OBAMIN ISTORIJSKI PR NA KUBI

FINIAN KANINGEM Samo iz površnog drskog ugla bi se ovakva poseta Obame Havani mogla...

FINIAN KANINGEM

Samo iz površnog drskog ugla bi se ovakva poseta Obame Havani mogla nazvati istorijskom

Da, Obama jeste prvi američki lider koji je posetio Kubu u poslednjih 90 godina, još otkad je Kelvin Kolidž to učinio 1928. Svejedno, odnosi između SAD i Kube nisu u osnovi promenjeni i malo je verovatno da će se to desiti u skorijoj budućnosti. To je i dalje odnos zasnovan na neobuzdanoj kriminalnoj dominaciji Vašingtona nad njenim južnim karipskim susedom.

Vašington nastavlja sa teškim trgovinskim embargom nad ovom ostrvskom zemljom, a uz to zadržava Zaliv Gvantanamo okupiranim nauštrb kubanskom suverenitetu i međunarodnim normama. Sve to se svodi na maltretiranje, gde američka čizma stoji na vratu osiromašene zemlje i njenih 11 miliona stanovnika. Ta čizma je možda samo malo olabavila. Ali šta je tu „istorijsko“?

Obama i njegova porodica će provesti tri dana na Kubi, gde će imati večeru sa socijalističkim predsednikom Raulom Kastrom. Bela kuća je isključila mogućnost sastanka sa Fidelom Kastrom, prethodnim predsednikom i Raulovim bratom. Fidel je bio taj koji je januara 1959. doneo revolucionarnu pobedu nad proameričkim despotom Fulgensijom Batistom. Posteri Obame na kojima miriše kubanske cigare samo su neke od zanimljivih slika koje krase Havanu. Nema sumnje da će američkog predsednika zdušno pozdraviti napaćeni, ali ipak milostivi narod Kube.

ROKENROL U NOVOJ ERI SLOBODE? NE, NAŽALOST
Prvobitno je pre više od godinu dana Obama najavio odmrzavanje odnosa sa ovim komunističkim ostrvom. Od tada se Kuba ubrzano otvara prema svetu. Šef američkog Stejt departmenta Džon Keri održao je značajnu posetu prošle godine, kada je prisustvovao ponovnom otvaranju američke ambasade u Havani.

obamakuba02Ranije ovog meseca, Evropska unija je potpisala sporazum sa Kubom, najavljujući normalizaciju odnosa. (Činjenica da Evropljani to nisu učinili decenijama ranije sraman je simbol pokornosti Vašingtonu, baš kao što su očigledno i sankcije Moskvi deo diktata).

Prošlog septembra papa Francisko posetio je i Kubu i SAD, pri čemu je simbolično pozvao na pomirenje ova dva hladnoratovska neprijatelja. Ove nedelje, uporedo sa Obaminom maršrutom, Rolingstounsi će održati besplatni otvoreni koncert u Havani. Da li to Kuba počinje sa rokenrolom u novoj eri slobode? Ne, nažalost. Koncert samo služi da potkrepi odjek medija da se upravo događa nešto „istorijski“.

Pored toga, Bela kuća je ublažila restrikcije na putovanja, slanje novca i pošte. Američki mediji su napravili priličan urnebes oko pisma koje je Obami poslala jedna Kubanka, pozivajući ga svojoj kući na kafu. American Airlines će započeti direktne letove do Kube, a ove nedelje je jedan američki lanac potpisao višemilionski ugovor razvoja luksuznih hotela, zbog čega se predviđa najezda turista u sledećem periodu.

Sve u svemu, pogled američkih medija na Obaminu posetu još je jedna u nizu vešto isplaniranih obmana. Sve navodne promene u bilateralnim odnosima ne menjaju činjenicu da SAD ostaju agresor prema Kube, zbog čega zaslužuju osudu.

Obama već osam godina govori o ukidanju sankcija Kubi, još otkad je prvi put izabran 2008. godine. Takođe mu je jedno od glavnih obećanja bilo zatvaranje logora za mučenje u ogromnom vojnom kompleksu u Gvantanamu. Međutim, ne deluje da će se išta od toga u skorije vreme desiti. Kongres, koji je pod kontrolom republikanaca, pobrinuo se da tako ostane.

Uprkos celoj galami, ono što bi trebalo da ostane u fokusu jeste američka politika kobnih sankcija prema Kubi. Embargo je na snazi već 54 godine, otprilike kad se Obama rodio. Zvanični razlog SAD za to nikad nije bio prihvatljiv. Pa šta ako je Kuba bila socijalistička revolucionarna zemlja i saveznik Sovjetskog Saveza?

PRIMERI SILEDžIJSTVA SAD
Četvrt veka posle raspada Sovjetskog Saveza i navodnog kraja Hladnog rata, američka blokada Kube može delovati onako kako je od samog početka delovala: grozna jednostrana agresija, koja je u suprotnosti sa Poveljom UN i ratni zločin. Pravi problem je u tome što je jedna sila umislila da ima pravo da ekonomski ratuje protiv druge zemlje.

Trenutno SAD ne samo da ekonomski kažnjavaju Kubu već to isto rade i nad nekoliko drugih zemalja, među kojima su Rusija, Iran, Venecuela i Severna Koreja. Politički razlozi koje Vašington navodi su najčešće sumnjivi, neretko prevarantski. U svakom slučaju, potpuno je neprihvatljivo da SAD dopuštaju sebi da blokiraju druge nacije.

Kuba je najbolji primer američkog siledžijskog ponašanja širom sveta. Takvo imperijalističko ponašanje mora biti raskrinkano, ispitano, procesuirano i promenjeno. Grubo ponašanje Vašingtona je glavni izvor sukoba širom sveta, kao i nemilosrdna pretnja ratom.

obamakuba03Predsednik Obama, njegova pratnja iz Bele kuće i ulizički američki mejnstrim mediji će o ovome pričati kao o nečemu „istorijskom“. Uzalud Obama sad mari za svoje „predsedničko nasleđe“ u godini kad napušta Ovalni kabinet nakon dva mandata. Jedina istorijska stvar povodom Obamine posete Kubi jeste groteskna manipulacija javnim odnosima i stvarnošću. Ukoliko Amerika zaista želi da Kubi skloni čizmu sa vrata, onda bi možda trebalo da joj udovoljimo aplauzima.

Kako stvari stoje, čini se da su odnosi Vašingtona prema Havane baš kao prema svima onima koji prkose hegemoniji, i to je despotsko svedočanstvo o američkom ponašanju bez obzira na okolnosti.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

Sputnik News

Svet
Pratite nas na YouTube-u