. Pod zastavama DAEŠ-a već ratuje desetine hiljada boraca. Među njima su bivši pripadnici iračke armije koje je upad u Irak 2003. izbacio na ulicu. Regruti DAEŠ-a dolaze i iz Libije, čija je državnost razorena uz grubo kršenje rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN“.

Putin je tada upitao: „Da li makar sada shvatate šta ste napravili?“.

Ruski predsednik je potom upozorio da niko ne treba da zaboravi iskustvo iz prošlosti.

„Mi se, recimo, sećamo i primera iz istorije Sovjetskog Saveza. Izvoz društvenih eksperimenata, pokušaji da se izazovu promene u različitim zemljama, uz polaženje od sopstvenih ideoloških stavova, često su dovodili do tragičnih posledica, nisu dovodili do napretka nego do degradacije“, podsetio Vladimir Putin. Međutim, istakao je, izgleda da niko ne uči na tuđim greškama, već ih samo ponavlja. I da se izvoz takozvanih „demokratskih“ revolucija nastavlja.

„Ne može se igrati i manipulisati rečima. U međunarodnom pravu, u međunarodnim poslovima, svaki termin treba da bude jasan, transparentan, treba da ima jednako shvatanje i jednako shvatane kriterijume“, bila je jedna o ključnih poruka koju je tada rekao Putin.

Danas vidimo da je održao reč. I onu iz govora u UN. I onu reč sa početka ruske vazdušne intervencije u Siriji.

Naravno, kao ozbiljan državnik, Putin je sigurno dobio i čvrsta uveravanja od, kako ih sam naziva, partnera sa Zapada da će situacija u Siriji biti rešavana mirnim putem.

Neposredno posle vesti da će Rusija početi povlačenje svoje vojske iz Sirije, stigla je vest iz Bele kuće da „u administraciji SAD ne isključuju mogućnost da u najskorije vreme bude održan razgovor predsednika Baraka Obame s ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji“. Iako šturo diplomatski napisana, svakome je jasno šta ova vest znači.

Rusija, dakle – kako naglasi šef odbora za bezbednost Saveta federacije ruskog parlamenta Viktor Ozerov – „svojim primerom pokazuje da je sirijska vlada zahvaljujući pomoći ruskih Vojno-kosmičkih snaga dobila mogućnost da se samostalno uhvati u koštac sa teroristima“.

Lep kraj prolećnog dana. Kao u istoimenoj pesmi muzičke grupe iz Srbije „Deca loših muzičara“. Sa istom porukom: uđeš, izađeš i gotovo!

P.S. Čitajte Putinov govor u UN, svaki put kad se pitate šta će uraditi Rusija

Izvor Sputnjik, 14. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u