NEMAČKA ŽELI DA VRATI SVOJE ZLATNE REZERVE

Kada je pokušala da vrati zlato iz Njujorka 2014. godine, „Bundesbanka“ je naišla na...

Kada je pokušala da vrati zlato iz Njujorka 2014. godine, „Bundesbanka“ je naišla na niz proceduralnih prepreka kod američkih vlasti

„Bundesbanka“ je najavila da planira da vrati neke od zlatnih nemačkih rezervi iz inostranstva. Najmanje polovina zlata zemlje biće prebačena u Frankfurt do 2020. godine, rekao je predsednik „Bundesbanke“ Jens Vajdman.

Vajdman kaže da je do sada 366 tona zlata u vrednosti od 11,5 milijardi evra isporučeno u Frankfurt. „Sada postoji oko 1.400 tona, odnosno 41,5 odsto naših zlatnih rezervi ovde“, rekao je bankar.

„U oktobru prošle godine zlatne rezerve Nemačke iznosile su oko 3.384 tona, u vrednosti od oko 120 milijardi evra, što nas po obimu rezervi čini drugom zemljom, posle SAD.“

Vajdman dodaje da će ostatak zlata ostati u Njujorku i Londonu, koje, kako kaže, nemaju sigurnost kao Nemačkoj. U hitnim slučajevima, ove rezerve bi se brzo konvertovale na tržištima u tim gradovima, rekao je bankar.

„Bundesbanka“ je kritikovana u Nemačkoj zbog zlatnih rezervi u inostranstvu. Kritičari traže kompletan povratak zlata u zemlju. Oni smatraju da je najveće osiguranje od moguće krize zlato, a neposredna fizička dostupnost je odlučujući kriterijum.

Kada je pokušala da vrati zlato iz Njujorka 2014. godine, „Bundesbanka“ je naišla na niz proceduralnih prepreka kod američkih vlasti.

„Ja nisam teoretičar zavere, ali ’Bundesbanka‘ bi trebalo da bude u stanju da vrši reviziju zlata jednom godišnje kao što to čini sa rezervama u Frankfurtu“, rekao je Hans Olaf Henkel, nemački član Evropskog parlamenta.

Neki čak sumnjaju da je nemačko zlato još uvek u Njujorku.

Izvor Sputnjik, 21. mart 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u