MIROSLAV LAZANSKI: KAD ORDENI GOVORE

U Gregorijanskoj dvorani Velikog kremaljskog dvorca Vladimir Putin je odlikovao 17 pripadnika ruskih oružanih...

U Gregorijanskoj dvorani Velikog kremaljskog dvorca Vladimir Putin je odlikovao 17 pripadnika ruskih oružanih snaga, koji su se ovih dana vratili iz Sirije

Da biste shvatili neki rat, ili neku vojnu operaciju, ponekad je dovoljno analizirati odlikovane pripadnike oružanih snaga. Ko su, na kojim su funkcijama, iz kojih komandi i jedinica dolaze i gde se nalaze te komande i jedinice. Već i ti podaci mogu dati delimičnu sliku nekog rata i načina upotrebe borbenih snaga.

U Gregorijanskoj dvorani Velikog kremaljskog dvorca predsednik Rusije i glavnokomandujući Vladimir Putin odlikovao je 17 pripadnika ruskih oružanih snaga, koji su se ovih dana vratili iz Sirije.

Tom prilikom ruski predsednik je naglasio „da, ako bude potrebno, Rusija može pojačati svoje snage u Siriji za dva časa, kao i da je operacija do sada koštala oko 500 miliona dolara, što je sve iz stavke za redovnu obuku i vežbe tekućeg vojnog budžeta“.

Putin je istovremeno naglasio da ruski PVO sistemi S-400, „pancir“ i „buk“ ostaju u Siriji kao čuvari ruskih snaga i „da će biti oboren svaki leteći objekat koji bude predstavljao pretnju za rusku vojsku u Siriji“.

Imena odlikovanih oficira i njihove funkcije govore mnogo toga. Orden za hrabrost dobio je načelnik artiljerije 200. posebne motostreljačke brigade potpukovnik Nikolaj Nozdrenko. Ta brigada stacionirana je kod Pečenge, na samoj granici s Norveškom, praktično u polarnim uslovima.

Dovođenje njene artiljerije, ali i borbenih vozila pešadije, u toplu Siriju pokazuje sjajne mogućnosti ruske transportne avijacije za letove od nekoliko hiljada kilometara. Ujedno, to je i dokaz da ruski generali ne shvataju ozbiljno vojne vežbe NATO-a u Norveškoj, ali i da je rusko poluostrvo Kola toliko nakrcano oružjem i vojskom da Moskva može upravo sa tog područja da uputi snage za Siriju.

Nema šta, prebaciti delove 200. motostreljačke brigade iz okoline Pečenge u Siriju fantastičan je manevar. Iz leda na sunce.

Orden za hrabrost dobio je i major Andrej Zaharov iz 47. mešovitog avio-puka 105. gardijske avio-divizije. Baza 47. avio-puka je u blizini Voronježa, Zapadni vojni okrug. Deo te jedinice se vraća iz Sirije i zbog komplikovanja situacije u Donbasu.

Orden za hrabrost dobio je i potpukovnik Jaroslav Jakunjin, zamenik komandanta za letačku obuku 120. mešovitog avio-puka. Taj puk je smešten kraj Domne na dalekom istoku Rusije, a to što je orden dobio pomoćnik komandanta za letačku obuku potvrda je Putinovih reči da je u Siriji obavljena realna borbena obuka pilota sa ocenom „odličan“.

Orden Svetog Georgija 4. stepena dobio je general Jurij Jarovicki, inače načelnik štaba Prve tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga. Prva tenkovska armija tek je nedavno formirana i pored drugih jedinica činiće je čuvena Kantemirovska tenkovska divizija i Tamanska mehanizovana divizija.

Rusija je iz svojih rezervi isporučila Siriji tenkove T-90 i odlikovanje ruskom tenkovskom generalu sasvim je logično. Tenkovi T-90 sa ruskim posadama brane i ruske baze u Siriji – Tartus i Hmejmim.

Orden za zasluge pred otadžbinom 4. stepena dobio je Sergej Smirnov, zamenik generalnog direktora Novosibirskog avio-zavoda „Čkalov“. Razlog? Visoki procenat ispravnosti aviona u borbenim uslovima u bazi Hmejmim, uspešnost prvog stepena remonta borbenih aparata.

Zvezdu heroja Rusije dobio je general-pukovnik Aleksandar Dvornikov, prvi zamenik komandanta Centralnog vojnog okruga, koji se pobrinuo da operacija u Siriji bude uspešna, a on je sve to i koordinisao.

Angažovanost jedinica u Siriji pokazuje da iz Južnog vojnog okruga nije uzeta niti jedna jedinica, baš kao što nisu uzete trupe sa područja Krima i Kavkaza. Štaviše, ruski vojni sastavi na Krimu su pojačani, a ojačane su i ruske vojne baze u Jermeniji i Abhaziji. Jasna poruka Turskoj.

Generalno gledano, Moskva je pažljivo birala šta će od snaga da dovede u Siriju, bombarderi Su-24 stigli su čak iz baze kod Čeljabinska na Uralu, demonstrirala je perfektan vojni „er-lift“, utvrdila je svoje baze i PVO sisteme u Siriji, dovela ratnu flotu u Sredozemlje, obnovila sirijsku vojsku, i sada vraća u Rusiju one avione koje posle intenzivne borbene upotrebe od skoro šest meseci ionako nije moguće remontovati u Siriji.

Istovremeno, Rusija je dovela u Siriju i nove borbene helikoptere Ka-52 „aligator“ i Mi-28 „noćni lovac“, uz već prisutne Mi-24 i Mi-35, koji preuzimaju ulogu jurišnika „Su-25”. U Hmejmimu i dalje ostaju lovci „Su-30” i „Su-35S”. Sve to uz snažan mirovni i diplomatski marketing.

Ruska operacija u Siriji ima političke i vojne implikacije, to je zapravo svojevrsna nova ruska revolucija. Moskva je na primeru Sirije ponudila novu osnovu za koaliciono rukovođenje na principu uzajamne koristi za prijatelje, saveznike, neutralne.

Informacioni štab za razmenu podataka o teroristima na Bliskom istoku, koji su u Bagdadu formirali Rusija, Iran, Irak i Sirija, pravi je primer koalicionog rukovođenja. Moskva je u Siriji pokazala da je u stanju da uobličava svet, a ne samo da reaguje na njega.

U Vašingtonu su sada zbunjeni, što od Trampa, što od Putina…

Izvor Politika, 20. 03. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u