ŠTA JE IZA PUTINOVE ODLUKE O POVLAČENjU IZ SIRIJE?

N. BABIĆ Aleksandar Koc: mnogi bi želeli da se krene tenkovima na Raku, ali...

N. BABIĆ

Aleksandar Koc: mnogi bi želeli da se krene tenkovima na Raku, ali stvarnost na terenu je daleko od kauč-strategije

Ruski predsednik Vladimir Putin sinoć je sazvao sastanak na kojme je ministar obrane general Sergej Šojgu dobio naređenje da od danas počne sa povlačenjem glavnine ruskih snaga iz Sirije.

„Ministarstvo odbrane dobilo je naređenje jer je u celini izvršilo zadane ciljeve, pa sam naredio ministru odbrane da od sutra može da počne sa povlačenjem glavnog dela naših vojnih snaga raspoređenih u Sirijskoj Arapskoj Republici”, tokom sastanka sa Šojguom i ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom rekao je Putin. On je Ministarstvu inostranih poslova naredio da poveća intenzitet učešća Rusije u organizaciji sirijskog mirovnog procesa.

Putin se nada da će početak povlačenja ruskih snaga iz Sirije poslužiti kao dobar signal svim zaraćenim strana i povećati nivo poverenja lokalnog stanovništva. „Nadam se da će današnja odluka biti dobar signal za sve strane u sukobu. Nadam se da će to značajno podići nivo poverenja svih učesnika u mirovnom procesu u Siriji i doprineti rešavanju sirijskog problema mirnim putem”, rekao je ruski predsednik. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da se sa tom odlukom složio i sirijski lider Bašar al Asad.

IZNENAĐENI AMERIKANCI
Reakcije iz sveta su uglavnom pozitivne iako su svi iznenađeni Putinovom odlukom.Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je da će odlazak ruskih snaga iz Sirije omogućiti da se pokrene politički dijalog, što će Damask „prisiliti na početak ozbiljnog političkog dijaloga u Ženevi”.

rusijasirijapovlacenjeUprkos smanjenju grupe ruskih vazdušnih snaga, ruska strana je potvrdila da će „i dalje pružati podršku Siriji u borbi protiv terorizma”. Zapadni mediji su najavu ruskog povlačenja iz Sirije nazvali „hrabrim korakom Kremlja, koji će pomoći rešavanju sirijskog sukoba”.

Odluka ruskog predsednika iznenadila je SAD, piše američki magazin Politiko u kolumni Da li je Putin opet nadmudrio Obamu? Kao što stoji u članku, portparol američkog predsednika Džoš Ernest se na konferenciji za novinare „borio sa pitanjima” na tu temu. „Moramo videti šta su tačno namere Rusije”, rekao je Ernest. „Brzo povlačenje ruskih snaga iz Sirije obara tezu Obame da je Putin došao u močvaru građanskog rata u Siriji i da će zažaliti zbog svoje odluke”, stoji u članku. Politiko primećuje da je Putin „u više navrata zbunio Obamu tokom poslednje dve godine”. Prvi put u martu 2014, kad je Krim vratio Rusiji, a onda kad je poslao vazdušne snage u Siriju.

ALEKSANDAR KOC O POVLAČENjU IZ SIRIJE
Vraćajući se iz Sirije, vojni dopisnik Komsomolskaje Pravde Aleksandar Koc, dao je intervju o iznenadnoj odluci Putina, tvrdeći da je ona došla baš u vreme kad se u Ženevi nastavljaju pregovori o mirnom rešenju sukoba. „Uoči pregovora teroristički napad u Turskoj gotovo je ugrozio početak dijaloga. Nema sumnje da je to bila provokacija kojom se htelo omesti pomirenje u Siriji. Uopšte ne sumnjam da bi pre ili kasnije Rusija bila optužena za kršenje primirja, nesrazmernu upotrebu sile, da vrši udare samo protiv ‘umerene opozicije’ i ko zna šta još. Odlazak dela vojske će lišiti naše protivnike aduta, bar u vreme primirja“, rekao je on.

Očito je da između glavnih aktera u Siriji postoje neki čvrsti sporazumi koji garantuju očuvanje nesigurnog mira, odnosno između Moskve i Vašingtona. Međutim, tu je i očuvanje Al Asada do trenutku dok sirijski narod ne bude odlučivao o njegovoj sudbini. U kome formatu će se to održati, moraju da odluče pregovarači u Ženevi. Rusija sa svoje strane garantuje za sve sporazume postignute sa Asadom, ali više nije neposredni učesnik u sukobu.

rusijasirijapovlacenje01„Glavni cilj u Siriji je u novembru prošle godine Putin formulisao na sledeći način: ‘Da se stabilizuje legitimna vlast i stvore uslovi za politički kompromis’. Ako se iko seća, Asad je u jesen 2015. godine bio pri kraju i islamisti su žurili na Damask. Danas predstavnici Asadove vlade sede za istim stolom sa terenskim komandantima neprijateljskih snaga i pokušavaju da pregovaraju. Primirju se pridružilo više od 40 različitih grupa. Da li je moguće ne odati priznanje ruskim vojnicima i diplomatima? Za pet godina sukoba u Siriji to niko nije uspeo. Međutim, Moskva je to učinila za pet meseci. Jasno je da bi mnogi ljudi želeli pobjedu i da se krene tenkovima i nad Rakom razviju sirijske i ruske zastave, a teroristi da se pretvori u prah i pepeo. Ali stvarnost na terenu je daleko od kauč-strategije. Danas postoji nada da će sadašnja sirijska vlast i opozicija krenuti u borbu protiv zajedničkog neprijatelja“, dodao je Koc.

Skraćenja teksta NS

Alter Mainstream Info

Svet
Pratite nas na YouTube-u