HAG BLOKIRAO KARADžIĆEVE KLjUČNE DOKAZE

Presuda Radovanu Karadžiću, zakazana za 24. mart, pod velikim pritiskom tužilaštva. Stopirano objavljivanje čak...

Presuda Radovanu Karadžiću, zakazana za 24. mart, pod velikim pritiskom tužilaštva. Stopirano objavljivanje čak 177 dokumenata koji sadrže oslobađajuće činjenice

Haško tužilaštvo odbilo je da raspravlja o stotinama dokumenata koje je odbrana dr Radovana Karadžića htela da dostavi sudskom veću, saznaju nezvanično „Novosti“. Ovi spisi umnogome bi promenili tok suđenja i praktično bi, kako ukazuje naš sagovornik, mogli da dovedu i do oslobađajuće presude.

Prema ovim navodima, Sudsko veće nije ni imalo prilike da se upozna sa sadržinom tih papira, jer je proces stopiralo Tužilaštvo.

– Tako smo praktično i blokirani u nameri da ih obelodanimo – kaže naš sagovornik uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske, koja je zakazana za 24. mart. – Za vreme trajanja procesa protiv Karadžića spremili smo 177 dopisa sa stotinama oslobađajućih činjenica u slučaju protiv Karadžića, ali je Tužilaštvo sve odbilo. Serž Bramerc već mesecima, gde god se pojavi, govori o presudi kao da je već donesena. Izgleda da on već zna kakva će biti. To je protivno svim pravnim normama. Treba podsetiti javnost i na to da su se poništavala suđenja, pa je očigledno da je Tužilaštvu u Hagu sve dopušteno. S druge strane, odbrana ne sme ni na koji način da pritisne Sudsko veće, jer odmah slede kazne.

U porodici Karadžić navode da je proces protiv Radovana Karadžića, koji je trajao sedam i po godina, „raskrinkao svaku mogućnost u pravično suđenje u Hagu“ i da je „pritisak koji Sudsko veće ima od Tužilaštva ogroman i prisutan na svakom suđenju“.

– Niko od porodice Karadžić neće prisustvovati izricanju presude. Odluku ćemo dočekati kod kuće. Tako smo svi zajedno odlučili, jer i da odemo u Hag ne bismo mogli da budemo uz Radovana – kaže, za „Novosti“, Sonja Karadžić Jovičević, Karadžićeva ćerka.

SVEDOČILO 586 OSOBA
Suđenje Karadžiću za navodne ratne zločine koje je kao predsednik RS i glavnokomandujući Vojske RS počinio za vreme građanskog rata u BiH, počelo je 29. oktobra 2009. godine, a završeno je 7. oktobra 2014. iznošenjem završnih reči Tužilaštva i odbrane. Pred Sudsko veće Haškog tribunala u predmetu „Karadžić“ ukupno je izvedeno 586 svedoka, a od tog broja Tužilaštvo je izvelo 337 osoba, odbrana 248, dok je jedan svedok davao iskaz na poziv Sudskog veća.

Autor Srđan Mišljenović
Izvor Večernje novosti, 20. 03. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u